A pénz nem minden – szakértő Orbán akciótervéről

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A pénz nem minden – szakértő Orbán akciótervéről

A Népszavának Darvas Ágnes szociológus azt mondta, a pénzügyi támogatás rövid távon növelheti a családalapítási kedvet, hosszabb távon azonban, az eddigi tapasztalatok és a szakirodalom szerint, nem eredményez jelentős demográfiai javulást.

A szakember az Orbán Viktor által bejelentett új akciótervről úgy vélte, konkrét szabályozás ismerete nélkül most csak egy hét pontos politikai üzenet ismert, ami az értékeléshez kevés.

Rengeteg pénzt adna a gyermekvállalóknak Orbán Viktor Bővítik a CSOK-ot, a négygyermekes családanyák mentesülnek az szja fizetése alól, a nagycsaládosok autóvásárlását is támogatja a kormány.

A gyermekvállalási támogatás, a csok bővítése üdvözlendő lehet, ám még ezek sem jelentenek garanciát a gyermekvállalási kedv robbanásszerű növekedésére.

A családalapítás nem egyszerűen pénzkérdés, a valódi motivációhoz egyebek mellett javítani kellene az egzisztenciális biztonságon, a nők foglalkoztásán, az oktatás, az egészségügy helyzetén. Ráadásul a támogatásoknál csak a házasokra gondolnak, noha a gyermekek egyre nagyobb arányban születnek házasságon kívül – tette hozzá.

Kétharmad Orbán családpolitikája mellett A Nézőpont intézet szerint még a kormányellenesek 40 százaléka is támogatja.

A csok bővítése is inkább a jobb helyzetű családoknak kedvez, a legszegényebb családokat továbbra sem érinti. A bölcsődei ellátás a további 21 ezer férőhellyel sem lesz teljes körű, csak az érintett korosztályok harmadának.

A szociológus szerint az elmúlt évek hasonló intézkedései után a termékenységi ráta nőtt, de a születések számában nem történt elmozdulás, mert csökkent a szülőképes korú nők száma és nagyon sok fiatal ment külföldre. A népesedési gondokat pedig nem lehet a ki- és bevándorlás figyelmen kívül hagyásával megoldani.

220 ezer nőt menthet fel az adófizetés alól Orbán bejelentése Sokakat érinthet a családvédelmi akcióterv.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az önfeledt vidámság maskarás ünnepe Máltán is hosszú múltra tekint vissza
2019-02-18 00:10:27 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ősi csodák Málta történelme legalább nyolcezer évvel ezelőttig nyúlik vissza
2019-02-18 00:00:41 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
“A máltaiak kalmárszelleműek. Mindenütt megtalálhatók, ahol üzletelni lehet. Dolgos, tak
2019-02-18 00:00:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Dubai több évtizede tartja első helyét a világon mint a gazdagság, a csillogás és a minőség szinonimája
2019-02-18 00:00:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Búvárkodás Abszolút kihagyhatatlan program a Máltára utazóknak ? avagy nem kell Délkelet-Ázsiáig repülni, hogy saját szemünkkel csodáljuk meg a tengeri élővilágot, Málta ugyanis a Földközi-tenger közepén pont tökéletes helyen van a búvárkodáshoz
2019-02-18 00:00:22 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez