Magyarország egyre inkább autokrácia – Tízéves mélyponton a sajtószabadság

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Magyarország egyre inkább autokrácia – Tízéves mélyponton a sajtószabadság

Világszerte tízéves mélyponton van a véleménynyilvánítás és az információ szabadsága egy szerdán publikált kutatás szerint, amelyet a Politico idéz.

A kutatást az Article 19 nevű jogvédő szervezet készítette. Megállapításaik szerint a hanyatlás hátterében a szabad sajtó leépítése és az “erős vezetők” politikája áll. A civilszervezet kiemelte:

2017-ben 78 újságírót és 312 jogvédőt öltek meg világszerte és 326 újságírót börtönöztek be.

A jelentés szerint globális szeinten a szólásszabadság évtizedek óta hanyatlik, de az elmúlt három évben kifejezett lejtőre került Európában. Az Article 19 szerint Lengyelországban már kritikus a helyzet, mivel az ország független újságírói megfélemlítésben élnek, az állami média pedig szoros kormányzati kontroll alatt áll.

Felidézték, hogy Robert Fico a független szlovák sajtóra a “mocskos szlovánellenes prostituáltak” és az “idióta hiénák” jellemzéseket használta.

A jelentés szerint

Magyararország egyre autokratikusabbá válik.

Megemlítik, hogy a magyar kormány elfogadta a civilek elleni egyik legelnyomóbb törvényt. A cikk hozzáfűzi, hogy a 2018-as parlamenti választások előtt a kormánybarát média az újságírókat lejárató cikket tett közzé, tavaly októberben pedig szinte pedig szinte a teljes vidéki lappiac Orbán Viktor közelébe került.

A jelentés szerint amerikai sajtószabadság is egyre korlátozódik, mivel a sajtó egyre kevésbé képes ellátni a hatalmat ellenőrző feladatait.

A felmérés kiemeli:  Dzsamál Hasogzsi szaúdi újságíró meggyikolása vagy a Jan Kuciak szlovák oknyomozóval való leszámolás rávilág a sajtószabadság egyre súlyosabb helyzetére.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel/24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Óriási a csend a hivatalokban, lehet, hogy a kormány tudatosan a lemorzsolódásra játszik
2019-02-20 06:45:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A Figyelő, a Ripost, az Origo és a Lokál is helyreigazítást kell, hogy közöljön
2019-02-20 06:18:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Google főleg az androidos mobiljátékok kapcsán szokott részt venni olyan rendezvényeken, amik videojátékokról szólnak, idén azonban más a helyzet, hiszen a keresőóriás március 19-én saját előadást tart a játékfejlesztők idei nagy seregszemléjén, a san franciscói Game Developers Conference-en
2019-02-20 05:46:10 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez