Faképnél hagyták ítélethirdetés közben a bírót a nyugdíjasokat rettegésben tartó bűnözők

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

ítélethirdetés közben ment ki a tárgyalóteremből az az időseket rettegésben tartó két debreceni bűnöző, akik összesen 26 év fegyházat kaptak rablás és más bűncselekmények miatt. Nincs igazság ? hajtogatták, majd kisétáltak a tárgyalóteremből.

Az elsőfokon eljáró Debreceni Járásbíróság tavaly szeptemberben kihirdetett ítéletében B.L. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás, valamint lopás, míg R. J. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablásban mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőrendű vádlott 16 év fegyházat, míg társa 13 év fegyházat kapott. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A bíróság által megállapított tényállás szerint B. L. tavaly  április 15-én, valamivel éjfél után jelent meg a Thomas Mann utcai Nyugdíjasok házánál, Debrecenben. Átmászott a kerítésen, majd a nyitva hagyott bejárati ajtón át bement az épületbe. Az egyik emeleti garzon rácsos biztonsági ajtajában benne volt belülről a kulcs, a bejárati ajtó pedig be sem volt zárva, az elsőrendű vádlott így simán bement a lakásba. A konyhában magához vette az ott lakó néni mobiltelefonját, majd a nappaliba ment át. Az asszony az üvegajtón keresztül észlelte a betolakodót, felkiáltott, így B. L. elmenekült.

Három héttel később az egyik éjszaka az elsőrendű vádlott visszatért az otthonba. Az egyik földszinti garzon nem volt kulcsra zárva. Kiakasztotta a biztonsági láncot és besurrant  egy 95 éves nénihez, aki aludt. Az idős asszony felébredt a zajra és számon kérte a vádlottat. B. L. attól félt, hogy az asszony segítséget hív, ezért párnát nyomott az arcába. Az asszony kérte, hogy ne bántsa, inkább hajlandó átadni mindent. A rabló magához vette az ágyon talált pénztárcák tartalmát, az idős néni lehúzta 4 gyűrűjét is, melyeket odaadott a férfinak, aki 112 ezer forinttal és 88 ezer forint értékű ékszerrel távozott.

Pár héttel később R. J.-vel együtt jelentek meg újra az otthonnál. Az udvarról kilesték, hogy a 84 éves férj és felesége lepihentek. Felfeszítették a lépcsőház bejáratát, felvették a magukkal hozott kesztyűt és a sapkát, majd benyomták a lakás bejárati ajtaját. A garzonba lépve B. L. azonnal értékei átadását követelte az asszonytól, és hogy ennek nyomatékot adjon, kezeit a sértett nyakára, arcára nyomta és megütötte az idős nőt.

A asszony felült az ágyban, B. L. erre felállította, és a földre lökte. Eközben R. J. kutakodott a garzonban, majd a férjet akarta rábírni, hogy adja át értékeiket. Többször megütötte, s az ágyra nyomta. Felesége közölte velük, hogy férje nem tud beszélni, erre B. L. felemelte a földről, majd férje mellé lökte az asszonyt. Mindkét vádlott kutatni kezdett, végül magukhoz vették a házaspár laptopját, egy hangszóró szettet és 20 ezer forint készpénzt. Elvittek egy halláskárosultak részére kifejlesztett telefont is, és 8 tábla csokoládét. Az értékeken a két vádlott egyenlő arányban osztozott.

A 2017. április 8-ai Libakert utcai rablással kapcsolatban a bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárást követően nem látta bizonyítottnak, hogy a bűncselekményt az elsőrendű vádlott követte el. A vádirat szerint a férfi 74 éves nyugdíjast támadott meg. Megütötte, majd elvette a válltáskát. Az esettel kapcsolatban B. L. többször módosította a vallomásait. Mivel más bizonyíték nem állt rendelkezésre, ezért ebben az ügyben felmentő ítélet született.

A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék ma változatlanul hagyta a büntetésüket. Az elsőrendű vádlott esetében a minősítést kiegészítette magánlaksértéssel, a másodrendű vádlott esetében pedig társtettesként elkövetett magánlaksértéssel. A dehir.hu helyszíni tudósítása szerint kisebb közjáték zavarta meg az ítélethirdetést:

A letartóztatásban lévő két férfi ugyanis annyira felhúzta magát az ítéleten, hogy meg sem várta a bíró indoklását. Jelezték az őröknek, hogy azonnal ki akarnak menni a tárgyalóteremből. Azt hajtogatták, nem hallgatták meg az érveiket, és hogy itt nincs igazság. Az ítéletet már a távollétükben indokolta a bíró.

Pedig lehet, nem ártott volna. Kovácsné Kereszti Réka, a büntető tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte: az ügyben bizonyítás felvételére azért volt szükség, mert a vádirat tartalmazta a magánlaksértés törvényi tényállási elemeit, azonban azt az ügyészség nem minősítette és ennek kapcsán a vádlottak bűnösségét az elsőfokú bíróság sem állapította meg.

A törvényszék a főügyészség indítványának helyt adva kiküszöbölte az eljárásjogi hibát, és a két sértett vonatkozásában beszerezte a magánindítványukat. Hangsúlyozta, hogy súlyosító körülményként értékelte a sorozatjellegű elkövetési módot, valamint azt, hogy az elkövetők büntetőeljárás hatálya alatt álltak, amikor a terhükre rótt bűncselekményeket elkövették.

Fontos megjegyezni, hogy az ügyben hatalmas nyomozati munkát végzett a rendőrség. Feltérképezték, hogy korábban büntetett előéletű személyek abban a városrészben követtek e el bűncselekményeket, majd a kört egészen az elsőrendű vádlottig szűkítették, aki azon a környéken kerékpárokat lopott.

Az ő tényfeltáró vallomása vezetett el végül a cinkostársához. Ezt a beismerő vallomást súlyozottan vette figyelembe a bíróság a büntetés kiszabása során.  A felmentő rendelkezés kapcsán a tanács elnöke elmondta: a bíróságnak mérlegelnie kellett, mivel B. L. az első vallomását megváltoztatta, és a későbbi beismerése nem volt elegendő a bűnössége megállapításához, kétséget kizáró bizonyíték pedig nem volt az ügyben.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlottak enyhítésért, védőik pedig a magánlaksértés bűntett ügyében bűnösség megállapítása miatt fellebbeztek. Az ügy harmadfokon a Debreceni ítélőtáblán folytatódik.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A hét során folyamatosan beszámoltunk annak következményeiről, hogy Donald Trump amerikai elnök tiltólistára tette a kínai Huaweit
2019-05-24 13:46:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egy brit turista a 80-as években Kínában járt, ahol az egyik helyi piacon a régiségek között talált egy kis csészét
2019-05-24 13:44:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A magyar rendőrség reagált azoknak az osztrák állatvédőknek a keddi közleményére, aki megakadályoznák az Ausztriában lesántult magyar rendőrlovak hazaküldését, mert attól tartanak, hogy a sérülés miatt itthon nem lennének jók a túlélési esélyeik ? írta a 444
2019-05-24 13:41:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Hogyan szavazunk, kire, de főleg miért? Ez a 24 mini videósorozata az EP-választásokról
2019-05-24 13:34:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Melyik párt hány %-ot és hány mandátumot szerez? Vasárnap délután háromig megtippelheti, hogyan alakul az EP-választás eredménye Magyarországon
2019-05-24 13:33:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez