Kassai nyerte a ?rasszizmuspert”, de nem lehet teljes az öröme

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kassai nyerte a ?rasszizmuspert”, de nem lehet teljes az öröme

A Győri Törvényszék megállapította, hogy a labdarúgó-játékos megsértette a játékvezető jó hírnévhez való jogát azzal, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsági tárgyalásán valótlanul híresztelte, hogy Kassai Viktor rasszista kijelentést tett a színesbőrű csapattársára a 2017 áprilisi Diósgyőr-Vasas bajnokin. A bíróság a személyiségi jogsértés megállapítása mellett 400 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest. Azaz ennyit kell fizetnie a játékosnak Kassainak.

Lipták Zoltán azt állította az ellene irányuló kereset szerint, hogy Kassai Viktor ?lenegrózta? a kameruni játékost, Patrick Mevoungou-t, aki egyébként a Győri ETO-ban is játszott korábban. A mondat pedig így hangzott volna: ?Shut up (kussolj) negró, fa?.ó g?i vagy.? Kassai Viktor szerint ez valótlan, s ezért személyiségjogi pert indított a Diósgyőr védőjeként játszó Lipták ellen.

Patrick Mevoungou a korábbi tanúvallomásában azt mondta, a kijelentés az első félidőben történt, amikor a játékvezetőtől sárga lapot kapott, így az első 45 perc felvételének lejátszására került sor. Bár mindkét fél azonos felvételt látott egy időben, a felperes úgy summázta a látottakat és hallottakat, hogy azok egyértelműen bizonyítják, nem hangzott el a rasszista kijelentés, Patrick Mevoungou nem kapott sárga lapot, ő és a játékvezető az egyetlen esetleg vitás helyzetkor is körülbelül 15 méterre álltak egymástól.

Az alperesi jogi képviselő ezzel szemben arra hivatkozott, hogy a hangfelvétel nem folyamatos, az csupán hangfoszlányok sorozata, amelyen ugyan valóban nem hallatszik a vitás mondat, azonban ez nem azt jelenti, hogy az el sem hangzott.

Indokolásában kiemelte a törvényszék, hogy az alperes nem tényt állított a fegyelmi tárgyaláson, hiszen nem volt közvetlenül fültanúja az állítólagosan elhangzott rasszista megjegyzésnek, hanem híresztelte az általa játékostársától, Patrick Mevoungou-tól hallottakat nagy nyilvánosság előtt. A focista a bíróság megítélése szerint nem tudta bizonyítani, hogy a játékvezető szájából elhangzott a rasszista mondat, így ennek híresztelése azért volt sértő, mert a kijelentés tartalma nemcsak rasszista és játékvezetői mivoltához méltatlan, hanem valótlan is.

Az eljáró bíró, dr. Megyes Géza hangsúlyozta, hogy a rasszizmus elleni küzdelem kiemelt helyen szerepel mind a magyar, mind a külföldi labdarúgó szövetségek tevékenységében, ezért a valótlan kijelentés sértő volt a játékvezetőre nézve.

A megítélt sérelemdíj összegét a bíróság mérlegelési jogkörében ? a felperes által kért 500 ezerhez képest ? mérsékelte, azt ugyanis nem tudta bizonyítani Kassai, hogy a rasszizmus vádja miatt rangsorolta őt a Magyar Labdarúgó Szövetség 2017 végén az első hely helyett a hatodikra a játékvezetői ranglistáján.

Az ítélet ellen az írásba foglalását és kézbesítését követően a felek fellebbezéssel élhetnek, ezért az nem jogerős.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Tarts Te is Sági Szilárddal vasárnap délelőtt a SuperTV2-n!
2019-05-21 07:13:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Adrienn olyan szívfacsaró üzenetet írt szerelmének, hogy még a könny is kicsordult a szemünkből sorait olvasva
2019-05-21 07:11:39 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kevesebbet költ az állam az egészségügyre, mint másfél évtizeddel ezelőtt, sokkal több kezelést fizetnek az emberek zsebből
2019-05-21 07:08:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Testvére születésnapja alkalmából írta meg a kedves sorokat a modell, igazán példaértékű a két
2019-05-21 07:02:55 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Mása meséi hétköznap délutánonként a KiwiTV-n!
2019-05-21 06:50:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kivette a kormány a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül a Hajógyári-szigetet
2019-05-21 06:45:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez