Fordulat fordulat hátán a Trump elleni nyomozásban, senki sem tudja, mi lesz a vége

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Fordulat fordulat hátán a Trump elleni nyomozásban, senki sem tudja, mi lesz a vége

Az előző hét végén egészen egy napon át biztosnak látszott, hogy megfogta Donald Trumpot az ellene vizsgálódó különleges ügyész. Robert Muellernek bizonyítékai vannak arról, hogy az elnök törvénysértést követett el ? írta a BuzzFeed. A lap információi szerint Trump utasította ügyvédjét, hogy hazudjon egy kongresszusi kihallgatáson. Ezzel pedig az elnök akadályozta az igazságszolgáltatást, ami elég ahhoz, hogy leváltsák, sőt akár börtönbe is zárják.

Újabb fordulat: megfogta Trumpot az ellene vizsgálódó különleges ügyész Már az amerikai elnök ügyvédje is azt mondja barátainak, nagyon aggódik, és Robert Mueller jelentése ?szörnyű? lesz az elnök számára.

Aztán másnap jött a fordulat. A különleges ügyész hivatalának szóvivője valami igazán ritka dolgot tett: megszólalt. Már önmagában ez különleges eseménynek számít. Peter Carr soha nem szokott mondani semmit. Az újságírói megkeresésekre csak a ?nem akarjuk kommentálni? mondattal válaszol.

Most azonban gyorsan közleményt tett közzé, amiben ?vitatta? a BuzzFeed cikkében leírtakat.

Trump és rajongói azonnal örömtáncot lejtettek. Maga Mueller jelentette ki, hogy nem igaz a BuzzFeed cikke. Az egész csak fake news. Nincs itt semmi látnivaló, az elnök nem követett el bűncselekményt, a demokraták menjenek szépen haza, és csak ne beszéljenek az elnök kirúgásáról.

Carr közleményének alapos átolvasása és kielemzése után azonban már egyáltalán nem is olyan biztos, hogy tényleg cáfolta volna a cikk legfőbb állítását. Csak egyes részeit. Hogy pontosan mit, azt nem lehet tudni. A BuzzFeed mindenesetre kiállt a riport hitelessége mellett.

Még a Mueller-nyomozást behatóan tanulmányozó jogi szakértők is értetlenkedve álltak a nagyon óvatosan megfogalmazott jogásznyelven írt közlemény előtt, és nem igazán tudták megfejteni, mit is jelent ez a cáfolat.

Az egész cikk rossz, úgy ahogy van, vagy csak egyes részei? Lehet, hogy Muellernek csak írásos bizonyítékai nincsenek a törvénysértésről, esetleg az nem stimmel, hogy több szemtanú vallomására támaszkodhatnak? Vagy csak közvetett bizonyítékok vannak Trump ellen?

Az is kérdéseket vetett fel, hogy miért pont most, és miért pont ezzel a cikkel kapcsolatban adtak ki közleményt Muellerék. A több mint másfél éve tartó nyomozás alatt töménytelen mennyiségű cikk jelent meg, amire reagálhattak volna, de soha nem tették meg.

Lehet, hogy a BuzzFeed cikke túl nagyot szólt. A demokraták már kongresszusi nyomozások indításáról és impeachmentről kezdtek el beszélni, ami megnehezítené a különleges ügyész nyomozását. Vagy csak azt akarták bizonyítani ezzel, hogy nem tőlük szivárgott ki az információ?

Nem. Tudunk. Semmit

Ez a Mueller-nyomozásról szóló cikkek alaptétele, amit ez a mostani eset is tökéletesen bizonyított. Nem tudjuk, hogy mit tud Mueller, és egészen addig nem is fogjuk megtudni, míg el nem készíti végső nagy jelentését, amire jobban várunk, mint a Trónok harca utolsó részére.

Ez minden idők legizgalmasabb és legjobban összerakott krimije, ami a szemünk előtt, a valóságban zajlik, és jobb bármilyen kitalált történetnél.

A nézőknek pedig nem jut más, mint a találgatás, és az elméletek gyártása, hogy végül hova fog kifutni a történet.  Mint egy jó tévésorozatnál, a rajongók képesek minden egyes kis részletet agyonelemezni, és órákon át vitatkozni azon, hogy annak milyen hatása lesz a végjátékra.

Ahogy a Trónok Harca, vagy a Marvel-filmek rajongói szételemezik a legújabb előzetesek minden egyes képkockáját, utalások után kutatva, úgy elemeznek minden egyes apró hírmorzsát a nyomozás követői, bizonyítékokat keresve.

Közben pedig próbálják feltérképezni, hogy mi is történik ebben a többszereplős, szerteágazó történetben, ami olyan, mint egy tökéletesen felépített kémtörténetbe oltott politikai thriller. Megvan benne minden, ami izgalmassá teszi:

két nagy világhatalom több mint fél évszázada zajló geopolitikai játszmája. Szerteágazó, már-már szinte követhetetlen többszereplős cselekmény, önmagában is izgalmas mellékszálak tömkelegével, amikről nem lehet tudni, mennyire lesznek fontosak a legvégén. Érdekes mellékszereplők: szexi orosz kémnő, volt brit hírszerző, ukrán oligarchákkal üzletelő, gyanús politikai tanácsadó, az elnökjelölt piszkos ügyeit megoldó emberként elsimító ügyvéd, orosz befolyás alá került amerikai tábornok, sőt, még egy Playboy-modell és egy pornószínésznő is feltűnik, hogy a szex se maradjon ki.

És persze ott van a két főszereplő, a nagy ellenségek, akiknek az összecsapása áll a középpontban, és akik nem is különbözhetnének jobban egymástól:

a nagyszájú, magamutogató, harsány milliárdos üzletember, a bulvárlapok címlapjain rendszeresen szereplő valóságshow-sztár, aki mindenkit meglepve az Egyesült Államok elnök lesz. És ellenfele, a volt tengerészgyalogos, a vietnami háborús hős, aki kőkemény ügyészként csinált karriert, mielőtt az FBI legnagyobb tiszteletben tartott igazgatója lett. A médiaszereplésektől irtózó ?Láthatatlan Ember?, a ?Hallgatás Mestere?, aki a háttérben szép csendben dolgozik a bonyolult ügy felgöngyölítésén, és semmit sem árul el arról, merre is halad a cselekmény.

Még a hatalmas szereplőgárdát felvonultató Trónok harca szerzője, George R.R. Martin is irigykedhet, arra gondolva, ilyet még ő sem tudott volna kitalálni.  

Kiemelt kép:Al Drago/Bloomberg via Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
Tobias apja, a neves doktor felkeresi Talula-t, pénzt ajánl neki, hogy tűnjön el a fia életéből
2020-08-11 01:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza a Tiszta szívvel című filmet augusztus 18-ig a SuperTV2 oldalán!
2020-08-11 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A rendőrség Kamran után nyomoz és szökevényként kezelik
2020-08-11 00:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ezúttal egy belizei, egy ír és egy svéd horgász méri össze tudását hazája és társai országainak vizein
2020-08-11 00:28:22 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egyre paprikásabb a hangulat a MasterChef VIP 2 konyhájában
2020-08-11 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Roli számára nagyon fontos a külső, így ha párja, Andi meghízna, az nála válóok lenne
2020-08-10 23:59:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez