A magyar puli, aki a holdra indul

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A magyar puli, aki a holdra indul

A Puli Space Technologies 2010-ben született meg dr. Pacher Tibor vezetésével, és rögtön nagyra tört: egy apró, négykerekű rovert akartak a Holdra küldeni, méghozzá a Google egyik neves versenyének keretein belül. A szabályok úgy szóltak, hogy az állami támogatás a pénzügyi keret mindössze 10 százalékát fedheti le, a többit magánkézből kellett előkeríteni. Ez lehetett volna az első esély arra, hogy mi, magyarok is a Holdra jussunk, de egyelőre tartaléklángon ég a projekt, a Google versenye ugyanis eredménytelenül zárult mindegyik csapat számára.

Digitális generáció

Sorozatunkban olyan embereket mutatnunk be, akiknek a digitalizáció új világokat és új lehetőségeket nyitott meg. Megismerhetik a magyar pulit, amely a holdra indul, illetve a férfit, akinek amputálni kellett a jobb kézfejét, illetve bal karjának egy részét, de nem adta fel, ma már a karjában van a technológia. Bemutatunk két olyan magyar startupot, amiről a fél világ beszél. Ők a digitális kor gyermekei.

A Puli viszont nem adja fel ?ha nem a versenyen, hát máshogy juttatja a rovert a Holdra. A folyamatosan fejlődő eszköz több terepteszten részt vett, a csapat már három prototípuson túl van, és ápolja a nemzetközi szakmai kapcsolatokat.

Voltunk a Pulival Marokkóban, Hawaiion a MaunaKeán, és alpesi sziklagleccseren is terepteszten, ahol a holdi körülményeket szimuláltuk, mindenhol jól szerepelt

? mondta Tibor, a Puli atyja. Annak ellenére, hogy a Google verseny eredménytelen volt az összes résztvevő számára, a Puli még mindig a Holdat célozza meg. Folynak a tárgyalások az egyik korábbi GoogleXPRIZE-versenyzővel, amely a NASA egyik esélyes partnercsapata is, arra, hogy hasznos teherként a Puli rover is felmehessen velük egyszer a kísérőnkre.

Azok, akik itthon ismerik a munkásságunkat, rendszerint lelkesedéssel és támogatással fordulnak felénk. A szakma fogadtatása vegyes, de itt is van, ahol érezzük a támogatást

? mondta Tibor. A Pulinak a versenyben elsősorban a finanszírozással gyűlt meg a baja: itthon nincs olyan hagyománya az űrkutatásnak, hogy összejöhetett volna a szükséges összeg 90 százaléka magánkézből. De ez még nem jelenti azt, hogy a csapat lemond arról, hogy a Pulit az űrbe küldje.

A Puli Space Technologies az ország minden tájáról magába csoportosít tehetséges mérnököket, informatikusokat, fizikusokat, geográfusokat, és az űrkutatás iránt érdeklődő más szakembereket, a munkafolyamatok és az egyeztetések jó része online zajlik.

?Minden megbeszélést az interneten folytatunk, hiszen szétszóródva élünk az ország minden pontján. Online egyeztetjük a munkafolyamatokat, és így tartjuk egymással a kapcsolatot? ? mondta Tibor. ?Ráadásul külföldi partnerekkel is online kell folytatnunk a kapcsolattartást. Nagyon büszkék vagyunk például arra, hogy 2016-ban mi rendeztük meg a GoogleLunar XPRIZE Team Summitot Budapesten, amin a versenyzők vettek részt. Ez azért elég nagy dolog.? A digitális eszközök teszik lehetővé, hogy a Puli ilyen gyorsan fejlődjön ? és azt is, hogy a versenyen kívül is megtalálja azokat a partnereket, akikkel együttműködhet.

Andrew Barton, az XPRIZE Alapítvány elnöke beszél a világ egyik legjelent?sebb technológiai versenyének, a Google Lunar XPRIZE-nak a sajtótájékoztatóján a budapesti Design Terminálban 2014. június 3-án. Mellette Joel Carnes, az XPRIZE Alapítvány alelnöke, Pacher Tibor, a Puli Space alapítója és csapatvezet?je és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál f?igazgatója
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A magyar Puli tehát még mindig a Holdra tart, csak kicsit lassabban, mint eredetileg tervezte ? de még mindig legfőbb célja, hogy Magyarországot negyedik nemzetként a kísérőnkre repítse. A Puli fontosnak tartja azt is, hogy népszerűsítsék a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsa a magyar diákokat arra, hogy természettudományos vagy műszaki pályát válasszanak, ezért rendszeresen tart előadásokat űrkutatási témában szerte az országban.

Szponzorált tartalom

A cikk a Telekom támogatásával készült. A MOST generáció számára a Telekom a digitális világ minden eszközét biztosítja, hogy innen is bármit elérhessenek és bármit megváltoztathassanak.

Kiemelt kép: : Kelemen Zoltán Gergely / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Továbbra is emberek milliói használnak nagyon könnyen megfejthető jelszavakat, a leggyakoribb feltört jelszó az 123456 volt ? áll a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) legújabb tanulmányában
2019-04-21 09:32:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az ünnepek ünnepe (solemnitas solemnitatum)
2019-04-21 09:31:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
1915. április 21-én született Anthony Quinn, a Viva Zapata! és a Zorba, a görög című
2019-04-21 08:25:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Ingyenes verzióval bővült a népszerű autóversenyzős játék, a Forza, amelynek Street alcímet viselő kiadása már letölthető
2019-04-21 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Többen megesküdtek, hogy a saját szemükkel látták a három méter magas, egytonnás szörnyet, aminek a lábnyomaival éveken át tele volt a tengerpart
2019-04-21 07:09:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
1919. április 20-án egy hónapja a Tanácsköztársaság volt hatalmon, és ez a sajtón is látszott:
2019-04-20 12:21:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez