Ha így folytatjuk, összeomlik az élővilág

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ha így folytatjuk, összeomlik az élővilág

A friss kutatás alapján számos rovarfaj van komoly veszélyben, az élőlények eltűnése pedig az egész ökoszisztémára pusztító hatással lesz – írja a CNN.

A Sydney-i Egyetem, a Queenslandi Egyetem és a Kínai Mezőgazdaságtudományi Akadémia munkatársai korábbi tanulmányokat vizsgálva azt akarták kideríteni, hogy mi áll a rovarok számának csökkenése mögött. Francisco Sanchez-Bayo, a Sydney-i Egyetem szakértője és a csapat vezetője szerint kutatásuk az első, amely globális szinten méri fel a problémát.

Mivel a rovarok évmilliók óta sok ökoszisztéma számára a működés alapját jelentik, kipusztulásuk beláthatatlan következményekkel járna.

A szakértők szerint a rovarok egyedszám-csökkenésének hátterében többek közt az élőhelyek zsugorodása, az intenzív mezőgazdaság, a városodás, a környezetszennyezés, a növényvédő szerek, az invazív fajok, illetve a különböző fertőzések állnak.

A becslések alapján a vadnövények mintegy 80 százaléka támaszkodik a rovarokra a beporzáskor, és a madarak 60 százalékának jelentik a fő táplálékot a rovarok. A rovarok ráadásul a mezőgazdaság számára is elengedhetetlenek, kipusztulásuk így komoly anyagi károkat is okozna.

A kutatók úgy vélik, azonnali lépésekre van szükség a rovarok védelmében. Az élőlényekre veszélyes növényvédő szerek használatát például fel kell függeszteni.

Kiemelt fotó: Pixabay

folytatás

Legkedveltebb hírek
Több száz embert vert át egy internetes fizetős társkereső portál, amely az első regisztráció után pár hónap alatt tízezreket emelt le a számlákról
2019-02-20 15:14:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Őrizetbe vettek négy zöldpárti európai parlamenti képviselőt szerda délelőtt Belgiumban, amiért az amerikai nukleáris fegyverek európai jelenléte ellen tüntetve engedély nélkül behatoltak egy légitámaszpont területére
2019-02-20 14:28:35 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Nincsen szó nyílt konfliktusról vagy háborúról Magyarország kormányával, az Európai Bizottságnak azonban kötelessége reagálni, amikor a magyarokkal valótlanságokat, alternatív tényeket közölnek – mondta szerdán a brüsszeli testület szóvivője
2019-02-20 14:14:36 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Új szolgálati autója van Lázár Jánosnak, erről maga számolt be a Facebook-oldalán szerdán
2019-02-20 14:14:32 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez