Meglepő felfedezés a madártollról

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Meglepő felfedezés a madártollról

A Nature Ecology & Evolution című folyóiratban publikált tanulmány fókuszában a pteroszauruszok álltak, amelyek csupán távoli rokonai a dinoszauruszoknak és a madaraknak, ők voltak az első gerincesek, amelyek szert tettek a repülés képességére. Azt már a XIX. században megállapították, hogy a pteroszauruszok testét szőrzetszerű kültakaró borította, pontos meghatározásáról azonban évtizedek óta tudományos vita folyik.

A kutatók ezúttal a 160-165 millió évvel ezelőtti jura időszakban élt két kis testű pteroszaurusz (Anurognathus) Északkelet-Kínából származó, remek állapotban fennmaradt fosszíliáit vizsgálták meg:

A mikroszkópos vizsgálatokkor a tanulmányozott szálszerű filamentumok egy része a tollaknál megfigyelhető szétágazást mutatott.

Alapvetően tollak

A Bristoli Egyetem paleontológusa, Mike Benton szerint négy különböző típusú ? kezdetleges ? tollat azonosítottak a két pteroszaurusznál: pehelytollak, külön álló filamentumok, filamentumkötegek és bojtos végű filamentumok. A szakembereknek azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a tollak vöröses-barnás színűek voltak.

Úgy véljük, hogy jelen pillanatban az a legegyszerűbb, ha mindegyiket tollnak nevezzük, mivel megfigyelhető náluk a tollak alapvető sajátosságának számító szétágazás

? idézi bentont az MTI.

A közös ősnél alakulhatott ki

A pteroszauruszok tollai nem a repülésben, hanem feltehetőleg a test szigetelésében játszottak szerepet, valamint egyéb hasznos funkciójuk is lehetett. A pteroszauruszok és a dinoszauruszok is nagyjából 230 millió évvel ezelőtt jelentek meg a triász időszakban. A kutatók szerint az, hogy mindkét csoportnál megfigyelhetőek a tollak, azt sugallja, hogy azok körülbelül 250 millió évvel ezelőtt alakulhattak ki először a pteroszauruszok és a dinoszauruszok egy közös ősénél.

A pteroszauruszok, amelyek legnagyobb képviselőjének szárnyfesztávolsága 10,7 méter volt, a dinoszauruszokkal egy időben pusztultak ki a bolygóba 66 millió évvel ezelőtt becsapódott aszteroida pusztítása nyomán.

Illusztráció: CAI ZENGLE / IMAGINECHINA

folytatás

Legkedveltebb hírek
Soledad kidobja Ana Lucia telefonját, hogy senkinek ne tudja elmondani hol tartózkodnak
2019-05-22 11:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ezúttal Antal Tímea és Demkó Gergő zenélt a FEM3 Caféban
2019-05-22 11:28:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Hallgass bele Antal Tímea és Demkó Gergő közös produkciójába, amit a FEM3 Caféban adtak elő
2019-05-22 11:24:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az évente együttesen több millió ember halálát okozó influenza és a pneumococcus baktérium ellen egyszerre hatékony védőoltást hoztak létre az ausztráliai Adelaide-i Egyetem kutatói
2019-05-22 11:20:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez