Trumpék kezdik elveszíteni a türelmüket az Orbán-kormánnyal szemben

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Trumpék kezdik elveszíteni a türelmüket az Orbán-kormánnyal szemben

Egyre jobban elveszíti a türelmét a Trump-adminisztráció az Orbán-kormánnyal szemben, miközben a magyarok továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország között próbál lavírozni ? derül ki a Direkt36 birtokába került bizalmas diplomáciai iratból.

Kezd elfogyni a levegő azok körül, akik hisznek az amerikai-magyar kapcsolatokban, eredményt kell felmutatnunk

? mondta Wess Mitchell külügyi államtitkár, a Trump-kormány magyar kérdésekben legbefolyásosabb tisztviselője Magyar Levente külügyminiszterhelyettesnek 2018. december 18-án washingtoni tárgyalásukon. Mitchell arra panaszkodott, hogy a törvényhozás szerepét betöltő amerikai kongresszus ?ellenséges álláspontot képvisel Magyarországgal szemben, folyamatos a kritika a CEU és a kiadatási ügy? miatt.

Wess Mitchell és Magyar Levente beszélgetésének részletei egy Direkt36 által megszerzett magyar diplomáciai táviratban szerepelnek, amelyet a washingtoni magyar nagykövet jegyez. A dokumentumból kiderült, hogy a CEU ügye tavaly év végén már nem szerepelt az amerikai kormányzat legfontosabb prioritásai között, de az emberi jogok, jogállamiság vagy a médiaszabadság sem. Kizárólag energiapolitikai és védelmi kérdések fontosak Washington számára, de egyre frusztráltabbak és csalódottak, amiért ezekben sincs előrelépés.

Magyar Leventétől amerikai tárgyalópartnerei ? Mitchell mellett Brian H. Hook külügyminiszteri főtanácsadó és David Hale politikai államtitkár ? azt kérték, a Krk-szigeteki, amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) átvételére alkalmas tengeri terminál projektje mellett kötelezze el magát végre a magyar kormány. Ez az a projekt, ami leginkább segítené csökkenteni az orosz gázfüggőséget.

Magyar ezt visszautasította, mivel az LNG ára 20%-kal magasabb a piaci árnál.

Az energiadiverzifikáció esetében mindent megtettünk, de gazdaságilag életképtelen kötelezettséget mi sem vállalunk

? idézi a távirat Magyart. Wess Mitchell egy ponton nyíltan megkérdőjelezte, hogy a magyarok tényleg elkötelezettek-e az energiadiverzifikáció iránt, vagy csak azért tesznek úgy, mintha, hogy ezzel Vlagyimir Putyinnál jobb árat tudnak kialkudni az orosz gázra.

A másik amerikai kérés, hogy Magyarország írja végre alá a Védelmi Együttműködési Megállapodást (DCA). Ez a megállapodás rögzíti, hogy milyen szabályok szerint működhetnek szövetségesei területén az amerikai katonák. A vita az úgynevezett általános mandátum miatt van: ennek lényege, hogy a DCA egyszeri megkötése után az Egyesült Államok a továbbiakban szabadon mozgathatná csapatait Magyarország területén.

Az Orbán-kormány az ország szuverenitására és az Alaptörvényre hivatkozva ebbe nem akar belemenni, és minden további csapat- és eszközmozgatáshoz külön parlamenti szavazással adna felhatalmazást. Mitchell szerint azonban ?csak politikai akarat kérdése, hogy az Alkotmány vonatkozó pontját a megállapodás elérése érdekében kedvezően értelmezze a magyar fél?, és ?ha nem lesz elmozdulás, akkor nem fogjuk megkötni a megállapodást?.

Az iratban szerepelnek részletek egy, az elmúlt napokban politikai vihart kavaró epizóddal kapcsolatban is. A Wall Street Journal arról írt vasárnap, hogy Orbán Viktor a közelmúltban amerikai diplomatáknak arról beszélt volna, hogy ?azt akarja, országa legyen semleges, mint Ausztria?. Orbán kedden ezt álhírnek és zavarkeltésnek nevezte.

A Direkt36 által megszerzett diplomáciai irat szerint volt egy ehhez hasonló kijelentése Orbánnak, de az a táviratban nem ennyire egyértelmű feltételes módban szerepel:

David Cornstein nagykövet szerint Orbán Viktor miniszterelnök úr kifejtette számára, hogy Magyarország lehet, hogy egy semlegesebb, Ausztriához hasonló pozíciót venne fel a katonákat érintő kérdésben.

Orbán ezt akkor mondta David Cornstein nagykövetnek, amikor George W. H. Bush volt amerikai elnök halála után december 6-án az amerikai követségre látogatott, hogy beírjon egy részvétnyilvánító könyvbe. A kijelentés a DCA-val kapcsolatban hangzott el, NATO-kilépésről viszont egyáltalán nem volt szó.

Hogy a Trump-adminisztráció végül meg tud-e állapodni az Orbán-kormánnyal a védelmi együttműködésről, az a diplomáciai irat és a Direkt36 külügyminisztériumi forrásai szerint is február 6-án Washingtonban dől el. Szijjártó Péter ekkor találkozik többek közt Wess Mitchell-lel, illetve Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, John Boltonnal. Megegyezés esetén az Egyesült Államok 55 millió dollárt (kb. 15 milliárd forint) is adna a magyar katonai infrastruktúra fejlesztésére.

Az iratból az is kiderül, hogy Magyar Levente fejmosást kapott Mitchelltől az orosz fegyverkereskedők, Vlagyimir Ljubisin és fiának sikertelen kiadatási ügye miatt, melyről szintén a Direkt36 írt korábban.

Mitchell államtitkár alapvetően azt nehezményezte, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő nyilvánosan kritizálta az amerikai kiadatási gyakorlatot nyolc esetre hivatkozva, miközben ők nyitottak megvizsgálni a magyar kifogásokat

? áll a dokumentumban.

Az Orbán-kormány azonban több ügyben dicséretet is kapott. Például azért, mert a Mol már nem importál kőolajat Iránból, de az is, hogy ? az EU legtöbb országával szemben ? kiáll az USA és Izrael mellett a vitás kérdésekben. Magyar Levente azt sem zárta ki, hogy az izraeli magyar nagykövetséget az amerikai iránymutatásnak megfelelően Jeruzsálembe költöztessék.

Ám ennek akkor lehet realitása, ha előbb egy másik uniós ország ? mondjuk Olaszország, Románia vagy Csehország ? hoz erről döntést. A diplomáciai irat szerint ráadásul az ukrán-magyar vita ügyében is meggyőzők voltak a magyar fél érvei, és Ukrajna ? Wess Mitchell reményei szerint ? hamarosan kiigazítja a kárpátaljai magyarság számára hátrányos oktatási törvényt.

A magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium nem válaszolt a Direkt36 kérdéseire, az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője úgy reagált, hogy zárt tárgyalásokon elhangzottakat nem kommentálnak.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
A MotoGP-ben hatszoros világbajnok Marc Márquez négy évvel meghosszabbította szerződését a gyári Honda csapatnál
2020-02-20 13:36:14 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az ausztriai Lustenau városában egy kínai-japán étteremben valóságos pánik tört ki, mikor a hely nevezetessége, egy gigantikus borosüveg szivárogni kezdett
2020-02-20 13:35:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tiszteletbeli doktori címet kapott a Bristoli Egyetemtől a 17 éves környezetvédő, Mya-Rose Craig – számol be a BBC
2020-02-20 13:27:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szlidaritás az MTI-ben eljuttatott közleményében arról ír, hogy a 140 ezer munkavállalót képviselő, közszolgáltatásban működő szakszervezetek felszólítják  a kormányt, hogy február 25-ig hívja össze a Közszolgáltatói Vállalkozások Konzultációs Fórumát (KVKF) és érdemi ajánlattal álljon elő a vállalati bértárgyalások elkezdéséhez
2020-02-20 13:27:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Már az előkészületi ülésen ítéletet hozott a Székesfehérvár Törvényszék annak a sárkeresztúri nőnek az ügyében, aki két új szülöttjét is megfojtotta három éven belül
2020-02-20 13:14:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
El kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán – mondta a KDNP egyik vezérszónoka a csütörtökön az Országgyűlésben, a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában
2020-02-20 13:06:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez