A Huawei már a laptopok között is lenyomná az Apple-t

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A Huawei már a laptopok között is lenyomná az Apple-t

A Huawei a mobilpiac letarolása után után elkezdett kacsintgatni a hordozható számítógépek szegmense felé is, bár nem tud árban annyira alálőni a konkurenciának, mint az okostelefonok esetében. Tesztalanyunk, a Huawei MateBook X Pro a csúcskategóriát képviseli, és néhány területen képes is megszorongatni szorongatni a dizájnban és elnevezésben is mintául vett Apple-t, ám pont az olyan egyedi extrák hiányoznak belőle, amiket a mobiloknál fel tudnak mutatni. Fel is merül a kérdés:

kell egyáltalán egy mobilgyártónak laptopot készítenie?

Persze mondhatjuk, hogy egy fém laptop dizájnjánál nagy egyediséget nehéz kitalálni, de a MateBookot kézbe véve azért érződik, hogy a Huawei mérnökei sok Macbook Pro és Macbook Air modellt tartottak a kezükben. Ez persze nem feltétlenül baj: ha az Apple sok ilyen laptopot értékesít, akkor mások miért ne ?tanulhatnánk? tőlük, és ha már itt tartunk, miért ne fejleszthetnék tovább az alapvetően jó koncepciót.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu DÉJÁ VU EXTRÁKKAL

A kínaiak esetében persze mi egy kicsit szerényebben jártunk volna el: az Apple almája van annyira ikonikus, hogy menő legyen egy laptopon, de a csillogós fémből készült ház közepére rakott HUAWEI felirat és logó esetén ebben már koránt sem vagyunk olyan biztosak. A gépet kézbe véve ráadásul úgy érezhetjük, hogy kicsit gyengébb anyagból van, mint az említett konkurencia, de a napi használat során ez nem fog feltűnni, hiszen mindent összevetve nagyon jól összerakott eszközt kapunk a pénzünkért. Bal oldalon egy fülhallgató bement, egy USB-C és egy USB-C/Thunderbolt 3 port várja a felhasználókat, míg a jobb oldalon egy darab USB 3.0 található – a ?békebeli? régi fajta, amibe bármit be lehet dugni.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A mérnököknek itt sikerült a vékony házba belereszelni a hagyományos portot, amire néhány Macbook Pro tulaj féltékeny lehet. Ugyanakkor itt még nem ér véget a történet, hiszen a Huawei nemcsak USB-porttal kínálja a gépet, de csomagol mellé egy, a Thunderbolt 3 portra dugható átalakítót, aminek hála lesz USB, USB-C, VGA és HDMI csatlakozónk. Az ?átalakítóváros? tehát itt is elkezdődik, de legalább nem kell külön fizetni a kiegészítőért. A VGA port helyett mondjuk lehetne inkább egy SD-kártya olvasó, vagy Ethernet csatlakozó, de ez már csak szőrszálhasogatás.

A fedél kinyitása után tovább folytatódik a déjá vu érzés, de akadnak további meglepetések is. A gyártónak sikerült 91%-os képernyő/keret arányt elérnie (ami a legjobb a piacon), és egy szinte teljesen keretmentes 3:2-es fényes kijelző fogad minket. Ez kicsit eltér a mostanában megszokott 16:9-től, de Microsoft Surface sorozatát is ilyennel szerelik, és bár filmezésnél ez hátrány lehet, de

sok alkalmazás esetében kényelmesebb ez a képarány.

A kijelző érintésérzékeny, ami olykor kényelmes lehet, például weblapok scrollozására. A káva minimalizálását az is segítette, hogy a gyártó a billentyűzetbe rejtette a webkamerát. Az F-billentyűk között kapott helyett egy gomb, amit megnyomva szépen kinyílik a kamera. A látószögbe ugyan bele lehet kötni, mert kicsit alulról vesz minket, illetve gépelés közben belelógnak az ujjaink a képbe, cserébe elegáns megoldás, a paranoiás felhasználóknak pedig többé nem kell semmivel letakarni a kamerát.

A kamera elég ügyesen van megoldva – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A billentyűzet a Surface Book és a Thinkpad minőségét ugyan nem éri utol, de így is kifejezetten kényelmes. A billentyűk jó úton járnak, kényelmes a kiosztásuk, ráadásul a bekapcsoló gomb egyben ujjlenyomat-olvasó is, így mindennél egyszerűbb a gép feloldása.

ÉS AMI BELÜL VAN

Ami a hardvert illeti, a 8. generációs, 4 magos i7-es Intel processzor mellett 16 GB RAM, egy 512 GB-os SSD, és egy Nvidia MX150 videokártya dolgozik a gépben. Ez a konfiguráció már komolyabb feladatok ellátására is alkalmas, így az alap irodai programokon kívül képszerkesztésre, vagy akár alap videóvágásra is használható a gép. Csodákat nem szabad várni, de

a dedikált videokártya még némi játékra is alkalmassá teszi a masinát.

Ha nem is a legnagyobb felbontáson és maximum grafikán, de egyszerűbb, illetve e-sport játékokkal elbír a laptop, ha pihenésként ilyenre adnánk a fejünket. A Rise of the Tomb Raider közepes grafikán 40 fps-sel ment, a Ring of Elysium pedig alapbeállításokon, Full HD felbontásban átlag 30 fps-t hozott. A gép aksija 6-8 órát bír, ami azért már elég jónak mondható. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy itt azért a telefonos gyökerek, hiszen még a táp is egész dizájnos, nem unalmas fekete téglalap, illetve ha USB-C-s telefonunk van, akkor útközben már tényleg elég lesz egyetlen töltőt magunkkal vinni.

Hátul a Huawei, elöl az Apple – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu ELÉG JÓ GÉP

Összességében a Huawei MateBook X Pro egy remek masina. A hardver munkára való, a grafikustól az egyszerűbb videókat készítő youtuberig mindenkit ki tud szolgálni, köszönhetően a négy magos Intel processzornak és az dedikált Nvidia videokártyának. A legnagyobb gond az, hogy az árával a Huawei nem tudta megcsinálni azt, amit a korábbi csúcstelefonjaival, hogy olcsóbban kínálta őket, mint a konkurencia.

A PC-s hardverpiacon sajnos kisebb a mozgástér, viszont 630 000 forintért hiába ajánlható szinte bárkinek ez a gép, valószínűleg az emberek előbb fognak Macbook Prót venni, Windowsos környezetben pedig hamarabb jut eszükbe egy Dell XPS, egy Lenovo ThinkPad vagy az Asus Zenbook szériája. A célközönség az a vásárlói réteg lehet, amelyik elégedetten használja a gyártó mobiljait, és már kialakult olyan kötődés a márka irányába, hogy már egy laptop esetén is a Huawei mellett kötelezze el magát.

Az érintőképernyő sokszor kényelmes lehet – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ami hiányzik ? és erről csak részben tehet a Huawei ?, az a máshol meglévő ökoszisztéma. Hiába van azonos gyártótól telefonom és laptopom, lényegében semmivel nem lesz gördülékenyebb a rendszer, mint egy konkurens géppel, szemben az Apple-el, ahol a mobil és a gép sokkal inkább összekapcsolódik.

Csanádi Márton korábbi cikkei Az elnök, aki örökké fiatal maradVégítéletet idéző képek a görög tűzvészről
folytatás

Legkedveltebb hírek
Volt idő, amikor a különböző közösségi alkalmazásokban időrendi sorrendben jelentek meg a követett emberek posztjai, aztán valaki kitalálta, hogy ez így nem jó, és szinte az összes nagyobb platform bevezette valamilyen formában, hogy relevancia szerint kezdte feltüntetni a posztokat, a lájkokra és/vagy egyéb tényezőkre alapozva
2020-02-16 21:05:59 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Bevált szokás a Facebooknál, hogy az új alkalmazásokat eleinte csak egy rendkívül szűk körben tesztelik, és nem minden ötlet válik végül valódi termékké, vagy ha el is indul, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket
2020-02-16 20:22:50 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Habár manapság már 30 és 50 ezer forint között is lehet robotporszívót venni, azzal érdemes tisztában lenni, hogy ilyenkor bőven fennáll az ?olcsó húsnak híg a leve? esélye
2020-02-16 17:07:08 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
A már csaknem kihalt királyi teknős (Batagur affinis) három fészkét fedezték fel természetvédelmi szakemberek a délnyugat-kambodzsai Koh Kong tartományban lévő Sre Ambel folyórendszer vizenyős területein ? jelentette be a New York-i központú Wildlife Conservation Society (WCS)
2020-02-16 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit
2020-02-16 12:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hetvenkilenc éve, 1941 februárjában kezdték meg lengyelországi bevetéseiket a Nagy-Britanniában a második világháború idején kiképzett legendás lengyel ejtőernyősök, a néma láthatatlanok, akikkel együtt 1943-ban egy magyar távírászt is ledobtak a megszállt országban
2020-02-16 08:41:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez