Kinek kell még a Récsei Centerben is korcsolyaközpont?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kinek kell még a Récsei Centerben is korcsolyaközpont?

A Nemzeti Korcsolyázó Központot eredetileg a Milennáris és a Kistadion helyére álmodták meg a tervezők ? mindkét elképesztően lepusztult épület területén egy-egy ideiglenes sátorral fedett jégpálya üzemel jelenleg. Füstbe ment a budapesti olimpia, mégis megvalósul egy újabb sportfejlesztés, könyvelték el sokan, miközben a beruházás szükségességére a rövidpályás-gyorskorcsolyázók 2018-as történelmi téli olimpiai aranya erősített rá.

A Nemzeti Korcsolyázó Központ szabálytalan ellipszise, alatta a Récsei Center területe (piros négyzetben) Forrás: Board Építész Stúdió

A kormány azonban tavaly december 27-i határozatában erre is lapot húzott és a már jóváhagyott, 2,3 milliárd forintért megtervezett fejlesztéshez ?hosszú távú sportcélú hasznosítás? céljával hozzácsapta a XIV. kerületben található, jó ideje bevásárlóközpontként üzemelő Récsei Centert is. A határozat felelősként Fürjes Balázst, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost, szakmai partnerként a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget és a Magyar Jégkorong Szövetséget jelölte meg, hogy 2019. augusztus 31-i határidővel készítsenek előterjesztést a beruházás előkészítéséhez kapcsolódó feladatokról, költségekről, valamint az üzemeltetésre vonatkozó koncepciókról.

A 400 méteres nagypálya látványterve Forrás: Board Építész Stúdió

Mindezt a környék lakóssága úgy értelmezte, hogy a Récsei Center, benne az üzletekkel az idén nyáron bezár.

Ez nem igaz, nem zár be, az  idén nyáron legalábbis semmiképp.

Egyrészt a 2020-as budapesti labdarúgó Európa-bajnokság miatt a Puskás Ferenc Stadion környékén az UEFA-előírás szerint nem folyhat építési munkálat, ezért nemhogy a Récsei Center, de a Nemzeti Korcsolyázó Központot építése sem kezdhető el addig. Másrészt a határozat szerint még csak az Récsei Center sportcélú átalakításának előterjesztés-készítése zajlik, tervek nincsenek (ezért tudjuk cikkünkben csak az NKK látványterveit bemutatni). így a bevásárlóközpont zavartalan működése legalább 2020. szeptember 30-ig biztosított. Mi lesz a Récsi Centerből valójában?

A Récsei Center épülete műemlék, annak tetőszerkezete védett, csak az 1930-ban épített üveg-acél, alátámasztó oszlop nélküli csarnoktér megtartásával lehet tervezni, ezért az épület semmiképp nem bontják el. Ami az előzetes számítások szerint biztos: a 70×100 métert átívelő tetőszerkezet alá bőven elfér egy szabvány méretű, 30×60 méteres hokipálya, és ha kissé a talajszint alá tervezik, úgy az épület az ötezres lelátónak és az elengedhetetlen közönségkiszolgáló egységeknek is könnyedén helyt adhat.

A Nemzeti Korcsolyázó Központ utcaszintjén egy fedett, 400 méteres gyorskorcsolyapálya, benne két, egyenként 30×60 méteres, jégkorongozásra, rövidpályás gyorskorcsolyára és műkorcsolyára alkalmas jégpálya található (a képen lent). A terv szerint miközben a 400-as nagy körön a közönség korcsolyázik, láthatja, amint bent Liu Shaolin Sándor és az olimpiai bajnokok edzenek. A kép felső ábrája a -1-es szintet mutatja, ahol még két 30×60-as gyakorló jégpálya, egy uszoda, öltözők, edző- és kondicionálótermek lesznek. Az épületben egy akadémiai központ és több mint 1000 négyzetméter üzlethelyiség is helyet kapna. Forrás: Board Építész Stúdió

A terv szerint míg az NKK-ban két szinten helyet kapó öt jégpálya első sorban a nagy-, és rövidpályás gyorskorcsolyát, továbbá jelentős mértékben a nagyközönség sportolási lehetőségét oldja meg télen-nyáron, addig a Récsei Center a hazai és nemzetközi hokimeccseknek adhat otthont.

A két, egymást egy utcával és közösségi térrel elválasztó épületet a föld alatt átjáró köti majd össze. Az NKK tetején több mint ezer négyzetméternyi napelem biztosítja a jégcsarnok hatalmas energiaigényét.

Minek ennyi jégpálya?

Budapesten jelenleg 6-7 szabvány (30×60-as) jégpálya üzemel. Ezek közül viszont csak kettő, a Vasas SC által használt káposztásmegyeri jégpalota és Tüskecsarnok rendelkezik elfogadható, 2500 fő befogadására alkalmas nézőtérrel (utóbbi ráadásul időszakos, csak rendezvényre biztosít jeget). Ez

kizárja, hogy a fővárosban komoly nemzetközi hokitornát vagy egyéb korcsolyázó eseményt rendezzenek, másrészt a tapasztalat azt mutatja, ma már nemcsak válogatott, de klubszinten is lehet 3-5 ezer néző egy-egy bajnoki meccsen.

Bármilyen hihetetlen, a jeges sportok iránt érdeklődők jelenlegi igényeinek kielégítéséhez is országosan minimum húsz jégpályára lenne még szükség. A fővárosban konkrétan éjjel-nappal meg lehetne tölteni a jelenlegi kapacitást a jégkorong, a korcsolyasportok és a curling versenysportolóival, utánpótláskorú versenyzőivel, valamint a jelentős számú korcsolyázóval, akik pillanatnyilag leginkább csak télen, a Városligeti Műjégpályán jutnak lehetőséghez. Utóbbin a szezon egy-egy pénteki napján 2-3 ezer sportolni vágyó fordul meg ?  egy részük nyáron is biztosan örömmel korcsolyázna kulturált körülmények között.

Az NKK és a Récsei Center 2022-re, mintegy 43 milliárd forint tervezett bekerülési költségen megvalósuló felépítése és átalakítása megoldást szolgáltathat erre a momentán igencsak égető kereslet kielégítésére, nemcsak az él- és utánpótlássport, de a nagyközönség számára is.

Sportpályából már lett bevásárlóközpont, fordítva még nem Az Istvánmező az 1800-as évek második fele óta a magyar sportot szolgálja. Míg a rendszerváltás utáni két évtizedekben kereskedelmi célú létesítmények – benzinkutak, plázák ? miatt szűntek meg sportpályák, azóta a Récsi Center az első eset, hogy mindez fordítva valósul meg. A bevásárlóközpont jelenlegi bérlőinek sem kell elkeseredniük, mert a két létesítményben több mint ezer négyzetméternyi utcafronti területet alakítanak ki kereskedelmi, szolgáltató célra, amelyben akár a jelenlegi bérlők is megtalálhatják üzleti számításaikat.

Kiemelt kép: Board Építész Stúdió

folytatás

Legkedveltebb hírek
Tisztelt Szülők! Nem kenyerünk a mellébeszélés, a maszatolás még kevésbé, ezért, mint vőlegény a nászéjszakán, rögtön belevágunk a lecsóba, és a lényegre térünk: gyermekük, akit a személyiségi jogai miatt nevezzünk Viktornak ? mint önök bizonyára tudják, nem ez a valódi neve ?, tegnap a nagyszünetben lebontotta a jogállamot
2019-09-22 14:21:54 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Már 60 gyereket kezelnek a szalmonellára jellemző tünetekkel, életveszélyben szerencsére egyikük sincs
2019-09-22 14:15:03 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Még be sem vezették, ennek ellenére már most elijeszti a turistákat Bali turistaparadicsomától az Indonéziában tervezett szextilalmi törvény – jelentette a Daily Telegraph című ausztrál lap
2019-09-22 14:08:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Karácsony egy rendezvényhajón beszélt, megérkezett mellé a hangfalakkal felszerelt kishajó
2019-09-22 14:08:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a kultúránkat félteni teljesen jogos dolog
2019-09-22 14:03:17 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Mint ismeretes, megkezdődött Tekashi69 rapper bírósági tárgyalása, merthogy elég sok vádpontot felhoztak ellene különböző bűncselekmények kapcsán
2019-09-22 13:57:29 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez