A máltai karnevál (X)

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A máltai karnevál (X)

Az önfeledt vidámság maskarás ünnepe Máltán is hosszú múltra tekint vissza. Az első karneváli mulatságot 1535-ben tartották nem sokkal azután, hogy a lovagok megérkeztek a szigetre. Az első igazi nagy karnevált feltehetően 1560-ban élte meg a sziget, amikor is a keresztény hadak Tripoliba tartva itt kötöttek ki. A főadmirális mulatni küldte embereit a partra, de a szigeten uralkodó La Valette nagymester nem nézte jó szemmel a maskarákat: mivel álruhában könnyen oldódtak a gátlások, ezért szankcionálta a közterületi maszkviselést.  Később sem volt mindenki számára szabad az álarc használata, 1639-ben például Lascaris nagymester a nőknek tiltotta meg a maszkviselést, a szabályszegőket pedig veréssel büntették.

A XVIII. sz. közepe volt a vallettai karneválok igazi virágkora, sőt, 1751-től egy rivális karnevál is elindult. A szokásos időpont előtt pár héttel Floriana, Valletta ?elővárosa? adott otthont egy másik ünnepségnek, ahol különleges jelmezekben, maszkokban pompáztak az ünneplők, sőt még a kocsikat is feldíszítették. Ez idő tájt természetes volt, hogy az uralkodó nagymester hintója vezesse a karneváli felvonulást, mellette pedig dobszó ritmusára vonultak a lovagok.

A tél végi karnevál az öröm és a jókedv ünnepe mind a mai napig a világ számos pontján. Máltán ez a fesztivál a kulturális eseménynaptár egyik központi eleme, a sziget egyik fő látványossága. A főbb rendezvények a főváros, Valletta és elővárosa, Floriana utcáin zajlanak, de természetesen Málta kisebb települései és a többi sziget sem maradnak ki az ünnepi forgatagból.

így például a Málta kistestvérének nevezett Gozo szigetén is mindig megtartották a karnevált, a szegénység és a nehéz munka sem vette kedvüket. Itt saját készítésű maszkokban, jelmezekben, pálmalevelekkel díszített kocsikon vonultak fel a helyi lakosok. A drága készruhákat nem engedhették meg maguknak, így hétköznapi viseletüket dekorálták a ház körül található apróságokkal. Napnyugta után a jelmezek jótékony takarásában aztán szabadon rajcsúrozhattak a maskaratik. A gyér világítás elrejtette az arcokat és a karneválozók gátlásaiktól megszabadulva énekelhettek, kiabálhattak, riogathattak. Egyesek cukorkákat dobáltak, a tehetősebbek cukrozott mandulát szórtak szét. A karnevál igazi spontán fesztivál volt. Nem voltak szabályok és rendezőelvek. A mai ünnepek sokkal szervezettebbek, de a hagyományok tovább élnek, és még ma is találni olyan falut ? például Nadur, Xaghra vagy Sannat ?, ahol a régi tradíciók szerint ünnepelnek.

A karnevál hetében engedd el magad és hagyd, hogy az áramlat magával sodorjon!  Az idei karnevál időpontja: 2019. március 1-6.

A fapadosok egész évben közlekedő Budapest ? Málta és az áprilistól debütáló Debrecen ? Málta járatainak köszönhetően Málta és testvérszigete Gozó egész évben elérhető közelségben várják a télből tavaszba vágyó utazókat.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Estefania tart tőle, hogy Willy a gyárban dolgozó nők közül választ majd magának új szeretőt
2020-12-05 00:06:40 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A könnyekig hatódott házaspár otthona igazi családi fészekké változott!
2020-12-04 23:59:56 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza az Újratervezés 45. adását!
2020-12-04 23:59:07 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Alig akartak hinni a szemüknek, mikor beléptek a felújított otthonukba: A házat, mintha kicserélték
2020-12-04 23:59:06 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Eszter nagylánya, Hanna jelmezes szerepjátékra készül egy közeli erdőben, ahova Dávid viszi el autóval
2020-12-04 23:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai a vírus terjedési láncát követik
2020-12-04 23:09:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez