Nem jutott eszembe a férfit látni a legjobb barátomban

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A legjobb barátomat 14 éves korom óta ismerem, és jóban-rosszban kitartott a barátságunk, egészen talán mostanáig. 26 éves vagyok, és eddig mindkettőnknek volt valakije. Mindketten szabadok lettünk, és talán emiatt is lehet, hogy elkezdtem a férfit látni benne. Egyre többször kapom magam azon elalvás előtt, hogy arra gondolok, milyen jó lenne, ha megölelne és együtt aludnánk, vágyom a csókjára. Ijesztő mindez, hiszen megéltük egymást támogatva a nagy szerelmeket, a családtól való elköltözést, az első munkahelyeket, a diplomáink megszerzését, és álmomban sem hittem volna, hogy valaha úgy fogok rá gondolni, ahogy mostanában. Sosem jutott eszembe a férfit látni benne. Mit tegyek? Elmondjam neki, hogyan érzek, vagy sem? Félek, ha elmondom, akkor elveszítem a barátságunkat.

Az olvasói levelet Karolina küldte nekünk, akinek természetesen álnevet adtunk. A téma ritkán szerepelt az így jártam blogban, a barátságból szerelem témakört kevesen érintik nekünk írt leveleikben.

Mit lehet tenni?

A barátságban két dolog van egyszerre jelen, az intimitás és az elköteleződés, és az különbözteti meg a szerelmi kapcsolattól, hogy a szenvedély nincs jelen. Mivel a baráti kapcsolatok, főleg, amik gyerekkorunktól felnőttkorunkig kísérnek minket, mély bizalmon és elköteleződésen alapulnak ? emiatt is fájnak annyira, ha véget érnek valamilyen probléma miatt. A baráti kapcsolatok hasonlóan indulnak, mint a szerelmi kapcsolatok, azt az embert választjuk barátnak, akivel tudunk beszélgetni, akivel hasonlóan gondolkodunk, hasonló élményeket éltünk meg, hiszen ilyenkor úgy véljük, ha sok a hasonlóság, akkor az érzések is hasonlóak. Egy jó beszélgetés a legjobb barátunkkal akkor is fontos, ha van szerelmünk és kiegyensúlyozott a párkapcsolatunk. A rengeteg hasonló élmény miatt is lehet, hogy időnként megfordul a fejünkben, milyen lenne a barátunkkal szerelmeskedni.

Az, hogy a barátságból szerelem legyen, attól függ, hogy mit érzünk: valaki férfiként vagy nőként is hat ránk, intenzíven, akkor lehet ebből több is.

A kölcsönös szerelemnek feltétele, hogy a másik is azt érezze ? de ha érzi is esetleg, van még egy dolog, amivel számolni kell, a barátság ténye. Hiszen a stabil, érzelmileg biztonságos, már ismert barátságot meg fogja változtatni a szerelem, a szex. Az eddig ismert érzések és biztonságos közeg felborul, mindent megváltoztathat az, hogy a szexualitás mennyire működhet a két barát között: mi lesz, ha az valakinek csalódással jár majd? Komoly döntést igényel igent mondani a szerelemre a legjobb barátok közt ? ami olvasónkban most van, az nem több, mint képzelgés.

A jelenlegi képzelgés, szexuális fantáziálás még nem jelent valódi szenvedélyt, sem azt, hogy ennek valós alapja van, mindez egyelőre csak fantázia. A barátság extrákkal is egy lehetőség lehet, de ilyen kapcsolatokban ugyan megmaradhat a barátságban megismert intimitás és elköteleződés, de a szex nem szerelmen és nem komoly érzelmeken alapul. Ez különbözteti meg a szerelmen alapuló kölcsönös érzelmektől, amitől valóban szép egy párkapcsolat.

Amennyiben valódi szerelem van kibontakozóban, akkor érdemes leülni és őszintén beszélgetni erről, elmondani, hogy vannak olyan pillanatok, amikor átfut a fejünkben, milyen lenne egymással megélni azt a szerelmet, amire vágyunk. Ha a barát nyitott erre, akkor további beszélgetésekkel puhatolózhatunk, és ha valóban tovább akarunk mindketten lépni, rengeteg őszinte beszélgetéssel kezdjük. Elképzelhető, hogy mindketten úgy döntenek, hogy meglépik, és nyitnak a szenvedély felé, ehhez pedig a szexualitás az első lépések egyike. Vannak olyan párkapcsolatok, amikben a szex kevésbé fontos, és inkább az elköteleződés és a lelki társ érzése az erősebb, ezzel is számolni kell. Ettől még nem rossz a párkapcsolat, csak éppen másban erősek.

Ez meg micsoda?

Az így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Samsung héten bemutatkozó Galaxy S10 csúcsmobilja az eddigi szivárgások alapján nem lesz piskóta, ahogy az ára sem: 780 dollárról, azaz körülbelül nettó 220 ezer forintról tudni eddig
2019-02-19 06:50:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Komoly balhé és verekedés volt hétfőn kora este a Corvin mozinál – tudta meg a 24
2019-02-19 06:43:41 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kalifornia és 15 másik amerikai tagállam pert indított a rendkívüli állapot miatt
2019-02-19 06:34:06 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az idei év első két hónapjában már több mint harminc háziorvosi és nyolc fogorvosi praxis üresedett meg, februárban 422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet regisztráltak, az üres fogorvosi szolgálatok száma 255 volt ? írja a Világgazdaság az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adataira hivatkozva
2019-02-19 06:32:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A férfiaknál Novak Djokovic, a nőknél Simone Biles lett 2018 legjobb sportolójaként a Laureus-díj kitüntetettje
2019-02-19 06:30:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Környezetvédelmi központtá alakítják a María Madre mexikói börtönszigetet ? jelentette be Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök hétfőn
2019-02-19 06:25:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez