Furcsa módszerrel védenék meg az űrhajósokat a halálos portól

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Furcsa módszerrel védenék meg az űrhajósokat a halálos portól

A Holdon landoló Apollo-missziók számára meglepően nagy problémát okozott a porállagú regolit létezése: a holdi szemcsék bejutottak az űrhajóba, megültek az űrruha és az eszközök illesztéseinél – írják a Boeing kutatói az Acta Astronautica tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. Az Apollo-asztronauták még akkor is belélegezték a holdi port, amikor már az elvileg steril landerben voltak, és levették magukról az űrruhát. Nem véletlen, hogy a NASA az egyik legnagyobb kihívásként kezeli a jelenséget, és komolyan kutatja, hogyan lehet kiküszöbölni a problémát.

Egy friss kutatás még inkább ráerősített arra, hogy tényleg kezdenünk kell valamit a por jelenlétével: a holdi apró törmelék ugyanis kifejezetten veszélyes az emberekre nézve. A New York-i Stony Brook Egyetem kutatása szerint például az emberi sejtekkel reakcióba lépve úgynevezett hidroxilgyököket alkot, amelyek agresszív szabadgyökök, és korábban kapcsolatba hozták őket különböző légzőszervi betegségek, így például a tüdőrák kialakulásával is.

A por ráadásul gyulladást okoz, ami ugyanígy a tüdődaganatok kialakulásának esélyét növeli meg.

Nem ússzuk meg viszont ennyivel: a kutatásból az is kiderült, hogy a holdi por a DNS-t is megrongálhatja, ami előbb-utóbb ugyanúgy rákos megbetegedésekhez vezethet. Korábbi kutatásokhoz letesztelték, hogy ilyen pornak tettek ki egérből származó agysejteket és emberi tüdőből kinyert sejteket, mindegyik majdnem 90 százaléka elpusztult a kísérlet hatására.

Mérgezi a Holdon szálló por az űrhajósokat Daganatos megbetegedéseket is okozhat.

Ezért kifejezetten fontos a Boeing kutatóinak munkája: a mérnökök olyan űrruha kifejlesztésén dolgoznak, ami öntisztító, és már alapjáraton taszítja a port, ezzel megelőzi, hogy az lerakódjon a ruha ráncain, és bekerüljön az űrhajóba, ahol az asztronauták belélegezhetik.

A marsi por egyébként nem olyan durva szemcséjű, mint a holdi, hiszen a Marson van némi időjárás, míg kísérőnkön ez nem jellemző. De még így is komoly problémát okozhat egy expedíció során a vörös bolygón, ráadásul itt olyan porviharok is vannak, amik veszélyesen megkárosíthatják akár az űrruhákat is, ha nincs rá speciális technológiánk. A kutatócsoport szerint a legnagyobb kihívás az, hogy a jelenleg gyakorlatban lévő,

portaszító technológiák kemény, egyenes felületen működnek csak, vagyis egy űrruhára újabb megoldásokat kellett kitalálni.

A Boeing szakemberei kifejlesztették a SPacesuit űrruhát, ami rugalmas szénnanocsöves szálakból áll, amelyeket egy elektromos mező táplál. Ez az elektromos mező teszi lehetővé, hogy a ruha úgynevezett elektroforézis segítségével taszítsa a porrészecskéket.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Olyan appot fejlesztett egy apuka, ami minden szülő álmaHa ilyen üzenetet kap, semmiképp ne kattintson ráZuckerberg agyimplantátummal kezelné az epilepsziát
folytatás

Legkedveltebb hírek
Te jössz most! - A fonálmese
2019-10-15 19:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rejtélyes szemtanút hallgattak ki a nyomozók, aki pontot tehet a nyolc éve történt hajógyári-szigeti gyilkosság végére
2019-10-15 19:08:18 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ártatlannak vallotta magát a bíróságon az a darnózseli hentes, aki a vád szerint megölte a feleségét, majd feldarabolta és szétszórta a testrészeit még 2014-ben
2019-10-15 19:05:13 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Vonat és kocsi csapódott egymásba Nagymarosnál, a sofőr az ütközésben szörnyethalt
2019-10-15 19:02:34 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Lenémított riasztóberendezés okozhatta a Hableány katasztrófáját
2019-10-15 19:00:20 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Jimena terhessége az egész családot aggodalommal tölti el
2019-10-15 19:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez