Amerikai szenátorok: Nem kérdés, hogy a szaúdi trónörökös áll a Hasogdzsi-gyilkosság mögött

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Amerikai szenátorok: Nem kérdés, hogy a szaúdi trónörökös áll a Hasogdzsi-gyilkosság mögött

Amerikai szenátorok szerint ?nem is kérdés?, hogy Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásának hátterében Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös állt.

A szenátorok azt követően nyilatkoztak az amerikai sajtó munkatársainak, hogy Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kedden zártkörű tájékoztatót tartott a szenátus külügyi bizottsága, továbbá hírszerzési bizottsága tagjainak.

Bob Corker, a külügyi bizottság republikánus vezetője úgy fogalmazott: egy bírósági tárgyaláson ?30 perc alatt? elítélnék gyilkosságért Mohamed bin Szalmánt. ?Meg sem fordul a fejemben, hogy nem a trónörökös rendelte el a gyilkosságot? ? mondta. Hozzátette, hogy szerinte a herceget mindvégig tájékoztatták a helyzetről.

?Szándékosan vaknak kellene lenni, hogy ne azt a következtetést vonjuk le, a gyilkosságot MBS irányítása alatt álló emberek tervezték és követték el? ? Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor fogalmazott így, az amerikai politikai életben MBS-ként emlegetett Mohamed bin Szalmán trónörökösre utalva. Graham ?őrültnek? és ?veszélyesnek? nevezte a herceget.

A CIA igazgatójának tájékoztatójára azt követően került sor, hogy a múlt héten több törvényhozó erőteljesen bírálta őt, mert nem vett részt azon a szintén zártkörű tájékoztatón, amelyet Mike Pompeo külügyminiszter és James Mattis, a védelmi tárca irányítója tartott a kongresszusban az ügyről.

A hírszerzés titkosított ? bár részleteiben kiszivárgott ? jelentése szerint Hasogdzsi meggyilkolásának hátterében Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös állhat. ?Valószínűleg ő rendelte el (Hasogdzsi) halálát? ? olvasható a jelentésnek az amerikai sajtóban nyilvánosságra került részletében. De a CIA óvatosan fogalmazott. ?Hiányzik a közvetlen bizonyítékunk arra, hogy a herceg gyilkosságra adott parancsot? ? olvasható a jelentésben.

Rijád mindig tagadta, hogy a hercegnek bármilyen formában köze lett volna a szaúdi újságíró október 2-án, Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán történt meggyilkolásához.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó kedden a The Wall Street Journal című lap egyik rendezvényén ?gyűlöletes bűncselekménynek? minősítette a Hasogdzsi-gyilkosságot. Hozzátette azonban, hogy ez csak egyike azoknak a gaztetteknek, amelyek ebben az Egyesült Államok stratégiai érdekei számára fontos térségben megtörténnek. ?Ez gyűlöletes bűncselekmény, ezt az elnök meg is mondta. De ebben a térségben gyűlöletes bűncselekményeket követ el Irán, Szíria és terroristák is? ? fogalmazott Bolton. (MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO / SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A két új csapattag kicsit nyugtalan amiatt, hogy a többiekkel szemben nekik nincs annyi tapasztalatuk az Exatlon Hungary pályáján
2019-02-19 12:23:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A héten folytatódnak az egyeztetések annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása - közölte kedden Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter, aki az előző nap Michel Barnierrel, az EU főtárgyalójával egyeztetett Brüsszelben
2019-02-19 12:00:02 | Hozzászólások: 0 | hirextra
A Fidesz országgyűlési képviselője párhuzamot vont a Brian élete című film és Kunhalmi Ágnesék helyesírási nehézségei között
2019-02-19 11:49:02 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A magyar lakosság 33 százaléka végez kisebb-nagyobb gyakorisággal intenzívebb testmozgást a legutóbbi Eurobarometer felmérés szerint
2019-02-19 11:48:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
GYILKOSSÁG - Rokona ölhette meg a 60 éves férfit, akit átvágott torokkal találtak meg Zuglóban vasárnap
2019-02-19 11:46:19 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, mely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő
2019-02-19 11:45:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez