Ezért lehet egyre több laposföld-hívő

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ezért lehet egyre több laposföld-hívő

Asheley Landrum, a Texas Tech University professzorának kiemelt kutatási területe, hogyan befolyásolja a kultúrafogyasztás az emberek tudományhoz való hozzáállását. Nemrég azt vizsgálta, hogy a különféle internetes felületek mennyire hatékonyak a laposföld-elmélet terjesztésében.

Ha nem számítjuk az antik és koraközépkori laposföld elképzeléseket, 1849-ig kell visszamennünk. Samuel Rowbotham angol feltaláló és vallási vezető írta le egy röpiratában, majd 1865-ben az Earth Not a Globe (A Föld nem gömb) című könyvében, hogy a Föld lapos, és a középpontjában valójában az Északi-Sark található, amit pedig az Antarktisznak hiszünk, az az egész Földet körülölelő, 150 láb magas jégfal. Az elmélet aztán 2013 táján került be újra a közbeszédbe, és azóta egyre több híve van, immár Magyarországon is. Az elmúlt öt évben a Google keresőben is robbanásszerűen megnőtt az ezzel kapcsolatos keresések száma.

Fotó: iStock

Landrum 30 laposföld-hívővel folytatott beszélgetése során arra jutott, hogy egy ember kivételével mindegyikük azután kezdett hinni az elképzelésben, hogy arról videókat láttak a YouTube videómegosztón, tehát a platform rendkívül meghatározó erővel bír ezen a területen. Kutatásának eredményeit prezentálta Amerikai Tudományfejlesztô Társaságnak (AAAS) is.

A szakértő szerint a Google sokkal többet tehetne azért, hogy megállítsa a tudományosan nem hiteles elméletek terjedését, és kifejtette, hogy ha teljes egészében nem is a YouTube miatt nőtt meg a hívők száma, de részben igen, mivel a videómegosztó ajánló algoritmusai miatt az arra fogékonyabbakhoz könnyebben juthatnak el az ilyen tartalmak.

A Google is elismerte, hogy hatékonyabban is felléphetne a YouTube-on terjedő álhírekkel és káros tartalmakkal szemben, januárban több erre irányuló intézkedést is bejelentettek. A videómegosztón szigorúbban fogják tiltani a borderline-nal kapcsolatos, illetve a félrevezető tartalmakat, többek közt azokat, amik csodatévő szereket kínálnak komoly betegségekre, vagy hamis információkat terjesztenek az olyan történelmi eseményekről, mint például 9/11-es terrortámadás, és említik a laposföld-elméletet is.

Landrum arra hívta fel a tudósok figyelmét, hogy ők is a YouTube-on keresztül vegyék fel a harcot a tájékoztatás érdekében, és kommunikáljanak többet a platformon. Egy korábbi videónkban mi is cáfoltuk az elméletet:

A laposföld-elmélet féligazságokkal van tele, ezért hiszik el sokan A laposföld elképzelés 2013 táján került be a közbeszédbe, és azóta egyre több híve van Magyarországon is. Tudományosan cáfoljuk miért valószínűtlen elmélet. Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei A briteknek elegük van a ?gengszter" FacebookbólA britek nem félnek a HuaweitőlSorra válnak valóra a modern Nostradamus jóslatai
folytatás

Legkedveltebb hírek
Tippeljen, hány kalória van egy átlagos emberi testben!
2019-06-26 05:26:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Egy 35 centis aranyhalat fogtak ki az egyesült államokbeli Niagara folyóból nemrég
2019-06-25 21:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Spanyolországban, Franciaországban és Németország egy részén, valamint Olaszország északi felén is rendkívül meleg lesz az idő szerdától, a meteorológusok szerint abszolút júniusi csúcsok dőlnek majd meg
2019-06-25 20:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Gazdasági megfontolások miatt alakították ki olyanra az eredeti USB-csatlakozót, amilyen lett, nem pedig azért, hogy a felhasználókat bosszantsák - erről maga a kitaláló beszélt egy interjúban, azt is bevallva: tudja jól, hogy a technika nem lett valami népszerű
2019-06-25 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Egy nagyméretű ókori görög épület maradványai kerültek elő a legendás szalamiszi tengeri ütközet helyszínének közelében
2019-06-25 18:38:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más - mondta Kovács Antal kommunikációs igazgató a paksi atomerőműben tartott sajtóbejáráson
2019-06-25 18:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez