Egy fél Budapestnyi csoda – érdekességek Máltáról

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Egy fél Budapestnyi csoda – érdekességek Máltáról
Ősi csodák

Málta történelme legalább nyolcezer évvel ezelőttig nyúlik vissza. Az biztos, hogy már a neolitikumban is civilizált élet volt a szigeten, elég fejlett kultúrával ahhoz, hogy a termékenység istennőjének templomot emeljenek ? legalábbis erről tanúskodnak az egykori templomok megmaradt romjai, amelyek egyes tudósok szerint régebb óta állnak, mint a gizai piramisok.

Mi az ott a távolban?

Kis térképböngészés alapján nyilvánvaló, hogy Szicília és Málta közeli szomszédok. Olyannyira közeliek, hogy Málta ?felfedezése? úgy indult, hogy néhány ember Szicília szigetén kíváncsi lett, mi lehet az szárazföld a horizonton? Bár ez Krisztus előtt úgy négyezerötszáz évvel történt, annyira fejlett hajózási képességeik már biztosan voltak a szicíliaiaknak, hogy képesek legyenek átjutni a szigetre, amit ma Máltaként ismerünk. A ?telepesek? egyből vittek magukkal némi kolonizálási alapkészletet, így például búzát és árpát, valamint néhány tenyésztéshez alkalmas haszonállatot, birkákat, kecskéket és szarvasmarhát. Noé bárkája, máltai verzió.

Vallások viharai

Máltán tehát boldogan váltották egymást különböző korok különböző kultúrái, és a különféle vallási hatások sem kerülték el. A legviccesebb Málta és a kereszténység találkozásának története: úgy tartják, hogy Szent Pál, miközben Rómába tartott, Krisztus után 60-ban pont Máltánál szenvedett hajótörést, és ha már így alakult, akkor gyorsan meg is honosította a kereszténységet a szigeten. Aztán néhány száz évvel később, 870 körül az arabok is megérkeztek Máltára ? egész konkrétan elfoglalták azt ? és ők is hasonlóan erős hatásokat tettek a máltai kultúrára, így például a máltai nyelvben kiemelkedően sok az arab behatás.

A máltai főváros, Valletta utcáit járva egy másik világba csöppenhetünk A hosszú időn át a Máltai Lovagrend által uralt szigeten évszázadokkal utazhatunk vissza az időben. Összeállításunkban a főváros legszebb épületeit mutatjuk be. Lovagkor

Málta, ahogy az eddigiekből is kitűnik, központi elhelyezkedése miatt mindig útban volt valakinek olyan értelemben, hogy ha már épp útba esett, akkor gyorsan saját fennhatósága alá vonta. 1530-ig Szicília ?külterületeként? kezelték: aki épp uralta Szicíliát, az uralta a máltai szigetcsoportot is. Aztán V. Károly német-római császár 1524-ben örökségül adta Málta szigeteit a Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Lovagrendnek, hogy biztosítsa a birodalom védelmét a tengeren. Ekkortól 1798-ig datálódik a híres máltai lovagok kora, ami igazi aranykort hozott Máltára, a XVII-XVIII. századi európai kultúra kulcstényezőjévé tette a szigetcsoportot. Olyan művészek alkottak itt, mint Favray vagy maga Caravaggio, akit a lovagrend bízott meg templomok és paloták díszítésével.

A csodás Málta, aminek többet köszönhetünk, mint gondolnánk Bryan Adamstől a Gladiátorig rengeteget adott nekünk a sziget.

Aztán 1798-ban a máltai lovagkornak leáldozott, mikor Napóleon uralma alá hajtotta a szigetet, ám ez nem tartott sokáig: Málta kérésére a britek két évvel később segítettek kitenni a franciákat ? hogy aztán maradjanak több mint százötven évig. Hm, milyen ismerős. Máltának végül 1964-ig kellett várnia arra, hogy végre megszerezze függetlenségét ? ám a brit uralom nyomai ma is érezhetők, például a baloldali közlekedésben. Málta egyébként Unió-testvérünk: ugyanakkor, 2004 májusában lépett be az Európai Unióba, mint Magyarország.

Szponzorált tartalom

A cikk a Máltai Idegenforgalmi Hivatal támogatásával készült.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Arthur Kipps, a fiatal londoni ügyvéd felesége már négy éve halt meg, ám ő azóta is képtelen feldolgozni az elvesztését
2019-03-25 02:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egyre elterjedtebb már Magyarországon is, hogy a barátnők babaváró bulit szerveznek a várandós kismama barátnőjüknek
2019-03-25 01:19:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ezeknek a lakásoknak a nagyrésze nem a hétköznapi pénztárcához van kitalálva, de a lokáció, a kialakítás vagy egyéb különleges részletek megindokolják a magas bérleti díját
2019-03-25 01:07:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Mindannyian szeretnénk kényelmesen, kellemesen, mondjuk úgy: jól élni, és mindeközben egészségesen is
2019-03-25 00:58:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ha a tavaszi nagytakarításon már túl vagyunk, de még mindig nem érezzük úgy, hogy a lakás miden pontja felkészült az új évszakra, akkor hasznosak lehetnek e heti tippjeink
2019-03-25 00:48:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Általános a vélekedés, miszerint a kedvező gazdasági helyzetnek és az élénkülő ingatlanpiacnak egymást erősítő hatása van, ami fennmaradhat mindaddig, amíg nőnek a bérek és kedvező hitelhez juthatnak az emberek
2019-03-25 00:37:44 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez