A Vatikán titka: ez a teendő, ha apa lett a pap

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Titkos előírások vonatkoznak azokra a papokra, akik tisztasági fogadalmuk ellenére gyermeket nemzenek – írta honlapján a New York Times. A lapnak Vincent Doyle ír pszichoterapeuta azt mondta, maga látta a dokumentumot, amikor Rómába utazott, miután felnőttként megtudta, pap volt az ő apja is.

A férfi 28 éves koráig keresztapjaként ismerte vér szerinti apját.

A vatikáni szóvivő megerősítette, valóban létezik egy irányelveket megfogalmazó belső dokumentum. Alessandro Gisotti szerint a szabályzat alapja a gyermek védelme. Azt javasolják a gyermeket nemző papoknak, hogy hagyják ott a klérust, teljesen szenteljék magukat szülői kötelezettségüknek. Egyházi szakértők szerint ez inkább csak ajánlás, mint kőbe vésett parancs.

Vincent Doyle Coping International néven alapított egy olyan támogató szervezetet, amely segít a papok gyermekeinek, hogy  megbirkózhassanak a szégyenérzettel, egymásra találhassanak, kapcsolatot teremthessenek apjukkal.

A titkos, online csoportnak összesen mintegy 50 ezer tagja van a világ 175 országában. 

Ez a következő botrány

– mondta Doyle, jelezve, a papok gyerekei ott vannak mindenhol, miközben tisztasági fogadalmuk értelmében tartózkodniuk kell a nemi élet minden formájától. Az egyház nem akarja fontolóra venni a cölibátus felszámolását vagy választhatóvá tételét, noha Rodrigo Borgiának – a későbbi VI. Sándor pápának – is számos gyermeke született.

Csütörtökön négynapos nemzetközi konferencia kezdődik Rómában az egyházat érintő szexuális visszaélésekről. Néhány hete a gyermekek szexuális zaklatását övező botrányok után maga  Ferenc pápa ismerte el, hogy katolikus papok apácákat molesztáltak és erőszakoltak meg. A pápa szerint több erőfeszítést kellene tenni ezekben az esetekben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

folytatás

Legkedveltebb hírek
A szekszárdi borvidék legjobb borai egy rendezvény keretében Budapesten is megkóstolhatók
2019-04-26 10:14:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Május közeledtével megnyitják kapuikat a legnépszerűbb fővárosi strandok
2019-04-26 10:02:03 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, valamint Schiff Mónika a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetője meséltek a Mokka műsorvezetőinek a vakvezető kutyák világnapja alkalmából rendezett rendezvényről, valamint arról is, hogy miért nem szabad megsimogatni ezeket az állatokat
2019-04-26 10:01:18 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Hős utcában lakó gyerekek polaroid és kerámia szelfijei most a Hős utca ? a ?legegerősebek? című erzsébetvárosi kiállításon láthatók
2019-04-26 10:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Liverpool a bajnoki címért, a Tottenham a BL-szereplésért, az Everton pedig a következő szezonbeli Európa Liga-indulásért küzd
2019-04-26 09:48:01 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez