A németek megállítanák a Facebook adatgyűjtését

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A németek megállítanák a Facebook adatgyűjtését

Adatgyűjtési gyakorlatának megváltoztatására kötelezte a Facebookot a német szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt), a hatóság csütörtökön kihirdetett döntése szerint a német felhasználók megakadályozhatják, hogy az amerikai társaság korlátlanul gyűjtse adataikat – írja az MTI.

A versenyhivatal közleményében rámutatott, hogy a jelenlegi szabályok szerint a felhasználó csak azzal a feltétellel regisztrálhat a közösségi oldalra, hogy az üzemeltető összekapcsolhatja és egy közös felhasználói profilba szervezheti a portál használata közben keletkező adatait a társaság más termékeiben(például Instagram, WhatsApp) gyűjtött adataival, és a külsős honlapok, alkalmazások, szolgáltatások használata során keletkező adataival is.

VÁLTOZTATNI KELL RAJTA

A hatóság szerint ezen két ponton változtatni kell. A Facebook továbbra is szabadon gyűjthet adatokat különböző termékein keresztül, de csak akkor szervezheti össze az egyazon személyről, más-más termékekből gyűjtött adatokat egy egységes Facebook-profilba, ha az adott felhasználó ehhez hozzájárul.  Továbbá a nem a Facebook-vállalatokhoz tartozó honlapokról, alkalmazásokról származó adatokat is csak a felhasználó hozzájárulásával rendelheti hozzá az illető Facebook-profiljához.

A versenyhivatal ?az adatok egyfajta belső szétválasztására” kötelezi a Facebookot. A társaság így már nem kötelezheti a felhasználókat arra, hogy hozzájáruljanak a közösségi portálon kívül keletkezett adataik ?gyakorlatilag korlátlan gyűjtéséhez és hozzárendeléséhez a felhasználói profilokhoz” – emelte ki a közleményben Andreas Mundt, a hatóság vezetője.

Aláhúzta, hogy Németországban a Facebook uralja a közösségi portálok piacát, részaránya a naponta aktív felhasználók körében meghaladja a 95 százalékot. Ezért különleges versenyjogi kötelezettségek vonatkoznak rá, és figyelembe kell vennie, hogy ?a Facebook-felhasználók gyakorlatilag nem tudnak áttérni más közösségi portálra”.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto)

Az internetezők a jelenlegi szabályok szerint vagy elfogadják a társaság rendkívül kiterjedt adatgyűjtési és adatfelhasználási gyakorlatát, vagy nem használhatják a Facebookot. Ez pedig ?kényszerhelyzet”, amelyben ?szó sincs az adatfelhasználási feltételek önkéntes elfogadásáról” – hangsúlyozta Andreas Mundt.

Az ARD országos közszolgálati televízió szerint a versenyhatósági döntésnek egyelőre nincsenek gyakorlati következményei. A Facebook várhatóan kifogást emel a Bundeskartellamt határozatával szemben, és hosszadalmas jogi vita kezdődik. Közben a társaság tovább dolgozik majd portáljai, alkalmazásai üzenetküldő szolgáltatásainak egyesítésén, aminek következtében még nehezebb lehet a különböző helyeken keletkező adatok szétválasztása egymástól.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Péniszfotóval zsarolják a világ leggazdagabb emberétA koffein felfedezőjét ünnepli ma a GoogleBrutális aksit kapott a Motorola olcsó mobilja
folytatás

Legkedveltebb hírek
A Juno űrszonda olyan képet készített a Jupiterről, amin az óriásbolygó egy különleges pillanatban látható, mintha egy fekete lyuk nőtt volna rajta
2019-09-24 11:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Jókora frissítésen van túl az IKEA népszerű alkalmazása, a Place, amellyel még a vásárlás előtt megnézhetjük, hogy fog kinézni a szoba a bútorokkal, amiket meg szeretnénk venni
2019-09-24 10:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Köztudott, hogy a cigarettázás káros az egészségre
2019-09-24 09:30:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Még az ősszel frissíti a Google a Chrome böngészőt, ami magával hoz majd némi változást
2019-09-24 09:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
46 éve, 1973. szeptember 24-én hunyt el Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költő, diplomata é
2019-09-24 08:56:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Újabb távoli országokból próbálnak meg visszahívásokat generálni telefonos csalók
2019-09-24 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez