Először ítéltek el valakit vaginacsonkolásért Nagy-Britanniában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Először ítéltek el valakit vaginacsonkolásért Nagy-Britanniában

Bűnösnek talált a londoni központi büntetőbíróság pénteken egy nőt hároméves kislánya nemi szervének megcsonkításáért. Ez volt az első ilyen ítélet azóta, hogy a szigetországban több mint 30 éve betiltották a női körülmetélést.

Az ugandai származású nő akár tizennégy év börtönt is kaphat. A ghánai apát a bíróság felmentette a csonkítás vádja alól.

Az ítéletet számos emberi jogi és gyermekvédelmi szervezet üdvözölte:

Reméljük, hogy ebből az esetből mások is merítenek erőt és bátorságot, hogy felszólaljanak a gyermekbántalmazás e szörnyű formája ellen

? mondta John Cameron, a gyermekbántalmazás ellen küzdő, The National Society for the Prevention of Cruelty to Children nevű szervezettől.

A hatóságok az után indítottak nyomozást, hogy a szülők 2017 augusztusában kórházba vitték a vérző kislányt, akinek nemi szervén az orvosok vágásokat találtak. A nő a gyerek sérüléseit azzal magyarázta, hogy leesett az asztalról, de ezt az orvosszakértők kizárták. A per során megszólaltatott szülész azt vallotta, hogy a vágások egy elrontott nemiszervcsonkítás nyomainak tűnnek, amelyeket a szülőhazájában, Szudánban is látott.

A nő, aki korábban gondozónő volt, nem szolgált magyarázattal tettére, és azt mondta, Ugandának azon a részén, ahonnan jött, nem szokás a női körülmetélés.

A brit Mirror további részleteket is közölt az ügyről: mint írták, a csonkolást egy boszorkány végezhette, az anya pedig segédkezett.

Egy házkutatás során arra utaló nyomokat találtak, hogy feketemágiával próbálták akadályozni a nyomozást. A nyomozók egy átszurkált ökörnyelvet és negyven fagyasztott lime-ot találtak, bennük varázsigékkel.

Noha a nők nemi szervének megcsonkítását 1985-ben betiltották Nagy-Britanniában, becslések szerint mintegy 137 ezer lány és asszony ment ezen keresztül Angliában és Walesben, elsősorban a szudáni, az eritreai, az egyiptomi, a nigériai és a szomáliai közösségekben. A brit hatóságokon egyre nagyobb a nyomás, hogy erélyesebben lépjenek fel a szörnyű gyakorlat ellen. Korábban két ilyen ügyben is indult bírósági eljárás, mindkettő felmentéssel végződött.

Az ENSZ adatai szerint a nemi szerv megcsonkítása legalább 200 millió lányt és asszonyt érint a világon.

Kiemelt kép: Yasuyoshi CHIBA / AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
A tizenévesek nagyjából a 2000-es évek elején törtek be a marketingesek kedvenc célcsoportjai közé: mint arról korábban írtunk, 1999-re a tinédzserek kiemelkedően sokan lettek, és ami ennél is fontosabb, elkezdtek gazdaságilag is értelmezhetően viselkedni, azaz diákmunkával megkeresett, illetve szüleiktól kapott pénzt költeni
2019-05-19 15:08:44 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Megvan még az 1997-ben forgatott Őserdő hőse? Tudjátok, Brendan Fraser volt a dzsungelben élő George, Leslie Mann pedig a film női főszereplője, Ursula, akit az Őserdő hőse
2019-05-19 15:04:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Leanne Lauricellának négy évvel ezelőtt jól fizető állása volt, de megunta a mókuskereket
2019-05-19 14:59:14 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik annak feltárására: vannak-e magyar vonatkozásai a Strache-ügynek
2019-05-19 14:41:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szeptember elején rendezik meg az előrehozott parlamenti választást Ausztriában ? derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóját követően
2019-05-19 14:07:36 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez