Ezért merül le hirtelen a mobilunk a hidegben

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ezért merül le hirtelen a mobilunk a hidegben

Mivel többen is tapasztalták már saját bőrükön, nem mondunk újat azzal, hogy a téli mínuszokban váratlanul lemerülő okostelefonok problémája nem legenda. Főleg iPhone-készülékek tulajdonosait lehet hallani arra panaszkodni, hogy az akár 30 százalékos töltöttségű mobil egyszer csak megadja magát, és kikapcsol, mintha nem lenne benne több erő. De gyakorlatilag minden más akkumulátorról működő eszköz üzemidejét jelentősen befolyásolják a mínuszok, legyen az fényképező, vagy akciókamera. A modern élet egyik nagy kérdésére a válasz a lítiumion-akkumulátorok működésében rejlik.

A mai okostelefonok jelentős része lítiumion-akkumulátort (rövidebben Li-ion) használ, a tölthető elektronikai kütyükbe is jellemzően ilyen típusú telep kerül. A Li-ion nagy előnyei közé tartozik, hogy viszonylag gyorsan feltölthetők, ehhez nem kell megvárni a teljes lemerülést sem. (Okostelefon esetében egyébként ez nem is ajánlott, a legjobb olyan 20 százalék körül áramforrásra csatlakoztatni az eszközünket).

A Battery University szerint az alacsony hőmérséklet megnöveli a lítiumion-aksi belső ellenállóképességét, és ezzel csökkenti a kapacitását is. A szakemberek becslése szerint -18 Celsius-fokos környezetben kapacitásnak mindössze felét képes kihasználni egy ilyen telep.  Ez lehet az oka annak, hogy télen teljesen megadja magát a mobil, hiába írja ki azt, hogy van még benne 30 százaléknyi szufla.

Fotó: ThinkStock

Kicsit tudományosabban kifejtve: a telepekben a pozitív töltésű elektróda (az anód) felől egy kémiai reakció, a kisülés során áramlanak az elektronok a negatív töltésű elektróda, a katód felé. Ekkor, a kisülés során a vegyi energia visszaalakul villamos energiává, és látja el az eszközt elektromos töltéssel. Hidegben ez a kémiai reakció, vagyis a kisülés lelassul.

Ez szerencsésebb esetben csak az akkumulátor kapacitásának ideiglenes csökkenését okozhatja, szélsőségesebb esetben azonban előfordulhat az is, hogy az akkumulátor képtelen kellő feszültséget biztosítani az eszköznek, amely így kikapcsol.

Az Apple elmondása szerint a mobilaksijaik legjobban 0-35 fok Celsius-fok közt teljesítenek. Arra is felhívják a figyelmet honlapjukon, hogy a nagyon lehűlt, átfagyott mobilokat semmiképp ne kezdjünk el eszeveszetten tölteni, mert ezzel a telepet tönkre is tehetjük, inkább várjunk egy kicsit, akár amíg hazaérünk, akár addig, amíg bemelegedik az autó.

Akkor mit tegyünk?!

Talán nem is érdemes ezek után magyarázni, hogy miért érdemes télen teljesen feltöltött mobillal útnak indulni. Amennyiben lehet, a téli túrák alatt a belső zsebben, kezünk mellett tartsuk a készüléket, hogy a testünk melege is valamennyire érhesse.

Remek megoldást jelenthetnek továbbá a hőszigetelő telefontokok, hogy a mobilunk se fázzon, több cég is gyárt már ilyen típusú védőkiegészítőket.

(Kiemelt kép: ThinkStock)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Három kamerával jöhet az új iPhone XIAz egész Android elsötétülhetIlyen lehet a jövőre érkező Huawei P30
folytatás

Legkedveltebb hírek
A Facebook (ún. zéró áras) üzleti modelljének lényege, hogy az oldalon megosztott tartalmakkal magáh
2019-12-06 16:11:15 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Az Erste Bank a Mobilbank felületén hívta fel rá a figyelmet, hogy szombattól több elavult iPhone-készüléken sem működik majd az applikáció ? írja a napi
2019-12-06 15:45:10 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Ritka jelenséget sikerült felvennie a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űrszondának: a szemcsés felvételen éppen az látszik, ahogy egy üstökös felrobban
2019-12-06 15:10:33 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
103 évvel ezelőtt, 1916. december 6-7-én foglalták el az Európa egyik legmodernebb erődren
2019-12-06 15:10:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Egy friss pletyka, valamint a hozzá tartozó fotó szerint a Samsung Galaxy S11+-ba hatalmas akkumulátor kerül majd
2019-12-06 15:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az egykor nagynevű Motorola márka (immár a Lenovo birtokában) 2019-ben egyértelmű jelét adta annak, hogy még ambiciózusabban követelne helyet magának az okostelefonok piacán
2019-12-06 14:43:05 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez