MTVA: ki adott parancsot Hadházyék kidobására?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
MTVA: ki adott parancsot Hadházyék kidobására?
Az MTVA korábban maga ismerte el, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalnak szerepe van az épületek védelmében. Arról nem adnak ki információt, ki kezdeményezte az országgyűlési képviselők kidobását a köztévéből. Az ellenzéki képviselők hétfőn feljelentést tettek az ORFK-n.

Elméletileg nagyon jól őrzött objektum a magyar állami média központja, ahonnan néhány óra után fizikai erőszakkal tette ki a fegyveres őrség Hadházy Ákost és Szél Bernadettet.

Hadházyék ? majd az őket követő ellenzéki politikusok ? országgyűlési képviselőként jogosultak voltak belépni a Kunigunda utcai épületbe, de bent hiába próbálkoztak azzal, hogy beolvassák vagy beolvastassák az utcai demonstrációkon megfogalmazott 5 pontot, a rendészek útjukat állták, nem engedték őket a stúdiók közelébe.

Az MTVA eddig nem nyilatkozott arról, hogy ki adott parancsot az őröknek a két politikus eltávolítására, és az őrség sem válaszolt a 24.hu által feltett kérdésekre. A parancs eredetére csak akkor derülhet fény, ha a rendőrség nyomozást indít az ügyben. Erre van is esély, hiszen Hadházy és Szél hétfőn, röviddel az események után az ORFK Teve utcai központjában megtette a feljelentést hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Az MTVA saját fegyveres csapatot tart fenn több mint 90 milliárd forintos éves költségvetési támogatásából. A Fegyveres Biztonsági Őrség (FBŐ) nemrég még külön is kapott negyedmilliárdot, hogy speciális terrorellenes intézkedésekre is felkészülhessen. Az FBŐ szerepét nem láthatja el külsős őrzővédő cég. Bizonyos gazdasági és lakossági ellátás szempontjából fontos állami intézmények számára törvényi előírás, hogy saját fenntartású fegyveres biztonsági őrséget működtessen. A kiemelten fontos állami intézményeket védő fegyveres őrségekre külön ? az őrzővédő cégeknél keményebb ? szabályozás van érvényben. A szabályozás írja elő azt is, hogy a FBŐ-nek, így az MTVA őrségének is a Belügyminisztériumból, az Alkotmányvédelmi Hivatalból, a Honvédelmi Minisztériumból és a katasztrófavédelemtől adhatnak utasításokat. Házon belül a biztonsági osztályvezetői posztot betöltő Fogl Zoltán az őrség legfőbb főnöke. A nemzetbiztonságis múltú osztályvezetőn keresztül az MTVA vezérigazgatója is kezdeményezheti az őrség intézkedését.

A rendőrségi vizsgálat tisztázhatja, hogy közülük kik állhatnak a hétfői események hátterében. Egyébként egy hasonló rendőrségi vizsgálat során derült ki először az is, hogy a köztévé nemzetbiztonsági védelem alatt áll.

Az MTVA maga ismerte el, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalnak törvényi felhatalmazás alapján szerepe van az MTVA objektumainak védelmében, és ebben a tevékenységben a belügyi és honvédelmi tárca is részt vesz.

A többszörös védelem ellenére az MTVA biztonsági őrei 2016 tavaszán Vaszily Miklós vezérigazgatói irodájában bukkantak rá egy elrejtett lehallgató készülékre, és ők fordultak a hatóságokhoz is.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi aztán kiderítették, hogy nem külső támadásról van szó, a kábelek ugyanis az MTVA-vezér helyetteseinek a szobáihoz vezettek, ahol előkerültek a felvételek is.  Vas Imre üzemeltetési igazgatót és Enyedi Csaba adminisztrációs igazgatót gyanúsítottként ki is hallgatták.

A nemzetbiztonságilag védett területen elkövetett tiltott információ szerzés nagyon súlyos szankciókat vonhatott volna maga után. Az AH, a BM és a HM védelme azonban végül odavezetett, hogy bűncselekmény hiányban sikerült lezárni az eljárást, az MTVA biztonsági főnökét, Kovács Istvánt, aki megtalálta a lehallgató eszközöket, pedig leváltották.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A rendőrök gondozási kötelezettség elmulasztása miatt folytatnak eljárást a nő ellen
2019-10-23 13:07:45 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kövér László házelnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren, ezzel kezdetét vette a hivatalos ünnepségsorozat október 23-án
2019-10-23 12:55:31 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Börtönt is kaphat a 75 éves Bernard Condron, mert maszturbált és a péniszét mutogatta szomszédjai előtt ? írta a Metro
2019-10-23 12:21:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A rendőrségre 2019. október 21?én érkezett bejelentés arról, hogy egy pápai családi házban egy
2019-10-23 12:12:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Október 22-én Sofia Vergara kiposztolta az alábbi képet:   View this post on Instagram   A post shared by Sofia Vergara (@sofiavergara) on Oct 21, 2019 at 12:33pm PDT És akkor a világ egy emebrként kiáltott fel pont úgy, mint a Modern család másik színésznője, Sarah Hyland, aki azt kérdezte azonnal a fotó alatti kommentben: MI történik itt? Mert hát miért firkálja össze valaki egy ember arcát egy fotón, ha nem azrét, mert utálja? Vagy ha ennyire utálja, miért nem vágta le egyszerűen a képről? De kiderült, hogy semmi gyűlölet és dráma nincs a háttérben, mindössze annyi történt, hogy Vergara viccelt, a kép közepén ugyanis keresztlánya látható, a másik nő pedig a másik ke
2019-10-23 12:07:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Halloweent egyre többen - főként fiatalok - ünneplik már Magyarországon is
2019-10-23 12:05:35 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez