Rasszista kijelentései miatt kizártak a kongresszusi bizottságokból egy republikánus képviselőt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Rasszista kijelentései miatt kizártak a kongresszusi bizottságokból egy republikánus képviselőt

Rasszista jellegű kijelentései miatt kizárták valamennyi kongresszusi megbízatás lehetőségéből Steve King iowai republikánus képviselőt ? jelentette be helyi idő szerint hétfőn este Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház republikánus frakciójának vezetője.

King a New York Timesnak a napokban a bevándorlásról adott interjújában a többi között arról beszélt, hogy támogatja azokat a bevándorlókat, akik jogszerűen érkeznek az országba és teljes mértékben asszimilálódnak, mert ami szerinte minden másnál többet számít, az az amerikai kultúra, amely az Európából érkező fehérek értékrendjén alapszik. Az iowai képviselő aztán úgy fogalmazott:

Fehér nacionalizmus, fehér felsőbbrendűség, nyugati civilizáció – vajon mitől váltak sértővé ezek a kifejezések? Miért ültem én az iskolában, ahol történelmünk és civilizációnk érdemeiről tanítottak nekünk?

Az interjú megjelenése után aztán King visszakozott és azt mondta, hogy ?a fehér nacionalizmust és a fehér felsőbbrendűséget nem helyesli? és visszautasítja ?ezeket az ördögi ideológiákat?, de ezzel együtt védelmébe vette a nyugati civilizáció értékeinek támogatását.

Az interjúban tett kijelentéseit a kongresszus demokrata párti és republikánus tagjai egyaránt elítélték.

Ez nem az az Amerika, amelyet én ismerek, és amely Lincoln pártját jellemzi,

mondta egy televíziós interjúban Kevin McCarthy.

Mitt Romney újonnan megválasztott szenátor Steve King kongresszusi távozását követelte, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője pedig közleményben adott hangot felháborodásának, leszögezve:

a Republikánus Pártban, a kongresszusban vagy az országban nincs helye a faji felsőbbrendűség egyetlen ideológiájának sem.

A szenátusi frakcióvezető hozzátette: ha King nem érti, hogy mi a baj a ?fehér felsőbbrendűség? kifejezéssel, akkor más munkát kellene keresnie.

A hétfő esti döntés után Steve King újabb közleményt adott ki, amelyben bírálta pártját, és azt hangoztatta, hogy ?ez egy politikai döntés, amely nem vesz tudomást az igazságról?. Hozzátette azt is, hogy mondatait a New York Times kiragadta a szövegkörnyezetükből, kifogásolt gondolata csak a nyugati civilizáció kifejezésre vonatkozott, a másik kettőre nem. Kiemelte, hogy a következő két esztendőben továbbra is rá fog mutatni az igazságra, és az iowaiak érdekeinek szolgálatában dolgozik tovább.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/ALEX WONG/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Közleményükben kiemelték, hogy örülnek, hogy a szavazatok többségét olyan pártok kapták, amelyek értik, hogy az EU a legjobb alternatíva Szlovákiának
2019-05-26 14:05:49 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Több mint 70 éve keresnek a burgenlandi Rohonc környékén közel 200 meggyilkolt magyar munkaszolgálatost
2019-05-26 14:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 13 óráig a választópolgárok 24,01 százaléka, több mint 1 milló 890 ezer ember adta le voksát
2019-05-26 13:39:20 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Öt éve ilyenkor 15,9 százalék szavazott délután egyig
2019-05-26 13:39:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A fővárosban a szavazók 29,06 százaléka, 381 628 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig
2019-05-26 13:36:56 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Máskor kilométeres sorok, öt órás várakozás, most állami segítséggel rapid határátkelés az ukrán-magyar szakaszon
2019-05-26 13:33:16 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez