Újra vizes vb-re pályáznánk, de esélytelenül

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Újra vizes vb-re pályáznánk, de esélytelenül

Lapinformációk szerint tavaly októberben a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elvi nyilatkozatot adott be a Nemzetközi Úszó Szövetséghez (FINA), amivel jelezte, hogy megpályázná a 2025-ös vagy a 2027-es vizes világbajnokság valamelyikének megrendezését. Hosszú Katinka úgy reagált a hírre, hogy ha megkapjuk a 2025-ös vb-t, elgondolkodik azon, hogy kitart addig és valamelyik számban rajthoz áll.

Az Index szerdán úgy értesült, a múlt hónap végén a MÚSZ továbblépett, mert az elnök, Wladár Sándor, illetve a FINA vezető testületének tagja, Gyárfás Tamás elutazott Lausanne-ba, hogy átvegye a pályázat feltételeit tartalmazó dokumentumokat és egyeztesse annak részleteit a nemzetközi szövetséggel. A magyar szövetség korábbi elnöke megerősítette a lap értesülését és nyilatkozott is a témában. Elmondta, hogy Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója jelenleg Budapesten tartózkodik, és a szövetség vezetőivel tárgyal.

Információnk szerint azonban Marculescu nem elsősorban az újabb magyar pályázat miatt érkezett. A találkozón inkább a nemrég megalakult és Hosszú Katinkát egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón nagykövetként és csapattulajdonosaként bemutató FINA-ellenlábas, a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) térnyerése a téma.

Hosszú már nem fél attól, hogy eltiltják Sőt ő lesz az ISL budapesti csapatának vezetője.

Az újabb, 2025-ös vagy 2027-es magyar vb-pályázattal kapcsolatban lapunk úgy értesült, hogy noha a kormány tud a szándékról, de egyelőre Budapest támogatását nem élvezi a projekt, és kormányhatározat sem született róla. Ez elengedhetetlen lenne, már csak azért is, mert a kormány kinevezte Fürjes Balázst a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztossá,

így végső soron nem az úszószövetségnek kellene pályáznia, hanem Fürjes hivatalának a szövetség szakmai támogatásával.

Ha ez nem okozna elég bizonytalanságot, úgy ott van az a körülmény, hogy a pályázat leadási határideje április közepe ? azaz sebesen dönteni kellene.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség akkori elnöke, Cornel Marculescu, a FINA ügyvezet? igazgatója és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Duna Aréna építési területén tartott bejáráson 2015-ben
Fotó: Balogh Zoltán / MTI Miért kellene mindjárt két vb-re pályázni?

A FINA már a 2017-es budapesti kongresszusán kijelölte a 2021-es és ’23-as vb helyszínét. Hasonlóan ehhez idén júliusában a dél-koreai Kvangdzsuban esedékes világbajnokság ideje alatt tartott kongresszuson dönt a hat és nyolc év múlva következő vb házigazdájáról.

Már most tudni lehet, hogy Magyarországnak komoly ellenfelei vannak:

Az Egyesült Államok úszószövetsége és az észak-karolinai Greensboro már jelezte, megpályázza a két vb valamelyikét. Ausztrália is ott áll a startvonalon, Sydney lenne a házigazda. Kína nonstop pályázó, az utóbbi években egyszer Budapesttel, egyszer Fukuokával szemben maradt alul. Indulhat az oroszországi Kazany, valamint egy különös ukrán-szerb pályázatról is hallani lehet. Mekkora az esély, hogy Magyarországon nyerjen?

Minimális, hiszen

ha az USA-t első számú úszónagyhatalomnak tekintjük, akkor Ausztrália szorosan ott van mögötte, és mindketten pályáznak. Ennek ellenére az úszó vb-k 1973 óta íródó történetében az Egyesült Államokban még nem volt világbajnokság, így az egyik rendezés nagyon kinéz az USA-nak. Melbourne-ben 2007-ben volt vizes vb, azóta viszont csak európai (2009 ? Róma, 2013 ? Barcelona, 2015 ? Kazany, 2017 ? Budapest) és ázsiai (2011 ? Sanghaj, 2019 ? Kvangdzsu, 2021 ? Fukuoka, 2023 ? Katar) helyszín rendezett vb-t, vagy lesz házigazda. Kína azért lehet előttünk a rangsorban, mert a 2017-es budapesti vb-n megtartott FINA vezetőségi ülésen vesztesként állt fel Japánnal, Fukuokával szemben.

Mindezek alapján nem tűnik merész kijelentésnek, hogy a magyar pályázat vereségre van ítélve ? ha egyáltalán meglesz a szükséges kormánygarancia, ami még közel sem biztos.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Bandi tisztázni szeretné a dolgokat Fellegivel, Roland pedig Garai megölésével bízza meg Bedőt, amivel a férfi bizonyíthatja a maffia iránti hűségét
2019-06-25 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ha betegek vagyunk, orvoshoz megyünk. Jönnek a kivizsgálások, a laboratóriumi tesztek, majd me
2019-06-25 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Akár cirkuszi mutatványnak is megfelelne az a mentés, amit Bendegúz a hintán produkált, ám sajnos a víztől nem tudta megóvni magát
2019-06-24 23:41:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez