A Facebook tényellenőrzőket alkalmaz az álhírek ellen

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Legalábbis az Egyesült Királyságban, ahol az elmúlt időben elszaporodtak a fake news posztok a legnépszerűbb közösségi médián.

A fact-checking, azaz tényellenőrzés, napjaink egyik legfontosabb szakmájává nőtte ki magát. Szükség is van rá, hiszen az úgynevezett álhírmédiumok egyre agresszívebben terjednek online és a való életben is. A Facebook most végre rászánta magát, hogy érdemben is tegyen valamit az álhírek megfékezése érdekében, ezért felbérelte az angol Full Fact céget. A Full Fact feladata, hogy posztokat, képeket és videókat pozitívan vagy negatívan értékeljen azok pontossága alapján.

A Facebook szerint az együttműködés nagyban hozzá fog járulni az álhírek visszaszorításához. Sarah Brown, a Facebook szóvivője szerint ?az emberek a valóságnak megfelelő tartalmakat szeretnének látni a Facebookon. Örömünkre szolgál, hogy a Full Facttel közösen dolgozhatunk, hogy ezt a célt a lehető leghatékonyabban megvalósítsuk az Egyesült Királyságban?.

A Full Fact blogbejegyzésben ismertette, hogy ezentúl a felhasználók is megjelölhetnek posztokat, melyeknek tartalmát tévesnek gondolják. Ezeket a Full Fact csapata fogja igaznak, hamisnak vagy a ?valóság és félrevezető tartalom keverékének? besorolni. A besorolás mindössze jelzésértékű lesz, így az eredeti bejegyzés nem lesz törölve, ám az a felhasználók hírfolyamának aljára kerül, ezzel biztosítva, hogy lehetőség szerint minél kevesebb emberhez jusson el.

A fact-checking cég kizárólag képeket, videókat és magukat tényalapú riportnak beállító cikkeket fog elemezni. Az olyan tartalmak, mint például a felhasználók személyes véleményei vagy éppen egyértelműen kifigurázó, humoros bejegyzések természetesen nem kerülnek górcső alá.

?A munkánk nem egy varázspirula. Nem egy algoritmusról beszélünk, amely pillanatok alatt képes megtisztítani az internetet. A fact-checking sok ember lassú és körültekintő munkájának az eredménye. Tisztában vagyunk vele, hogy lehetetlen az összes kétes tartalmú bejegyzést kivizsgálnunk, de úgy hisszük, hogy szolgáltatásunk bevonása máris egy lépés a jó irányba.?

Miután a Brexit-szavazást és az amerikai elnökválasztást is nagyban jellemezte a javarészt online terjedő fake news áradat, sokan a közösségi média szabályozásának elrendelését szorgalmazzák. Ezért az elmúlt években egyre több angol és amerikai politikus is felszólalt a Facebook ellen, mivel szerintük az nem tesz semmit, sőt elősegíti a téves információk terjedését, és válik az álhírek melegágyává.

Forrás: BBC.com

Fotó: Pixabay.com

The post A Facebook tényellenőrzőket alkalmaz az álhírek ellen appeared first on Social Daily.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Donald Trump amerikai elnök múlt hét szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről, ami széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára
2019-05-25 07:10:54 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Elrabolták a francia tanácsadót, aki segített volna a kilogramm és a méter mellett lobbizni
2019-05-25 07:07:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Donald Trump amerikai elnök múlt hét szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről
2019-05-25 05:40:35 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Az utolsó jégkorszakból hátramaradt vízre amerikai kutatók bukkantak rá az Indiai-óceánban
2019-05-24 21:39:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Samsung moszkvai laboratóriumában olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami egyetlen fotóból is képes videót készíteni úgy, mintha abban a képen látható személy szerepelne
2019-05-24 20:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Átszámítva mintegy 109 milliárd forintból épülhetnek meg annak a Hold körül keringő űrállomásnak a legfontosabb elemei, amelyeken négy ember élne
2019-05-24 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez