Tom Cruise megjavítaná a tévéket, igen, a tiédet is

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Tom Cruise megjavítaná a tévéket, igen, a tiédet is

A legendás hollywoodi színész javában forgatja a Top Gun folytatását, és a napokban került lakossági forgalomba a legutóbbi filmje, a Mission Impossible: Utóhatás, és ennek kapcsán Tom Cruise, és az akciófilm rendezője, Christopher McQuarrie egy érdekes videó elkészítésére szánták el magukat. A Twitteren közzétett felvétel lényege és célja, hogy felhívja a figyelmet egy olyan technikai apróságra, aminek hála a nappaliban is úgy élvezhetők a filmek, ahogy azt az alkotóik megálmodták.

I?m taking a quick break from filming to tell you the best way to watch Mission: Impossible Fallout (or any movie you love) at home. pic.twitter.com/oW2eTm1IUA

? Tom Cruise (@TomCruise) December 4, 2018

A tévé-megszállottakon kívül valószínűleg kevesen tudják, de napjainkban szinte az összes tévé fel van vértezve az úgynevezett mozgássimítás (motion smoothing) technológiával, aminek a lényege, hogy a képfrissítés gyakoriságának növelésével javítják a mozgásfelbontást, azaz a műsorforrás eredeti képkockáit interpolált mesterséges képkockákkal egészíti ki, ami kisimítja a mozgást.

Ez a hagyományos tévéadások és sportközvetítések során fejti ki a pozitív hatását, viszont az eredetileg moziba szánt filmek esetében olyan minőségromlást eredményez, mintha egy kézi videokamerával rögzített szappanoperát néznék – éppen ezért nevezik a mozgássimítást szappanopera-effektusnak is.

Cruise és Christopher McQuarrie – Fotó: Tom Cruise / Twitter

A legtöbb tévé úgy kerül a boltokba, hogy ez a technológia alapból be van kapcsolva, és a felhasználók jelentős része nem is tudja, hogy valójában rossz minőségben nézi a filmeket. Erre a hibára hívja fel a figyelmet Tom Cruise és Christopher McQuarrie videója, és a színész/rendező páros nem csak rámutat a valóban nem elhanyagolható problémára, de megoldást is kínálnak, ráadásul olyat, amivel mindenki pár perc alatt úgy állíthatja be a tévéjét, hogy az normálisan játssza le a kedvenc filmjeit.

Nem kell mást tenni, mint megnyitni a Google keresőjét, bepötyögni a “turn off motion smoothing a tévé típusa” szöveget, és a találatok között jó eséllyel megjelenik egy olyan link, ami érthetően elmagyarázza, hova kell lépni a menüben, hogy kikapcsolhassuk a funkciót. Ezt amúgy érdemes megtenni, hiszen így tényleg normális minőségben élvezhetők a filmek, úgy ahogy azt az alkotók eredetileg megálmodták.

Ugyanakkor nem Cruise és McQuarrie az egyetlen, akik kampányolnak a motion smoothing ellen. Hollywoodi rendezők egész sora (James Gunn, Rian Johnson, Edgar Wright, Matt Reeves, Christopher Miller, Dan Trachtenberg, Reed Moreno) már évek óta felszólalnak azért, hogy a tévégyártók ne úgy dobják piacra a készülékeiket, hogy a mozgássimítás alapból bekapcsolt funkció legyen.

Birkás Péter korábbi cikkei Már mindent tudni a jövőre érkező Samsung Galaxy S10 telefonokról200 millió ember csak nem tévedhetÚj fordulatot vett a nejlontáskás botrány
folytatás

Legkedveltebb hírek
Egészségtelenné teszik a szívet az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek ? derült ki egy kutatásból, amelyet az Amerikai Szív Egyesület idei philadelphiai ülésén mutattak be
2019-11-15 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az amerikai kontinens őslakosait a legelterjedtebb narratívák kőkorszaki fejlettségi szinten élő emberekként ábrázolják
2019-11-15 18:29:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Jimmy Wales új közösségi oldala nem csak más kíván lenni, a konkurenciát is meg akarják szorongatni
2019-11-15 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A magyar rockzene eddig kiadatlan kincsei jelennek meg november 22-én vinyl lemezen
2019-11-15 16:10:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Százhárom éve, 1916. november 15-én hunyt el Henryk Sienkiewicz Nobel-díjas lengyel író. A napóleoni
2019-11-15 15:12:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Egy korábban másolatnak vélt négyszáz éves festményről derült ki, hogy valójában eredeti Botticelli
2019-11-15 14:29:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez