Amerikai szenátorok: Nem kérdés, hogy a szaúdi trónörökös áll a Hasogdzsi-gyilkosság mögött

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Amerikai szenátorok: Nem kérdés, hogy a szaúdi trónörökös áll a Hasogdzsi-gyilkosság mögött

Amerikai szenátorok szerint ?nem is kérdés?, hogy Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásának hátterében Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös állt.

A szenátorok azt követően nyilatkoztak az amerikai sajtó munkatársainak, hogy Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kedden zártkörű tájékoztatót tartott a szenátus külügyi bizottsága, továbbá hírszerzési bizottsága tagjainak.

Bob Corker, a külügyi bizottság republikánus vezetője úgy fogalmazott: egy bírósági tárgyaláson ?30 perc alatt? elítélnék gyilkosságért Mohamed bin Szalmánt. ?Meg sem fordul a fejemben, hogy nem a trónörökös rendelte el a gyilkosságot? ? mondta. Hozzátette, hogy szerinte a herceget mindvégig tájékoztatták a helyzetről.

?Szándékosan vaknak kellene lenni, hogy ne azt a következtetést vonjuk le, a gyilkosságot MBS irányítása alatt álló emberek tervezték és követték el? ? Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor fogalmazott így, az amerikai politikai életben MBS-ként emlegetett Mohamed bin Szalmán trónörökösre utalva. Graham ?őrültnek? és ?veszélyesnek? nevezte a herceget.

A CIA igazgatójának tájékoztatójára azt követően került sor, hogy a múlt héten több törvényhozó erőteljesen bírálta őt, mert nem vett részt azon a szintén zártkörű tájékoztatón, amelyet Mike Pompeo külügyminiszter és James Mattis, a védelmi tárca irányítója tartott a kongresszusban az ügyről.

A hírszerzés titkosított ? bár részleteiben kiszivárgott ? jelentése szerint Hasogdzsi meggyilkolásának hátterében Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös állhat. ?Valószínűleg ő rendelte el (Hasogdzsi) halálát? ? olvasható a jelentésnek az amerikai sajtóban nyilvánosságra került részletében. De a CIA óvatosan fogalmazott. ?Hiányzik a közvetlen bizonyítékunk arra, hogy a herceg gyilkosságra adott parancsot? ? olvasható a jelentésben.

Rijád mindig tagadta, hogy a hercegnek bármilyen formában köze lett volna a szaúdi újságíró október 2-án, Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán történt meggyilkolásához.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó kedden a The Wall Street Journal című lap egyik rendezvényén ?gyűlöletes bűncselekménynek? minősítette a Hasogdzsi-gyilkosságot. Hozzátette azonban, hogy ez csak egyike azoknak a gaztetteknek, amelyek ebben az Egyesült Államok stratégiai érdekei számára fontos térségben megtörténnek. ?Ez gyűlöletes bűncselekmény, ezt az elnök meg is mondta. De ebben a térségben gyűlöletes bűncselekményeket követ el Irán, Szíria és terroristák is? ? fogalmazott Bolton. (MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO / SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ismét Pásztor Béla lett Veresegyház polgármestere. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint függetl
2019-10-14 03:17:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ráduly Margit az utóbbi időben a Rádió Bézs műsorvezetője volt, egy-egy dalon keresztül szerette volna megmutatni a gyermekkort, a békét, a szabadságot, az emlékeket és az elfogadást
2019-10-14 02:35:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nemcsak a belső pesti kerületeket veszítette el a Fidesz, hanem meglepetésre egy sor budait is
2019-10-14 02:32:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Főpolgármesteri poszt, a kerületek többsége, fővárosi közgyűlés, a képviselői posztok többsége: az ellenzék mindent vitt
2019-10-14 02:31:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A falusi pedig egyre inkább fideszest. Kistelepüléseken erősödött a kormánypárt, a na
2019-10-14 02:01:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Az ellenzék a fővárosban jól szerepelt, a megyein jogú városokban várakozás felett teljesített, de a kistelepüléseken láthatatlan maradt
2019-10-14 02:00:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez