Új arcot kapott, miután fejbe lőtte magát

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Új arcot kapott, miután fejbe lőtte magát

Arcátültetése után kevesebb, mint 11 hónappal mutatta meg magát a 26 éves Cameron Underwood, akinek külseje elképesztő változáson ment keresztül egykori önmagához képest az orvosi technológiának köszönhetően. A férfi 2016-ban önkezűen eresztett golyót a fejébe depresszív időszakában, aminek következményeként állkapcsának alsó részét, orrát, és egy kivételével az összes fogát elvesztette. Arcának felső része és szájpadlása pedig súlyos sérülést szenvedett, kis híján az életébe került a meggondolatlan cselekedet.

A hagyományos sebészeti beavatkozásokkal lehetetlenség volt ilyen mértékű arckárosodást helyrehozni, de esélyt kapott egy második életre.  Underwood édesanyja időpontot foglalt fiának Dr. Eduardo Rodriguezhez, aki a NYU Langone Health plasztikai sebészetén dolgozik, és korábban már sikeresen végrehajtott egy arcátültetést.

Rendkívül ritka beavatkozásról van szó: Franciaországban először 2015-ben, azóta pedig több mint 40 ilyen típusú műtétet hajtottak végre világszerte.

Underwood története még ezek közt is kiemelkedő, mivel mindössze 18 hónap telt el a sérülések keletkezése és a műtét közt, ráadásul rengeteg részt kellett helyrehozni. Az alanyoknak akár több évet is várniuk kell, míg új arcukat megkaphatják, a rövid köztes idő pedig jelentősen segíti a fizikai és érzelmi gyógyulást egyaránt az orvosok szerint.

A férfinak mindössze hat hónapot kellett várnia donorra, a halálakor 23 éves William Fisher filmrendező és író édesanyja jelentkezett, aki felajánlotta fia szívét, veséit, máját, szemeit és más szerveit. Elmondása szerint neki szintén sokat adott a beavatkozás, mert így egyszerűbb volt feldolgoznia fia halálát annak tudatában, hogy maradványai más számára egy új életet jelentenek.

Fotó: Monica Schipper/Getty Images for NYU Langone/AFP

Az Underwood arcán végzett sebészeti beavatkozás 25 órán át tartott, először Fisher koponyájának és bőrének egy részét kellett eltávolítaniuk, majd 3D-s modellezéssel és nyomtatással újrakonstruálták Underwood állát, fogait, és többi részét. A NYU orvosai egy 3D-s replikát is készítettek Fisher arcáról, amit az elhunyt családjának adományoztak emlékbe. A felépülési időt is sikerült jelentősen lerövidíteni: a férfinak mindössze 37 napot kellett kórházban töltenie, ami korábbi beavatkozásoknál jellemzően több mint 60 napot jelentett.

Rodriguez sebész szerint a műtét arról árulkodik, hogy rendkívül izgalmas fejlődésen mehet keresztül a jövőben az arc rekonstruálása, amiben fontos szerepet kap a CT-szkennelés, és a 3D-nyomtatás.

Az eset azért is fontos, mert ez volt az első olyan arcátültetés az Egyesült Államokban, amit kereskedelmi biztosítótársaság finanszírozott, a NYU egyik vezetője szerint a jövőben még több páciens számíthat arra, hogy könnyebben kap lehetőséget a rendkívül drága műtéthez.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei A nők negyede szívesen kipróbálna egy szexrobototEz volt az androidosok kedvenc appja idénJöhetnek az átlátszó okostelefonok
folytatás

Legkedveltebb hírek
A 2024-es, párizsi olimpia szervezői azt javasolják, hogy a breaktánc kerüljön be a programba
2019-02-21 19:56:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kritikussá vált az orvoshiány a miskolci kórházban, figyelmeztetett a Jobbik helyi képviselője, Badány Lajos még január végén
2019-02-21 19:53:29 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Meghosszabbították annak a 37 éves budapesti férfinak a letartóztatását, aki október 14-én meg akarta erőszakolni a budapesti Jászberényi úton Makai Viktóriát ? tudta meg a 24
2019-02-21 19:24:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szerda este rendezték meg a BRIT Awardsot, ahová Emily Atack egy fehér, testresimuló ruhában érkezett meg
2019-02-21 19:20:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Úgy tűnik, hogy heteken belül véget ér Martos Dániel ferencvárosi karrierje ? írja a 444
2019-02-21 19:18:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Legegyszerűbb megoldás, ha bedobjuk a mosógépbe
2019-02-21 19:05:35 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez