Már halálos áldozatai is vannak a havazásnak Ausztriában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Már halálos áldozatai is vannak a havazásnak Ausztriában

A hétvége óta legalább heten haltak meg Ausztriában az erős havazás miatt, köztük több olyan síelő, akik elsüllyedtek a mély hóban, többeket pedig lavina sodort el.

Csütörtökre az országban több ezer háztartás maradt hosszabb-rövidebb időre áramellátás nélkül: Tirol tartományban körülbelül 1600, Salzburg tartományban több mint 1200, Alsó-Ausztriában mintegy 900, valamint Felső-Ausztriában további 600 háztartás maradt áram nélkül. Főként az jelent problémát, hogy a szabadban található vezetékekre ágak vagy fák eshetnek, amikor azok már nem bírják el a rájuk nehezedő hótömeget.

Felső-Ausztria több részén a hadsereg mintegy 100 katonáját vetették be a nagy hótömegek elleni küzdelemben csütörtökön. A hóeltakarítási munkálatokban részt vettek a tartomány katasztrófa-elhárítási hálózatához tartozó vállalatok is.

Lavinaveszélyre figyelmeztető tábla Ausztriában, Europress/ERWIN SCHERIAU/APA /AFP/Austria OUT

A nem szűnő  havazásnak negatív  hatása van a téli turizmusra is, az osztrák gazdasági kamara szerint rövid határidő alatt 50 százalékkal kevesebb a vendégfoglalás Ausztriában. Felső-Ausztria tartományban csütörtökön több nagyobb síparadicsom, köztük Dachstein-West, Krippenstein, Kasberg és Feuerkogel,továbbra is zárva maradt, néhány kisebb még működik.

Habár a síszezon elején éppen a hó hiánya okozott problémát, most ennek éppen az ellenkezője, egyes helyeken túl sok hó esett. Az Ausztriába látogatók térségenként meglehetősen eltérő körülményeket tapasztalhatnak, hangsúlyozta Markus Achleitner, a tartományi tanács gazdaságért és turizmusért felelős tagja, valamint elmondta azt is, hogy míg az alpesi síterületeken hótömegekkel és lavinaveszéllyel kell küzdeni, más területeken, úgymint Hochficht, Kirchschlag, Sternstein és Forsteralm, jók a körülmények, a biztonság azonban mindennél fontosabb.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Christof STACHE/AFP

folytatás