A máltai karnevál (X)

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A máltai karnevál (X)

Az önfeledt vidámság maskarás ünnepe Máltán is hosszú múltra tekint vissza. Az első karneváli mulatságot 1535-ben tartották nem sokkal azután, hogy a lovagok megérkeztek a szigetre. Az első igazi nagy karnevált feltehetően 1560-ban élte meg a sziget, amikor is a keresztény hadak Tripoliba tartva itt kötöttek ki. A főadmirális mulatni küldte embereit a partra, de a szigeten uralkodó La Valette nagymester nem nézte jó szemmel a maskarákat: mivel álruhában könnyen oldódtak a gátlások, ezért szankcionálta a közterületi maszkviselést.  Később sem volt mindenki számára szabad az álarc használata, 1639-ben például Lascaris nagymester a nőknek tiltotta meg a maszkviselést, a szabályszegőket pedig veréssel büntették.

A XVIII. sz. közepe volt a vallettai karneválok igazi virágkora, sőt, 1751-től egy rivális karnevál is elindult. A szokásos időpont előtt pár héttel Floriana, Valletta ?elővárosa? adott otthont egy másik ünnepségnek, ahol különleges jelmezekben, maszkokban pompáztak az ünneplők, sőt még a kocsikat is feldíszítették. Ez idő tájt természetes volt, hogy az uralkodó nagymester hintója vezesse a karneváli felvonulást, mellette pedig dobszó ritmusára vonultak a lovagok.

A tél végi karnevál az öröm és a jókedv ünnepe mind a mai napig a világ számos pontján. Máltán ez a fesztivál a kulturális eseménynaptár egyik központi eleme, a sziget egyik fő látványossága. A főbb rendezvények a főváros, Valletta és elővárosa, Floriana utcáin zajlanak, de természetesen Málta kisebb települései és a többi sziget sem maradnak ki az ünnepi forgatagból.

így például a Málta kistestvérének nevezett Gozo szigetén is mindig megtartották a karnevált, a szegénység és a nehéz munka sem vette kedvüket. Itt saját készítésű maszkokban, jelmezekben, pálmalevelekkel díszített kocsikon vonultak fel a helyi lakosok. A drága készruhákat nem engedhették meg maguknak, így hétköznapi viseletüket dekorálták a ház körül található apróságokkal. Napnyugta után a jelmezek jótékony takarásában aztán szabadon rajcsúrozhattak a maskaratik. A gyér világítás elrejtette az arcokat és a karneválozók gátlásaiktól megszabadulva énekelhettek, kiabálhattak, riogathattak. Egyesek cukorkákat dobáltak, a tehetősebbek cukrozott mandulát szórtak szét. A karnevál igazi spontán fesztivál volt. Nem voltak szabályok és rendezőelvek. A mai ünnepek sokkal szervezettebbek, de a hagyományok tovább élnek, és még ma is találni olyan falut ? például Nadur, Xaghra vagy Sannat ?, ahol a régi tradíciók szerint ünnepelnek.

A karnevál hetében engedd el magad és hagyd, hogy az áramlat magával sodorjon!  Az idei karnevál időpontja: 2019. március 1-6.

A fapadosok egész évben közlekedő Budapest ? Málta és az áprilistól debütáló Debrecen ? Málta járatainak köszönhetően Málta és testvérszigete Gozó egész évben elérhető közelségben várják a télből tavaszba vágyó utazókat.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Forma-1-es Brazil Nagydíj pénteki első szabadedzését nagyban meghatározta a zuhogó eső, a merészet húzó Red Bull két pilótája ki is csúszott, sőt Alexander Albon a gumifalban kötött ki
2019-11-15 21:27:59 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Évente 200 millió ember fertőződik meg maláriával Afrikában
2019-11-15 21:22:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Többet puszilgatják kutyájukat a gazdák, mint a párjukat, ez derült ki nemrég egy felmérésből
2019-11-15 21:00:29 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az ingatlanszakértő, Nick Waldner segítségével mindenki megtalálja saját álomotthonát a víz mellett, a víz közelében, vagy a vízen! Nick-kel pedig igazán jó szórakozás a
2019-11-15 21:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Itt a karácsonyi stressz, roham az ajándékokért, nagytakarítás és főzés éjjel-nappal, na meg persze fadíszítés, ajándékcsomagolás, nem csoda, ha sokan teljesen elfáradnak vagy idegbetegek lesznek, mire itt az ünnep
2019-11-15 20:55:23 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Emma Thompson új filmjének, a Múlt karácsonynak a londoni premierjén gyakorlatilag élő Milka-csokinak öltö
2019-11-15 20:52:43 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez