Már most tudhatjuk, ki lesz a legjobb színész az idei Oscaron?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Már most tudhatjuk, ki lesz a legjobb színész az idei Oscaron?

A Golden Globe-ot hagyományosan az Oscar előfutárának is szokták hívni, ami azt jelenti, hogy aki ott nyer, az nagy eséllyel a február végi díjátadón is díjra válthatja a jelölését. Ez tényleg így van? Ennek jártunk utána.

2010-től megnéztük, mennyire egyeznek a kategóriagyőztesek a két díjátadón és érdekes trendre lettünk figyelmesek: akadnak olyan kategóriák, amelyekben az elmúlt kilenc évben mindig ugyanazok nyertek az Oscaron, akiket a Golden Globe zsűrije is díjjal jutalmazott.

De ne szaladjunk ennyire előre!

Minimódszertan

Bár nem minden kategória elnevezése ugyanaz a két eseményen, azért nem agysebészet összekötni a Golden Globe két filmes díját (legjobb dráma és legjobb musical/vígjáték) az Oscar egyetlen filmes kategóriájával ? mi is így tettünk. Ahogy a legjobb színész/színésznő esetében, illetve a legjobb forgatókönyvet is egybefésültük az eredeti és adaptált Golden Globe-os változatokkal. A legjobb rendező, betétdal, filmzene, animáció és külföldi film, illetve a mellékszereplők kategóriái tiszta sorok, azokat mindkét eseményen ugyanúgy hívják.

Mivel az Oscaron nincsen televíziós kategória, így azt a Golden Globe-ból is teljesen kihagytuk.

Azt hozzá kell tenni, hogy mivel a Golden Globe-on a filmekből és színészekből/színésznőkből kettő is kap díjat, egy dupla akkora az esélye annak, hogy az Oscaron is jutalmazzák, mint mondjuk a betétdalok, rendezők esetében, ahol csak egy kategória van a január eleji díjátadón. Ennek később* lesz még jelentősége.

Kivétel nélkül

A lenti lapozható történetbe két grafikont is tettünk. Az elsőn azt mutatjuk meg, hogy a tizenkét egyező kategóriában adott évben hány esetben volt egyezés, a másodikon pedig az egyes kategóriákat bontottuk le évekre és mutatjuk meg, hogy hányszor jött be az előfutár jelző.

Érdekesség, hogy míg 2015-ben csak az esetek felében jött be a januári jóslat, addig két évvel korábban 12 kategóriából 10-ben egyezés volt. Emlékeztetőül: ez volt az az év, ahol Az Argo-akció, Anna Hathaway, a Django elszabadul, a Napos oldal, a Lincoln és a Pi élete, illetve a Skyfall nyert díjakat. Hasonló kontraszt van a kategóriák között is:

míg a legjobb rendezőnél a kilenc figyelt év alatt négyszer szerepelt ugyanaz a győztes a borítékban mindkét esetben, addig a legjobb színész/színésznő esetében* mind a kilencszer ugyanaz vehette át a díjat.

Kicsivel rosszabb (78%-os) az arány a mellékszereplőknél, a legrosszabb (44%-os egyezés) pedig a rendezőkön kívül a filmeknél fordult még elő. Nagy következtetéseket nem érdemes levonni a fentiekből, viszont a színész(nő) kategória kicsit gyanús – egy lépéssel közelebb kerülünk viszont az igazsághoz majd január 22-én, amikor bejelentik az Oscar-jelöltek teljes és végleges névsorát.

Made with Flourish

Fotó: Getty Images/Andrew H. Walker

folytatás

Legkedveltebb hírek
Milyen védőeszközök, felszerelés jut a frontvonalban lévőknek? Az operatív törzs ülését követően tájékoztatót tart, melyet ma is élőben közvetítünk
2020-03-30 11:09:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
?Orbán Viktor még ebben a nehéz helyzetben is hatalma totális kiterjesztésén és újabb ellenségkép gyártásán mesterkedik? ? olvasható a közös közleményükben
2020-03-30 10:35:48 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül a koronavírus elleni küzdelemre adja a pénzt, a szülővárosa lakói iránti szolidaritás jegyében
2020-03-30 10:35:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg
2020-03-30 10:33:54 | Hozzászólások: 0 | Népszava
290 forintos átlagáron tankolhatunk. (Gazdaság)
2020-03-30 10:24:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Bosznia-Hercegovina a következő három hetet tartja kulcsfontosságúnak a vírus elleni harcban
2020-03-30 10:18:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez