Négy napfelkeltével vágott vissza Amerika

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Négy napfelkeltével vágott vissza Amerika

Az 1957-58-ra meghirdetett geofizikai év szó szerint új magaslatokba repítette az Egyesült Államok és a Szovjetunió rivalizálását, a szuperhatalmak őrült versenyt indítottak az űr meghódításáért.

Bip, bip, bip

Az első ember alkotta eszköz, ami kijutott a világűrbe, a náci Németországban fejlesztett V-2-es rakéta volt. A háború után mindkét oldalon folytak a fejlesztések, az 1960-as évek elejére úgy tűnt, a Szovjetunió behozhatatlan előnyre tett szert: ha csak a mérföldköveket nézzük, 4:0-ra verte Amerikát.

Először is 1957-ben első műholdként a világűrbe juttatták a Szputnyik-1-et. Egy 58 centiméter átmérőjű, 83 kilogramm súlyú gömbről van szó, ami három hónapig keringett a Föld körül, miközben 20 és 40 MHz-en sugározta: bip, bip, bip…

Lelkes rádióamatőrök az egész világon fogták, a nyugati szolgálatok pedig minden erővel a ?titkos kód? megfejtésén dolgoztak.

Ilyenről persze szó sem volt, de maga a tény, a sikerrel pályára állított műhold komoly fegyvertény és üzenet is volt egyben. Aztán jött Lajka kutya, és mindennek betetőzéseként Jurij Gagarin: 1961 áprilisában nemcsak az első ember volt, aki kijutott az űrbe, hanem megkerülte a bolygót és sikerrel vissza is tért.

Kennedy álma

Az amerikaiak égtek a revansvágytól, de hiába juttatták az űrbe májusban Alan Shepardöt, majd júliusban Virgil Grisomot, de a Földet egyikük sem tudta megkerülni. John Fitzgerald Kennedy elnök már hivatali ideje elején legalább szavakban megpróbálta felülmúlni az ellenfelet:

Először is hiszem, hogy e nemzetnek el kell köteleznie magát amellett, hogy még az évtized vége előtt embert juttat a Holdra, és onnan biztonságban vissza is hozza a Földre.

Közben pedig 1961. German Tityov a Vosztok-2 fedélzetén több mint 25 órát töltött az űrben, mialatt 17 alkalommal kerülte meg bolygónkat ? olvashatjuk a Rubicon.hu-n. A NASA-nak végül 1962. februárjában John Glenn révén sikerült szépítenie.

Glenn elhagyja a földet – Wikipedia Négy naplemente

Glenn pilóta volt, a II. világháború és a koreai háború során összesen 150 harci bevetésen vett részt, a kezdetektől részt vett az űrprogramban, mint Shepard és Grisom tartalék űrhajósa. Berepülőpilótaként szolgált a légierőnél, e minőségében ő volt az első, aki szuperszonikus sebességgel haladó repülőgéppel leszállás nélkül szelte át Észak-Amerikát.

John Glennt 1962. február 20-án a Friendship 7 nevű űrkapszulában lőtték fel a világűrbe, háromszor kerülte meg a Földet.

Az űrközpont közelében százezer ember, az élő TV-közvetítés jóvoltából viszont tízmilliók kísérték figyelemmel. A rakéta óránként 28 ezer km/órás sebességgel rendben pályára állt, 88 és fél perc alatt repülte körbe a Földet, a küldetés 4 óra 55 percig tartott. Számos kisebb hiba adódott, a legsúlyosabb aggodalom az volt hogy úgy tűnt, a hőpajzs megsérült, ezért Glenn a légkörbe éréskor szénné éghet.

Végül a harmadik kör után az eredetileg tervezett ponttól 64 kilométerre szállt le az Atlanti-óceánon, innen vette fel az USS Noa romboló.

Nem tudom, mit mondhatnék egy olyan napról, amikor négy gyönyörű naplementét láttam

? jegyezte meg a küldetésről.

Amerika KO-ja

John Glennt természetesen nemzeti hősként ünnepelték, számos kitüntetést kapott, és annyira óvták, hogy többé egyetlen járművön sem repülhetett. 1964-ben leszerelt a NASA-tól és politikai karrierbe kezdett, Ohio állam képviseletében demokrata párti szenátor volt 25 évig, 1976 és 1999 között.

Közben pedig felállított még egy világrekordot: 77 évesen, 1998-ban a valaha volt legidősebb emberként visszatért a kozmoszba. 2016-ban hunyt el 95 esztendős korában.

Meghalt a legendás amerikai űrhajós Elhunyt az ember, aki első amerikaiként megkerülte a Földet és aki legidősebbként járt a kozmoszban.

Az űrversenyt végül az Egyesült Államok nyerte kiütéssel, amikor 1969-ben az Apollo-11 legénysége Kennedy álmát valóra váltva leszállt a Holdon.

Illusztráció: John Glenn az űrkapszulában/Wikipedia

folytatás

Legkedveltebb hírek
Szoros kontaktusba kerülhettek a beteggel, az elrendelt elkülönítés április 6-ig tart
2020-03-30 12:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Alig járnak autók, a tömegközlekedés helyett pedig biciklire ülnek az emberek, így a főváros most létrehozhatja a hiányzó kerékpáros-főhálózatot, és a gyalogosok helyzetét is javíthatja
2020-03-30 12:19:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az ausztrál kormány bértámogatást fizet, és Indiában nem tervezik, hogy meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat
2020-03-30 12:10:59 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az orosz kormányfő pedig a moszkvaihoz hasonló kijárási korlátozás bevezetését javasolta a többi régiónak is
2020-03-30 12:08:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az eddigi 17 után újabb 15 olyan ágyat állítottak fel a budai intézményben, ahol lélegeztetni tudják a koronavírusos betegeket
2020-03-30 12:05:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A kórházparancsnokok feladata az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról - mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, országos kórházfőparancsnok az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján
2020-03-30 12:04:58 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez