Értékes freskókat takartak le Orbán új munkahelyén

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Értékes freskókat takartak le Orbán új munkahelyén

Értékes freskóegyüttes semmisülhetett meg a Karmelita épületegyüttes felújítása során, írja az Index. Két névtelensége megőrzését kérő művészettörténész jelezte, hogy feltételezésüket az épület belsejéről megjelent fotókra alapozták.

Az korábban sem volt titok, hogy a Karmelita egyik termét, a szerzetesek egykori refektóriumát értékes freskók díszítik, ezt a termet ugyanis az épület utolsó használója, a Nemzeti Táncszínház stúdiószínpadként működtette, így sokan láthatták a termet az elmúlt évtizedekben.

A felújítás utáni fénykép nem teljesen megfeleltethető az egykori refektóriummal, mivel a földszint és az első emelet teljes magasságát elfoglaló terem ablaktalan volt, az új fotókon azonban látszik két kertre néző ablak is.

Más részletek ? a négy csehsüvegboltozat, a falpillérek a vállpárkányokkal és a falfülkék ? azonban gyanúsan egyeztek, a legfeltűnőbb különbség viszont az, hogy míg a régi termet teljes egészében díszítőfestés borította, az új szoba képén hófehérek a falak és a mennyezet is.

A Miniszterelnökség az alábbi választ küldte a portálnak:

A terem falképei a magyar késő barokk-klasszicista falképfestészet alkotásai közé tartoznak, amelyek restaurálható állapotban maradtak meg. A korábbi, 1957-58-ban és 1973-ban történt restauráláskor használt anyagok és festékek elöregedtek, színük elváltozott. A karmelita refektórium falképeit az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott ? egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.

Feltételezések szerint a fehérre festés annak a koncepciónak a részét képezte, hogy a belső tereknek puritánságot kell sugározniuk.

Mit takar az, hogy Orbán Viktor munkahelye ilyen végtelenül puritán? A legritkább esetben hívja magát puritánnak valaki, aki valóban puritán életet él, vagy olyan szervezetet képvisel, amelytől távol áll az urizálás.

Az Index információi szerint az örökségvédelmi hatóságnak köszönhetően a freskókat úgy tüntették el, hogy a munka még helyrehozható lesz a jövőben.

A freskók 1786 nyarán készülhettek, amikor a feloszlatott karmelita szerzetesrend egykori kolostorát átalakították világi célokra.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az induló autóbusz alá eshetett be.
2019-03-18 15:02:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Holopcev zászlós közölte az agresszív rablóval, hogy ő egy börtönőr, erre az elmenekült
2019-03-18 14:48:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A Fidesz szerint a nemzetközi szocialisták összejöttek a nemzeti szocialistákkal
2019-03-18 14:28:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A Villa játékkal folytatódik hétfőn az Exatlon Hungary!
2019-03-18 14:27:31 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy fegyveres kezdett lövöldözni hétfőn délelőtt, 10 óra 45 perckor a hollandiai Utrecht egyik villamosán, az Október 21
2019-03-18 14:21:18 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Mert a gödöllői polgármester Új Kezdet nevű formációja belépett egy uniós pártcsaládba, amely tagja a liberális frakciónak
2019-03-18 14:18:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez