Sokan hülyeségnek tartják, de már itthon is milliárdos üzlet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Sokan hülyeségnek tartják, de már itthon is milliárdos üzlet

Az eNET immáron harmadik éve kutatja, hogy kikből áll a hazai e-sportolók köre, hogyan és mennyit játszanak, és emellett, mennyit is költenek a hardcore gamerek. Az e-sport ágazat forgalmának összesítésében a következő területek szerepelnek: a videojáték vásárlásra fordított összeg, a játékokhoz kötődő hardver és periféria vásárlás, a játékban való költés és a játékokhoz kapcsolódó vásárlások, mint például ajándéktárgyak, logózott termékek forgalma.

2018-ban e négy területre – az e-sporthoz köthetően – összesen 24 milliárd forintot költöttek a hardcore gamerek.

Az eNET videojáték kutatása 42 milliárd forintos teljes forgalmat jelzett a hazai videojáték piachoz kapcsolódóan. Ez azt jelenti, hogy miközben a hardcore gamerek a videojátékkal játszóknak csak egytizedét teszik ki, addig ők hozzák a teljes videojáték piac forgalmának a 60%-át. És hogy melyik terület köszönhet legtöbbet az e-sportnak? Főként a hardver és periféria gyártók, ahol az éves forgalom 10,7 milliárd forint volt. De az iparág számíthat a hardcore gamerekre a játékvásárlásokban is: míg a videojátékozóknak csak egy kisebb része az, aki fizet is a játszott videojátékért, addig tíz hardcore gamerből kilenc vásárol videojátékot ? 2018-ban erre éves szinten 7,8 milliárd forintot költöttek.

Már itthon is milliárdokat költenek a legelhivatottabb játékosok – Fotó: Thinkstock

A kutatás azokat tekinti hardcore gamereknek, akik játszanak e-sport játékot, versenyzők, vagy részt vettek már offline e-sport rendezvényen ? ez a kör jelenleg 425 000 fő Magyarországon. Az elmúlt egy évben nem változott érdemben a számuk, azonban a játékszokásaikban mutatkoznak eltérések.

Az e-sport játékokat továbbra is döntően PC-n játsszák, azonban kopik ennek a platformnak a kizárólagossága: míg 3 éve még a hardcore gamerek 90%-a PC-n játszott, addig mára ez az arány 82%-ra csökkent. Feljövőben vannak eközben az egyéb platformok, azok közül is a konzol és az okostelefon játékra való használata: mára a hardcore gamerek 19%-a játszik e-sport játékot konzolon, és 24%-uk okostelefonon. A konzol pedig további erősödésre számíthat, hiszen nagyjából három gamer közül egy tervez konzolvásárlást a közeljövőben.

A PuBG hazánkban is egyre népszerűbb – Fotó: PUBG Corporation

Továbbra is a LoL, a CS:GO és a Hearthstone a leggyakoribb játék a játékosok körében, ehhez a hármashoz zárkózott fel negyedikként a PuBG. Az elmúlt év egyértelmű nyertesei a PlayerUnknown?s Battlegrounds (PuBG) és a Fortnite. Utóbbival 2017 őszi megjelenése óta már hatból egy hardcore gamer játszik. A PuBG szintén erőteljes növekedést produkált, jelenleg a Hearthstone-tól alig lemaradva a népszerűségi lista negyedik helyén áll. A ?régi? játékok közül a Dota tábora folyamatosan csökken, már csak a leghűségesebb rajongók játszanak ezzel a játékkal.

A hardcore gamerek 11%-a tekinthető versenyzőnek:

jellemzően online versenyeken indulnak, de az offline versenyeken való részvételük sem elhanyagolható. Bár az e-sport világviszonylatban is nagy üzlet, Magyarországon még kevés az igazán nagy volumenű, magas pénzdíjakkal járó verseny. A hazai versenyzőknek sem elsődleges motivációja a pénzkereset: ugyan a versenyzők fele pénzkereseti lehetőségként tekint a versenyzésre, ennél erősebb motiváció a fejlődés, a saját határok feszegetése és a versenyzés szeretete: tízből 6-7 versenyzőt ez hajtja előre.

És mit várhatunk azoktól, akik jelenleg még nem játszanak versenyszerűen? Ennek a csoportnak is komoly ambíciói vannak a versenyszerű e-sport játékokkal kapcsolatban, hiszen négytizedük rövid- vagy hosszú távú tervei között szerepel az e-sportolóvá, versenyzővé válás lehetősége.

Birkás Péter korábbi cikkei Claire Redfield sem ússza meg a pucérkodástEzt a dátumot jegyezd meg, ha érdekelnek a Huawei P30 csúcstelefonokElég nagy átverés az átlátszó Xiaomi Mi 9
folytatás

Legkedveltebb hírek
68 éve, 1951. május 21-én kezdődtek meg a kitelepítések Budapesten. A kommunista rendszer által
2019-05-21 12:26:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Frissen kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy a Facebook rengeteg adatunkat adta el a legnagyobb telefongyártó cégeknek
2019-05-21 12:20:05 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Sokatmondó teszteredmény jelent meg a Redmi legújabb, K20 nevű újdonságáról, amely gyilkos hardvert sejtet
2019-05-21 12:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Huawei eszközeivel rendelkező magyarok is aggódva figyelték a hétfői híreket
2019-05-21 11:38:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Kevesebb, mint két hete írtunk arról, hogy az Apple Pay fizetési megoldás hamarosan Magyarországon is elérhetővé válhat, ami most már hivatalos
2019-05-21 11:25:14 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
103 éve, 1916. május 21-én halt meg Görgei (Görgey) Artúr honvédtábornok, az 1848-49-es sz
2019-05-21 11:21:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez