Ezért lehet egyre több laposföld-hívő

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ezért lehet egyre több laposföld-hívő

Asheley Landrum, a Texas Tech University professzorának kiemelt kutatási területe, hogyan befolyásolja a kultúrafogyasztás az emberek tudományhoz való hozzáállását. Nemrég azt vizsgálta, hogy a különféle internetes felületek mennyire hatékonyak a laposföld-elmélet terjesztésében.

Ha nem számítjuk az antik és koraközépkori laposföld elképzeléseket, 1849-ig kell visszamennünk. Samuel Rowbotham angol feltaláló és vallási vezető írta le egy röpiratában, majd 1865-ben az Earth Not a Globe (A Föld nem gömb) című könyvében, hogy a Föld lapos, és a középpontjában valójában az Északi-Sark található, amit pedig az Antarktisznak hiszünk, az az egész Földet körülölelő, 150 láb magas jégfal. Az elmélet aztán 2013 táján került be újra a közbeszédbe, és azóta egyre több híve van, immár Magyarországon is. Az elmúlt öt évben a Google keresőben is robbanásszerűen megnőtt az ezzel kapcsolatos keresések száma.

Fotó: iStock

Landrum 30 laposföld-hívővel folytatott beszélgetése során arra jutott, hogy egy ember kivételével mindegyikük azután kezdett hinni az elképzelésben, hogy arról videókat láttak a YouTube videómegosztón, tehát a platform rendkívül meghatározó erővel bír ezen a területen. Kutatásának eredményeit prezentálta Amerikai Tudományfejlesztô Társaságnak (AAAS) is.

A szakértő szerint a Google sokkal többet tehetne azért, hogy megállítsa a tudományosan nem hiteles elméletek terjedését, és kifejtette, hogy ha teljes egészében nem is a YouTube miatt nőtt meg a hívők száma, de részben igen, mivel a videómegosztó ajánló algoritmusai miatt az arra fogékonyabbakhoz könnyebben juthatnak el az ilyen tartalmak.

A Google is elismerte, hogy hatékonyabban is felléphetne a YouTube-on terjedő álhírekkel és káros tartalmakkal szemben, januárban több erre irányuló intézkedést is bejelentettek. A videómegosztón szigorúbban fogják tiltani a borderline-nal kapcsolatos, illetve a félrevezető tartalmakat, többek közt azokat, amik csodatévő szereket kínálnak komoly betegségekre, vagy hamis információkat terjesztenek az olyan történelmi eseményekről, mint például 9/11-es terrortámadás, és említik a laposföld-elméletet is.

Landrum arra hívta fel a tudósok figyelmét, hogy ők is a YouTube-on keresztül vegyék fel a harcot a tájékoztatás érdekében, és kommunikáljanak többet a platformon. Egy korábbi videónkban mi is cáfoltuk az elméletet:

A laposföld-elmélet féligazságokkal van tele, ezért hiszik el sokan A laposföld elképzelés 2013 táján került be a közbeszédbe, és azóta egyre több híve van Magyarországon is. Tudományosan cáfoljuk miért valószínűtlen elmélet. Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei A briteknek elegük van a ?gengszter" FacebookbólA britek nem félnek a HuaweitőlSorra válnak valóra a modern Nostradamus jóslatai
folytatás

Legkedveltebb hírek
Aki megtűr néhány reklámot, az mobilján és számítógépén is ingyenesen használhatja az Amazon online zenehallgatós szolgáltatását
2019-11-20 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A viktoriánus Nagy-Britanniát a közvélemény a konzervatív etikett, a gótikus irodalom és az általános melankólia közegeként ismeri
2019-11-20 18:47:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Különleges új hangszórót ad ki a Sony. Az SRS-WS1 nevű eszközt nem a tévé mellett ke
2019-11-20 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Két, 2100 évvel ezelőtt élt csecsemő maradványaira bukkantak a régészek Ecuadorban
2019-11-20 17:33:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A 19-20. század fordulóján a világot pestisjárvány szorongatta, amely Kínából kiindulva számos kik&o
2019-11-20 16:50:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A becsült leütési ár duplájáért, 372 500 euróért (126 millió forint) kelt el Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) két menüettjének fiatalkori partitúrája egy hétfői párizsi árverésen
2019-11-20 15:51:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez