A függőkön is milliárdokat akart keresni a függőséget okozó fájdalomcsillapítón meggazdagodott család

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A függőkön is milliárdokat akart keresni a függőséget okozó fájdalomcsillapítón meggazdagodott család

4,2 milliárd dollár, azaz majdnem 1200 milliárd forint. Ekkora összeget zsebeltek be 2007 és 2016 között a Purdue Pharma nevű gyógyszeripari céget irányító Sackler-család tagjai. Az Egyesült Államok leggazdagabb emberei közé tartozó Sacklerek a súlyos függőséget okozó fájdalomcsillapító, az OxyContin sikerének köszönhetik vagyonukat.

Az opioidtartalmú szert minden idők egyik legnagyobb gyógyszer-reklámkampányával vezették be a piacra, a vád szerint eltitkolva az orvosok és a betegek elől, hogy a szer használata súlyos függőséget és túladagolásos haláleseteket okozhat.

A gyógyszer nem zeller A Purdue Pharma nevű gyógyszercég tulajdonosai mára az Amerikai Egyesült Államok leggazdagabb emberei közé tartoznak, vagyonukat részben a súlyos függőséget okozó Oxycontin sikerének köszönhetik.

Egy most nyilvánosságra került ügyészségi vádirat szerint azonban a cég és az ott dolgozó családtagok nagyon is tisztában voltak a szer veszélyeivel. És igyekeztek a függővé vált emberekből még több pénzt csinálni.

A Massachusetts állam főügyészsége által benyújtott vádirat szerint 2014-ben egy titkos projektet indítottak el a cégen belül. A Project Tango kódnevű terv szerint be akartak lépni az opiátfüggőség elleni küzdelem ?csábító? piacára. A tervet a cég több vezetője, valamint Kathe Sackler, a Purdue egyik társalapítójának lánya kezelte.

Project Tango

Az erről szóló belső iratokban leírták, hogy az opioidtartalmú gyógyszerek és az ópiátfüggőség ?természetesen összekapcsolódnak?, és a cégnek nemcsak fájdalomcsillapítókkal kéne ellátnia az embereket, hanem a termékük miatt kialakuló függőségüket kezelő gyógyszerekkel is ? olvasható a vádiratban.

Az ügyészség szerint Kathe és a cég munkatársai arra jutottak, a család számára a függővé vált milliók jelenthetik ?a következő nagy üzleti lehetőséget?.

A cég igazgatótanácsának 2015 februárjában bemutatott terv szerint a Suboxone nevű szert kezdték volna el árulni a függőknek. A prezentációban levezették, a betegek hogyan válnak függővé az olyan opioidtartalmú szerektől, mint az OxyContin, majd ezzel egyben új vásárlóivá is válnak a Suboxone-nak.

A projekttel foglalkozó csapat kiemelte, hogyan lehet megfogni a vásárlókat. Mint írták, a betegek lehet, hogy meggyógyulnak a szertől, de 40-60 százalékuk úgy is visszaesik a függőségbe, és akkor újra el lehet adni nekik a szert ? olvasható az ügyészségi vádiratban.

A tervből végül nem lett semmi, a Sackler-család több tagja végül úgy döntött, leállítják a projektet. De más ötletük is volt arra, hogyan keressen még több pénzt a függővé vált betegeken.

Fotó: Craig F. Walker/The Boston Globe / Getty Images) Veszélyes fájdalomcsillapítóval tömték a betegeket, hogy meggazdagodjanak Tömegesen indítanak pereket az Oxycontin nevű gyógyszert gyártó cég tulajdonosai ellen, akik állítólag tisztában voltak a szer veszélyeivel, de kapzsiságuk felülírta az etikai szabályokat.

A Project Tango átalakított verziója szintén a több tízezer halálos áldozatot követelő opioidkrízisből profitált volna. Csak nem egy függőséget gyógyító szerből csináltak volna pénzt, hanem a túladagolásra használt Narcanból, ami a belső feljegyzések szerint stratégiailag beleillene a cég profiljába. Azt ugyanis ?kiegészítő szerként? lehet árusítani a cég opioid tartalmú gyógyszerei mellé.

A Sacklerek számításai szerint a Narcan piaca folyamatosan növekvő bevételhez juttatná a céget, és tíz éven belül már évi 24 millió dolláros nettó árbevételre lehet számítani.

A cégnél a Purdue opioidtartalmú gyógyszereit szedő betegeket határozták meg a Narcan célpiacaként, és azok tanulmányozását szorgalmazták. Emellett azokat az orvosokat célozták volna meg, akik a legtöbb fájdalomcsillapítót írják fel a betegeiknek, hogy kezdjék el kínálni nekik a túladagolás visszafordítására szolgáló szert is.

A Narcan mellett szól még a cég szerint, hogy a szert egyre többször alkalmazzák kormányzati szervezetek életmentésre, és a Purdue ebből is profitot tudna termelni.

Halálkufárok

A vádiratot jegyző Maura Healey, Massachusetts állam legfőbb ügyésze szerint a Narcannal kapcsolatos tervek is bizonyítják, hogy

az opioidkrízisre pénzkereseti lehetőség tekintettek, és a Sacklerek ? privátban, amikor senki sem figyelte őket ? elismerték, hogy a Purdue opioidjai veszélybe sodorták a betegeket.

Az ügyészség szerint a Purdue mindent megtett annak érdekében, hogy jobb színben tüntesse fel az OxyContint, hogy növelje az eladásokat, és a szőnyeg alá söpörjék az aggodalmakat, hogy a betegek függővé válnak, vagy azt, hogy egyes orvosok nem megfelelő módon írják fel azt a betegeiknek.

A 274 oldalas ügyészségi irat szerint a cég és a Sackler-család tagjai okozták az Egyesült Államokban tomboló opioidkrízist, ami miatt 2017-ben majdnem 49 ezer ember halt meg ? többen, mint autóbalesetben vagy lövöldözésben.

A CDC amerikai járványügyi hatóságok adatai szerint 1999 és 2017 között majdnem 218 ezer ember halt meg vényköteles opioidok által okozott túladagolásban.

Kiemelt kép: Liz O. Baylen/Los Angeles Times / Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
Lezuhant egy kadétokat szállító ukrán katonai An-24-es szállítógép Harkiv megyében, írja az MTI
2020-09-25 21:19:46 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tények röviden...
2020-09-25 21:04:10 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tények röviden...
2020-09-25 21:03:33 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
időjárás-jelentés, 2020. szeptember 25., péntek...
2020-09-25 21:02:47 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az 1950-ig önálló Rákoshegy ma a főváros XVII
2020-09-25 21:00:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A sorozat minden része két, valóban megtörtént orvosi esetet dolgoz fel színészek segítségével
2020-09-25 21:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez