Túltolták Putyin dicsőítését: dalra fakadt a szerb miniszter

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Túltolták Putyin dicsőítését: dalra fakadt a szerb miniszter

Az elmúlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök Szerbiába látogatott, ahol hagyományosan nagy lelkesedéssel várják. Tömegek mozdulnak meg ilyenkor, s most is több tízezres demonstráló sokaság köszöntötte a Kreml urát. Akit aztán az állami ünnepségen harangok zúgása és díszlövések fogadtak. A BBC szerint hétezer rendőr vigyázott az orosz elnök biztonságára Belgrádban.

Valójában két relatíve elszigetelt ország vezetői találkoztak egymással: Oroszországot nemzetközi szankciók sújtják, a szerbek pedig az EU-csatlakozás előszobájában ácsingóznak, de ? a többi között ? a megoldatlan koszovói helyzet akadályozza a belépésüket az Európai Unióba.

Nem véletlen, hogy a két ország politikusai szomjazzák az elismerést, a nép szeretetét ? mind Aleksandar Vucic szerb elnök, mind Putyin növekvő tiltakozással kénytelen otthonában szembenézni az utóbbi időben. Vucic persze nyilvánvalóan jobban rá van szorulva az oroszok segítségére, mint Putyin a szerbekére, és ez a belgrádi látogatáson is meglátszott. Koszovó ügyében például Oroszország az egyik legfőbb támogatója a szerb álláspontnak, amely nem ismeri el a többségében albánok lakta terület függetlenségét.

Vucic és Putyin egy kutyát simogatnak az orosz elnök belgrádi látogatásakor
Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

A szerbek oroszok iránti elkötelezettségét mi sem igazolja jobban, hogy a vendéglátó ország külügyminisztere Putyinnak énekelt egy díszebéden. Bár a szerbek rászerveztek Putyin látogatására, és buszokkal szállították az embereket vidékről a fővárosba, hogy az orosz elnököt éljenezzék, azért alighanem a külügyminiszter szereplése még a belgrádi kormánypropagandának sem volt ínyére. Nem meglepő tehát, hogy az oroszok hozták nyilvánosságra Dacic ?fellépését?: a szerb külügyminiszterről a TASZSZ orosz hírügynökség tett közzé egy videót, amint a Kalinka című orosz népies műdalt adja elő. A videó a B92 rádió honlapján is megtalálható.

Ami a rászervezést illeti, a Vice.com szerb kiadása közölt látványos fotókat arról, amint a vidékről a fővárosba érkezett buszok hosszú tömött sorokban állnak az egyik belgrádi főutca két oldalán. S miközben Vucic ellen a belgrádiak hetek óta tüntetnek, az elnök vidékről hozatott Putyin-barát demonstrálókat a fővárosba.

A szerbek a hazai nyilvánosság előtt is kissé túltolták a Putyin-látogatás népszerűsítését. A bulvárlapok például megírták, hogy Szerbiában a Putyin-látogatás idején kevesebb baleset történt, és egyébként is kevesebbszer hívták a sürgősségi ügyeletet, mint az szokásos. Ezt a (kormány)propaganda azzal magyarázta, hogy még a betegeskedő szerbek is ?jobban érezték magukat?, a tévében meglátván Putyin elnököt.

Fotó: Vladimir Zivojinovic / AFP

Természetesen ez a hír már önmagában is nevetséges, de egy szerb internetes szájt, a Raskrikavanje.rs utánament a megbízhatatlan bulvárhíreknek. Az ügyeleteken elmondták az újságírónak, hogy valóban némileg kevesebb hívás érkezett Putyin látogatása napján ? az előző naphoz képest. Ám ez egyáltalán nem szokatlan jelenség: a telefonálók száma napról napra változik, és az eltérés nem jelentős, azaz véletlenszerű jelenségről van szó. Amikor pedig orvosokat hívtak az újságírók, hogy rákérdezzenek: összefügghetett-e tényleg a Putyin-látogatással a szerbek (átmeneti) egészségiállapot-javulása, az orvosok nemhogy válaszolni nem akartak, hanem el sem hitték, hogy ezt komolyan kérdezik tőlük.

Komoly dolgok is történtek azért Belgrádban a Putyin-látogatáskor: 21 egyezményt kötött egymással Szerbia és Oroszország a kétoldalú találkozókon.

Kiemeltkép: Mihail Klimentyev / EPA / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
A sínek semmivel sem fogják jobban bírni, mint eddig, nyáron gyakorta lehet a jövőben is felfordulás a körúton, de legalább nem fog hónapokig tartani
2019-08-18 11:37:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Pintér Sándor a Terrorelhárítási Központot jelölte ki a német kancellár és delegációjának biztosítására
2019-08-18 11:25:27 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A gyanúsítottat egy mellkasi sebbel szállították kórházba, a 23 éves férfi a kora reggeli órákban életét vesztette
2019-08-18 11:10:42 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Egész nap terelésekre és lezárásokra kell számítani, közölte a terrorelhárítás
2019-08-18 11:06:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
1901. június 8-án a spanyolországi Galicia tartomány második legnagyobb városában, A Coru?ában a fia
2019-08-18 11:04:59 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
És kilencen megsérültek. Pszichotikus rohamának nem volt előjele. (Külföld)
2019-08-18 11:02:56 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez