Fantasztikus koncert Mikulás előtt egy nappal Ton Koopman vezényletével

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

December 5-én két csodálatos közreműködő teszi különlegessé a Nemzeti Filharmonikusok előadását, melyen bécsi klasszikus zeneművek csendülnek fel. A koncert karmestere nem más, mint Ton Koopman holland orgonaművész, aki a régizene hiteles megszólaltatását célul kitűző mozgalom világszerte legismertebb vezéralakja. Mozart, Hadyn és Beethoven darabjait a másik vendégművész, Tarkövi Gábor a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló-trombitásának hiteles tolmácsolásában hallhatjuk.

A Nemzeti Filharmonikusok december 5-i hangversenyét a közreműködők személye teszi különlegessé. Ton Koopman holland orgonaművész és karmester a régizene hiteles megszólaltatását célul kitűző mozgalom egyik, világszerte is legismertebb vezéralakja. Tarkövi Gábor pedig a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló-trombitása, a Karajan Akadémia tanára.

fotó: Hrotkó Bálint

A három mű, melyet meghallgathatnak a koncertre látogatók, Mozart, Haydn és Beethoven egy-egy különleges darabja. Mozart 16 évesen komponálta sorrendben 19. szimfóniáját, amelynek különlegessége a négy kürt használata, különlegesen magas hangfekvésben. Haydn Trombitaversenye a mester utolsó versenyműve, 1796-ban komponálta, az akkor újdonságnak számító szelepes trombitára. Beethoven II. szimfóniáján még felismerhető Haydn öröksége, de már benne van az az átütő erő, amely későbbi műveinek legjellemzőbb tulajdonsága. Derűt és optimizmust sugárzó zene, ami annál figyelemreméltóbb, mert egyidőben született a híres Heiligenstadti végrendelettel, amelyben a zeneszerző, tudomásul véve megakadályozhatatlan siketülését, elbúcsúzik a világtól.

A három bécsi klasszikus mű két világhírű vendégművész részvételével hallható december 5-én a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

Ton Koopman karmester

Mozart Esz-dúr szimfónia K. 132
Haydn Esz-dúr trombitaverseny
Beethoven II. szimfónia (D-dúr), op. 36

Közreműködik:

Tarkövi Gábor trombita Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

The post Fantasztikus koncert Mikulás előtt egy nappal Ton Koopman vezényletével appeared first on BellaCafe.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A gyártó stúdió eddig annyira elsüllyesztette a filmet, hogy még a sztoriját sem lehetett tudni
2019-05-21 09:45:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Május 21-én délelőtt 10 órakor az Ikrek jegyébe lép a Nap együtt a Merkúrral
2019-05-21 08:23:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez