A karácsony sokaknak félelmet, szomorúságot és magányt jelent

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A karácsony sokaknak félelmet, szomorúságot és magányt jelent

Vannak, akik szerint a karácsony az év legszebb és legboldogabb időszaka, mások inkább átaludnák az egészet, és szívesebben élnék az átlagos hétköznapi életüket. A köztudatban élő kép szerint az ünnepi időszakban jelentősen nő a depressziós esetek és az öngyilkosságok aránya. Már neve is van ennek a jelenségnek: Christmas blues-nak hívják a karácsonyhoz kötődő rosszkedvet, ami akár súlyosabb depresszióig is vezethet az arra hajlamosaknál. A pszichológusi praxisban megszokott, hogy az ünnepek előtt elsősorban arról van szó, hogy lehet minél kevesebb lelki sérüléssel átvészelni ezt az időszakot. Kutatások szerint viszont nem igaz, hogy ilyenkor történik a legtöbb öngyilkosság: pont decemberben a legalacsonyabb az arány, és inkább tavasszal, illetve nyáron jutnak el a legtöbben odáig, hogy véget vessenek az életüknek. Kismértékű emelkedésre inkább az ünnepek után lehet számítani.

Azzal kapcsolatban, hogyan hat a karácsony a mentális egészségre, valószínűleg már az összes lehetséges vizsgálatot elvégezték: a ?Christmas mental health? kereső-kifejezésre 302 millió találatot ad ki a Google. Ezek között vannak, amik elsőre kicsit komolytalannak tűnhetnek, ugyanakkor az is igaz, hogy ünnephez kapcsolódó kellékek a legtöbb emberben kiváltanak valamilyen erős érzelmet.

Egy pszichológus szerint például minél korábban teszi fel valaki a karácsonyi dekorációt, annál boldogabb ember (vagy azzá válik erre az időre), mert a lakás feldíszítése kiszakít a stresszes mindennapokból, és pozitív gyerekkori emlékeket hívhat elő. Minél előbb kezdi el valaki a díszítést, annál tovább tarthat ez a jókedvű állapot. Azt is kimutatták, hogy akik sokat foglalkoznak a dekorálással, azok barátságosabb, nyitottabb emberek, illetve ha még nincsenek barátaik, ilyen módon tudnak könnyebben beilleszkedni a lakókörnyezetükbe. Egy másik elmélet szerint azoknak az embereknek a lelkiállapotára, akiknek rossz emlékeik vannak a karácsonyról, rossz hatással van, hogy az üzletek egyre korábban kezdik el játszani a karácsonyi zenéket. Az amerikaiak negyede szerint a legtöbb stresszt ez okozza az ünnepek környékén.

Fotó:Thinkstock

A szexuális élet intenzitása jelentősen emelkedik karácsony környékén, ezt bizonyítja többek között, hogy a legtöbb ? gyakran nem tervezett ? terhesség decemberben jön létre. Akár jó hír is lehetne, hogy az emberek egy része családi viták és veszekedések helyett inkább a szexet választja, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ilyenkor sokan nem védekeznek, ezért a szexuális úton terjedő betegségek és az abortuszok száma is növekszik. A karácsonyi ünnepek hetében élünk a leginkább hedonikus, élményeket hajszoló életet, nő az alkoholfogyasztás, és az év más időszakaihoz képest jóval több a céges parti. Önmagában a túlzásba vitt evés és ivás is hozzájárulhat ahhoz, hogy rosszabb lelkiállapotba kerüljünk, főleg akkor, ha már eleve szorongunk az ünnepek miatt.

A karácsonyi depressziót komolyan kell venni

A rosszkedvtől vagy az enyhébb szomorúságtól meg kell különböztetni azt, amikor valaki teljesen kimerültnek érzi magát, nem talál örömöt a korábbi tevékenységeiben, alvási nehézségei és koncentrációs problémái vannak. Ebben az esetben, illetve ha a tünetek hetekig fennállnak, már depresszióról beszélhetünk. Ezt az állapotot nem szabad összekeverni a szezonális affektív zavarokkal ? amelyek közül talán a téli depresszió a legismertebb ?, mert főleg azokra jellemző, akik egyébként is magányosnak érzik magukat, vagy nemrég veszítették el egy szerettüket. Lehet ugyan köze a hideg, barátságtalan időjáráshoz és a napsütéses órák csökkenéséhez, de alapvetően nem ezek váltja ki. Karácsonykor a már meglévő tünetek is felerősödhetnek, a gyász fokozódhat. A negatív érzések könnyebben elárasztanak bennünket, ha a médiában boldog embereket látunk, mert úgy gondolhatjuk, hogy nem felelünk meg az elvárásoknak és az idealizált képnek. A magány mellett a depresszió vagy a levertség kiváltója lehet ilyenkor az is, ha valakinek anyagi problémái vannak vagy nyűgnek érzi a családi kötelezettségeket.

A depressziót és a szorongást könnyen elősegítheti a tökéletességre törekvés csapdája, amibe karácsony környékén nagyon sokan beleesnek. Aki mindennel időre kész szeretne lenni, és emiatt ráadásul ki sem alussza magát, az nagy eséllyel át fogja élni a mélypontot. Ezt fokozza a megfelelési igény, amit a közösségi média fel is erősíthet. Ráadásul mivel általában egész december tele van programokkal, kötelezettségekkel, és sok munkahelyen jellemző az év végi hajtás, a legtöbben nem tudnak elég időt fordítani a saját szükségleteikre: a mozgásra, a megfelelő táplálkozásra, a megszokott rutinokra. Aki inkább külső elvárásoknak próbál megfelelni ilyenkor is, az kevésbé fog arra figyelni, hogy neki mi a jó. A családi munkamegosztás hiánya is felelős a túlterheltségért: mivel elsősorban még mindig a nőkre hárul ilyenkor is a házimunka elvégzése, őket jobban megviselheti a készülődést, és nagyobb eséllyel érzik majd lelkileg is rosszabbul magukat.

Fotó: Thinkstock

Nemcsak az érezheti magát magányosan és szomorúan karácsonykor, aki egyedül él, hanem az is, aki egy rosszul működő családban, bántalmazó környezetben. Közhely, hogy ilyenkor halmozódnak a konfliktusok, több a veszekedés. A legrosszabb helyzetben azok vannak, akiknek félniük kell a családtagjaiktól: a családon belüli erőszak aránya ebben az időszakban jelentősen megnövekszik. A bántalmazó férfiak jellemzően több alkoholt is fogyasztanak az ünnepek környékén; ami nem oka ugyan az erőszaknak, de könnyebben kiválthatja azt, vagy felmentést adhat az elkövetőnek. Az erőszakos exeknek pedig ilyenkor jut gyakran eszükbe, hogy újra kellene próbálkozniuk a kapcsolatfelvétellel. Érdekes, hogy mindezek ellenére karácsonykor kevesebb bántalmazott nő kér segítséget, vagy keresi fel az áldozatsegítő oldalakat. Ennek sajnos elég nyilvánvaló a magyarázata: ilyenkor a bántalmazó fél többet van otthon, könnyebben tudja ellenőrizni és kontrollálni az áldozatot. A bántalmazó családban élő gyerekek is azt tapasztalják meg, hogy otthonuk karácsonykor sem a béke és a biztonság, hanem a rettegés és a fájdalom színhelye.

A fizikai erőszak a jéghegy csúcsa, és talán kevesen gondolnák, hogy bántani az ajándékkal is lehet. A nárcisztikus szülő vagy partner például jellemzően nem szeretetből ajándékoz, hanem gyakran rosszindulatból. Olyan ajándékot ad, amit majd ő fog használni, vagy olyasmit, ami nyilvánvalóan nem fog tetszeni a másiknak; esetleg az az egyetlen célja, hogy mások előtt kérkedhessen egy drága tárggyal. Ilyenkor a megajándékozott megalázva érezheti magát, hiszen azt közlik vele, hogy az ő vágyai nem számítanak, és ez már önmagában is elősegítheti a negatív érzések felerősödését.

Szerencsére egyre több olyan segítő oldal van, ahol hasznos tippeket kaphatnak azok az emberek, akik karácsonykor lelki rosszulléttől szenvednek. Enyhítheti a frusztrációt és a szomorúságot, ha például megpróbálunk határokat szabni azzal kapcsolatban, kivel mennyi időt töltünk együtt, vagy megtanulunk néhány önmegnyugtató technikát. Mérlegelni kell, hogy megéri-e olyan rokonokkal találkozni, akikkel nincs jó kapcsolatunk; vagy tökéletes ünnepre törekedni a pihenés helyett. Aki pedig egyedül maradt, használhatja ezt az időt arra is, hogy átgondolja, miért állt elő ez a helyzet és mit tehetne ellene. Krízishelyzetben érdemes felhívni valamelyik lelkisegély-szolgálatot, családon belüli erőszak esetén a NANE segélyvonalát; vagy felkeresni egy szakembert.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A hétvégén rendezték a szlovák labdarúgó-bajnokság rangadóját, a Dunaszerdahely a Slovant fogadta új stadionjában, a MOL Arénában
2019-02-19 08:27:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Idén és a következő években is évi 905 millió forintot költ a kormány ?a vallásos könnyűzene alkotói kiteljesedését elősegítő rendszerek? kialakítására és fenntartására, az ilyen zene ?társadalmi kiteljesedését elősegítő rendszerekre? pedig idén 800 milliót ? írta a hvg
2019-02-19 08:17:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Hiába vártak arra, hogy egy "rendes" jelöltet összeszedjenek Botkával szemben Szegeden, csak nem sikerült, így a Fidesz alelnöke személyesen járogat le Szegedre, hogy "rendet tegyen"
2019-02-19 08:08:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
1 millió 848 ezer 648 forintot fizetett be a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) egy bliccelő ? tudtuk meg a BKK-tól
2019-02-19 07:56:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Öngyilkos merénylő robbantott hétfőn este Kairó óvárosában
2019-02-19 07:53:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Miután a bevándorlási ügyekre szakosodott ICE elnevezésű amerikai szervezet megvádolta 21 Savage rappert, hogy évek óta illegálisan tartózkodik az USA-ban, nagyot fordult a világ a 26 éves előadó körül
2019-02-19 07:49:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez