Orbán elhozta nekünk világhírt, de milyet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Nem lehet azt mondani, hogy a nemzetközi sajtó ne tartotta volna rajta az ujját a magyarországi történések ütőerőn idén, sőt. Csakhogy a külföldi lapok címlapjára egyszer sem Mészáros Lőrinc szédületes gazdasági teljesítményével vagy a magyar munkavállalók szívét megdobogtató rabszolgatörvénnyel sikerült felkerülnünk, hanem a magyar miniszterelnök egyre negatívabb megítélésével.

A New York Times viszonylag gyakran foglalkozott idén is a magyar közélettel, legutóbbi elemzésükben például az Orbán-rendszer lényegét fejtegették. Kis hazánk azonban korábban egészen az amerikai újság címlapjáig menetelt, ugyanis novemberben a lap nemzetközi kiadásának első oldalán szerepelt Orbán Viktor fotója, az írás címe pedig igazán sokatmondó volt:

hogyan tud meghalni a független sajtó.

Ez a cikk egyébként még az új fideszes médiaholding megszületése előtt íródott, úgyhogy még nem a teljes magyar sajtót gyászolták benne, ?csak? az Origót. Az írásban többek közt felidézték a magyar miniszterelnök szeptemberben elhangzott kijelentését, miszerint

mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.

Ezen kívül releváns háttérinformációként megjegyezték, hogy Orbán második hatalomra kerülése idején Magyarország még a 40. helyen állt a Freedom House sajtószabadság listáján, tavaly azonban már a 87. helyen szerepelt.

Tomorrow's INYT: How a free press can die by @PatrickKingsley and @b_novak || Will Taiwan be the first to fall to China? by Yi-Zheng Lian || https://t.co/LnudCGHu1l #tomorrowspaperstoday #InsidethePapers pic.twitter.com/CUgqdIPiZY

— NYTimes Communications (@NYTimesPR) November 28, 2018

Orbán Viktornak azonban közel sem csak a New York Times címlapjára sikerült felkerülnie idén, illusztris társaságban szerepelt a TIME magazin első lapján is. Az újság az Eljött az erős emberek korszaka című írásban foglalkozik a magyar miniszterelnökkel is, akiről azt írják, sikeresen megfélemlíti a civileket és a bevándorlók ellen hangolja a magyarokat.

A TIME címlapján Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor, Rodrigo Duterte és Recep Tayyip Erdo?an kapott helyet, a középpontban ugyan az orosz elnök áll, de ki tudja, mit hoz 2019 a magyar miniszterelnök számára.

Trump isn?t included in my new @TIME cover on the Rise of the Strongmen. But he?d like to be. pic.twitter.com/2GJKRp2Xsp

— ian bremmer (@ianbremmer) May 3, 2018

A Politico sem nagyon finomkodott, amikor az Orbán Viktorról szóló cikküket készítették, ugyanis a lengyel Jog és Igazságosság pártját vezető Jaroslaw Kaczynski és a magyar miniszterelnök egymás mellett szerepelt a következő felirat alatt:

az új kommunisták.

Az írásban többek közt kifejtették, hogy a magyar és a lengyel kormány is az egykori kommunista rezsimmel való szembenállásra alapozza politikáját, de eszközeik sok esetben éppen elődeikre emlékeztetnek.

A cikkben megszólalt Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter is, aki úgy fogalmazott, az a közös Orbán Viktorban és az egykori kommunista rezsimben, hogy igazából nem érdekli őket a nemzeti érdek, a médiát monopolizálják, a pozíciók betöltésének pedig feltétele a párthűség.

The new communists. #Politico https://t.co/xzo3LS2Ynq pic.twitter.com/70oZUunFdb

— Karel Peka (@karelpeka) April 5, 2018

A Newsweek címlapján már egyedül szerepelt a magyar miniszterelnök, az amerikai lap pedig nem kommunistázta a magyar miniszterelnököt, hanem a Mr. Szélsőjobbnak nevezte Orbánt. A cikkben végigjárták az utóbbi idők legfontosabb eseményeit, így a 2015-ös menekültválságot és Soros György ellenséggé formálását is.

Az írásban szóba került még a magyar média leigázása, az OLAF vizsgálata és a korrupció is, illetve Orbán szövetségeseként szerepeltetik többek közt Putyint és Erdogant. A Newsweek szerint a magyar miniszterelnök példakép lett abban a tekintetben, hová lehet eljutni a célravezető retorika, a hatalomvágy és a szerencse által.

MR. (far) RIGHT Orban on @Newsweek's cover pic.twitter.com/9Dy5CZ4gFR

— ??????????? (@Nepareizais) March 24, 2018

Az Economist európai kiadásának címlapján is előkelő társaságba került a magyar miniszterelnök, a TIME-hoz hasonlóan itt is Putyin, Erdogan és Duterte között látható Orbán. A cikk többek között arról szól, hogy a fiatal demokráciákban leselkedik a legtöbb veszély a pluralizmusra, a demokráciát pedig egy erős vezető képes megingatni, illetve akár aláásni is.

A lap négy lépésre bontja a demokrácia bomlasztását, a harmadik már az illiberális demokrácia állapota, a negyedik pedig a demokrácia halálához vezető folyamatokat takarja, így a liberális intézmények teljes erózióját.

All around the world, strongmen in weak states are undermining democracy. Our cover in Europe, the Middle East and Africa this week pic.twitter.com/t2JVPR8SON

— The Economist (@TheEconomist) June 14, 2018

Orbán helyet kapott a Le Monde-csoport világpolitikai hetilapja, a Courrier International címlapján is. A magyar miniszterelnök csak a hátsó sorban látható, előtte olyan vezetők szerepelnek, mint Donald Trump amerikai elnök, Matteo Salvini olasz miniszterelnök vagy Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

Az anyag címe viszonylag sokatmondó:

Trump, Bolsonaro, bin-Szalman, Salvini? Semmi sem állíthatja meg őket.

Meine Karikatur auf Cover der Courrier international pic.twitter.com/WIdvj5dGMn

— petar pismestrovic (@pismestrovic) November 5, 2018

Ezek után kérdés, 2019-ben milyen címlapokra fér fel majd a kormány és a miniszterelnök aktuális teljesítménye, de meglehet, a külföldi sajtó csak megerősíti abban Orbánt, hogy mindent a lehető legjobban csinált idén is, hiszen ha úgy vesszük, hónapról hónapra a világ egyik legerősebb embereként ábrázolták a vezető lapok. Hogy eközben a neve előtt a szélsőjobboldali vagy a kommunista jelző szerepel, szinte részletkérdés.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: David Kaplan Szereplők: Aasif Mandvi, Jess Weixler, Dean Winters, Madhur Jaffrey,
2019-08-24 19:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Sajnos tönkrement egy egyéves párkapcsolatom, mert nem voltam boldog
2019-08-24 19:13:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ebből még nagyon sok minden nem következik, de azért vannak még számaink a választási irodáktól
2019-08-24 19:07:22 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Rendező: Hans-Jürgen Tögel Szereplők: Klausjürgen Wussow, Sascha Hehn, Gaby Dohm, Bar
2019-08-24 19:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez