Betiltanák a mérget, amivel Angliában öltek orosz ügynökök

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Betiltanák a mérget, amivel Angliában öltek orosz ügynökök

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) támogatja az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt, Novicsok néven emlegetett mérgező anyag betiltását ? derült ki Sabine Nolke, Kanada OPCW-hez delegált tagjának Twitter-bejegyzéséből hétfőn.

A Novicsok az az anyag, amellyel az orosz katonai hírszerzés Vlagyimir Putyin által is kitüntetett két ügynöke megpróbálta megölni Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Juliját.

Today @OPCW Executive Council agreed a #Canada-US-NL proposal to add two families of highly toxic chemicals (incl the agent used in #Salisbury) to the #ChemicalWeaponsConvention Annex. Russia dissociated itself from consensus but did not break. Thanks to all states who supported! pic.twitter.com/oWD8754WqG

— Sabine Nolke (@SabineNolke) January 14, 2019

A 193 tagú nemzetközi szervezet ez idáig nem adott hivatalos tájékoztatást a hétfőn, zártkörű ülésen hozott döntésről.

Sabine Nolke tájékoztatása szerint a hágai szervezet döntéshozó szervének 41 tagja az Egyesült Államok, Hollandia és Kanada javaslatára határozott arról, hogy két szert is felvesz az idegrendszerbe kerülve bénulást okozó mérgeket (toxin) rögzítő listájára, amelyek közül az egyik a szovjet időkben kifejlesztett Novicsok.

Oroszország nem vett részt a döntéshozatalban, de nem is akadályozta meg a javasolt vélemény elfogadását.

A tagállamoknak 90 nap áll rendelkezésére, hogy kifogással éljenek a határozat ellen, ellenkező esetben az érintett szerek a vegyi fegyvereket ellenőrző nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) hatálya alá kerülnek.

Kanada arra szólítja fel a tagállamokat, hogy támogassák a javaslatot egy biztonságosabb a világ érdekében

? tette hozzá Nolke.

A Novicsok azután lett ismert vegyület, hogy 2018. március 4-én Szergej Szkripal és lánya súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. A volt kettős ügynök és lánya kórházi kezelést követően felépültek, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak.

Egy 44 éves, háromgyermekes édesanya, Dawn Sturgess viszont meghalt a méreg miatt, amivel úgy került kapcsolatba, hogy élettársa megtalálta és neki ajándékozta azt a parfümös üveget, amelyben a mérget szállították az oroszok.

Moszkva tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Andy Rain

folytatás

Legkedveltebb hírek
Erről a 444-nek adott interjújában beszélt a DK-s polgármester
2020-02-24 15:09:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
?Nincs az a pénz? ? mondta Pethőné Nagy Csilla mesterpedagógus, a pécsi Babits Mihály Gyakorlógimnázium tanára, a befogadásközpontú és kompetenciafejlesztő módszer egyik hazai megalkotója
2020-02-24 14:54:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Valamivel több mint egy hónapja ütötte fel a fejét Kínában a Covid-19 nevű vírus, aminek híre legalábbis mindenkit elért
2020-02-24 14:44:22 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Ezalatt országszerte 140 riasztás érkezett. A legtöbbször fővárosi és Pest megyei hel
2020-02-24 14:37:58 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A 38 éves nő nem egyszeri erőszak, hanem sorozatos bántalmazás áldozata lett
2020-02-24 14:34:30 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez