Sokan hülyeségnek tartják, de már itthon is milliárdos üzlet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Sokan hülyeségnek tartják, de már itthon is milliárdos üzlet

Az eNET immáron harmadik éve kutatja, hogy kikből áll a hazai e-sportolók köre, hogyan és mennyit játszanak, és emellett, mennyit is költenek a hardcore gamerek. Az e-sport ágazat forgalmának összesítésében a következő területek szerepelnek: a videojáték vásárlásra fordított összeg, a játékokhoz kötődő hardver és periféria vásárlás, a játékban való költés és a játékokhoz kapcsolódó vásárlások, mint például ajándéktárgyak, logózott termékek forgalma.

2018-ban e négy területre – az e-sporthoz köthetően – összesen 24 milliárd forintot költöttek a hardcore gamerek.

Az eNET videojáték kutatása 42 milliárd forintos teljes forgalmat jelzett a hazai videojáték piachoz kapcsolódóan. Ez azt jelenti, hogy miközben a hardcore gamerek a videojátékkal játszóknak csak egytizedét teszik ki, addig ők hozzák a teljes videojáték piac forgalmának a 60%-át. És hogy melyik terület köszönhet legtöbbet az e-sportnak? Főként a hardver és periféria gyártók, ahol az éves forgalom 10,7 milliárd forint volt. De az iparág számíthat a hardcore gamerekre a játékvásárlásokban is: míg a videojátékozóknak csak egy kisebb része az, aki fizet is a játszott videojátékért, addig tíz hardcore gamerből kilenc vásárol videojátékot ? 2018-ban erre éves szinten 7,8 milliárd forintot költöttek.

Már itthon is milliárdokat költenek a legelhivatottabb játékosok – Fotó: Thinkstock

A kutatás azokat tekinti hardcore gamereknek, akik játszanak e-sport játékot, versenyzők, vagy részt vettek már offline e-sport rendezvényen ? ez a kör jelenleg 425 000 fő Magyarországon. Az elmúlt egy évben nem változott érdemben a számuk, azonban a játékszokásaikban mutatkoznak eltérések.

Az e-sport játékokat továbbra is döntően PC-n játsszák, azonban kopik ennek a platformnak a kizárólagossága: míg 3 éve még a hardcore gamerek 90%-a PC-n játszott, addig mára ez az arány 82%-ra csökkent. Feljövőben vannak eközben az egyéb platformok, azok közül is a konzol és az okostelefon játékra való használata: mára a hardcore gamerek 19%-a játszik e-sport játékot konzolon, és 24%-uk okostelefonon. A konzol pedig további erősödésre számíthat, hiszen nagyjából három gamer közül egy tervez konzolvásárlást a közeljövőben.

A PuBG hazánkban is egyre népszerűbb – Fotó: PUBG Corporation

Továbbra is a LoL, a CS:GO és a Hearthstone a leggyakoribb játék a játékosok körében, ehhez a hármashoz zárkózott fel negyedikként a PuBG. Az elmúlt év egyértelmű nyertesei a PlayerUnknown?s Battlegrounds (PuBG) és a Fortnite. Utóbbival 2017 őszi megjelenése óta már hatból egy hardcore gamer játszik. A PuBG szintén erőteljes növekedést produkált, jelenleg a Hearthstone-tól alig lemaradva a népszerűségi lista negyedik helyén áll. A ?régi? játékok közül a Dota tábora folyamatosan csökken, már csak a leghűségesebb rajongók játszanak ezzel a játékkal.

A hardcore gamerek 11%-a tekinthető versenyzőnek:

jellemzően online versenyeken indulnak, de az offline versenyeken való részvételük sem elhanyagolható. Bár az e-sport világviszonylatban is nagy üzlet, Magyarországon még kevés az igazán nagy volumenű, magas pénzdíjakkal járó verseny. A hazai versenyzőknek sem elsődleges motivációja a pénzkereset: ugyan a versenyzők fele pénzkereseti lehetőségként tekint a versenyzésre, ennél erősebb motiváció a fejlődés, a saját határok feszegetése és a versenyzés szeretete: tízből 6-7 versenyzőt ez hajtja előre.

És mit várhatunk azoktól, akik jelenleg még nem játszanak versenyszerűen? Ennek a csoportnak is komoly ambíciói vannak a versenyszerű e-sport játékokkal kapcsolatban, hiszen négytizedük rövid- vagy hosszú távú tervei között szerepel az e-sportolóvá, versenyzővé válás lehetősége.

Birkás Péter korábbi cikkei Claire Redfield sem ússza meg a pucérkodástEzt a dátumot jegyezd meg, ha érdekelnek a Huawei P30 csúcstelefonokElég nagy átverés az átlátszó Xiaomi Mi 9
folytatás

Legkedveltebb hírek
Nagyszámú római készítésű ékszerrel eltemetett alán nő maradványaira bukkantak régészek Oroszország észak-kaukázusi régiójában, Kabard- és Balkárföldön
2019-11-11 18:33:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Azt hitték, kihalt, de a tudósok nemrég élő kancsilokat fedeztek fel Vietnamban
2019-11-11 18:15:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
575 éve, 1444. november 10-én szenvedett vereséget a Fekete-tenger partján, Várna közelében a H
2019-11-11 17:55:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Nincs különbség a lányok és a fiúk agyfejlődése között, így a matematikai képességeknél sem érzékelhetők eltérések amerikai kutatók szerint
2019-11-11 17:15:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
50 évvel ezelőtt, 1969-ben jelent meg a Metro zenekar egyetlen stúdióalbuma, a Metro
2019-11-11 16:54:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
54 éve, 1965. november 11-én deklarálta az apartheid-szerű politikát folytató rhodéziai kormány
2019-11-11 16:01:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez