A Beatrice is plágiumbotrányba keveredett

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A Beatrice is plágiumbotrányba keveredett

Nagy Ferót is dallopással vádolják, írja a Bors. Az előzmény A Dal plágiumbotránya volt, melynek zsűrijében a Beatrice alapítója is ott ül. A versenyből Petruskát plágium miatt zárták ki, melyre a Facebookon reagált. Itt írta az egyik kommentelő a következőt:

?Sajnos van a zsűriben is olyan ember, aki más tollával ékeskedik, és ez talán még so­sem derült ki, pedig a dal már lassan harmincéves. Kedves Nagy Feró, szerintem ezek szerint te is loptál!? ? írta és belinkelte az angol Gene Loves Jezebel együttes Mo­tion of Love című számát, a Beatrice Azok a boldog szép napok című dalára célozva:

Internetes források szerint a Beatrice slágere (melynek Nagy Feró csak a szövegírója volt) 1987-ben jelent meg, némileg később, mint az angol együttes  szerzeménye. A Bors Szigeti Ferenc, a Karthago együttes zenésze szakvéleményét kérte, aki szerint ?kétségtelenül vannak nagyon hasonló részek a két számban, de nem feltétlenül kell tudatos plagizálásról beszélni, hiszen felmerülhet az úgynevezett zeneszerzői utánérzés, amely tudat alatt előhozhat olyan dallamokat, amelyeket akár sok évvel azelőtt hallott valahol a szerző?.

A Bors Nagy Ferót is utolérte, aki állítása szerint még csak nem is hallott az angol bandáról.

?Hülyeség az egész! Nem loptunk semmit! Magyar viszonyok között a dal kiadására már csak ’89-ben nyílt lehetőség. A dal ekkor már várta, hogy talán előbb-utóbb kiadják. A nótát már előtte is játszottuk. Vártunk a kommunista kultúrfelelősök döntésére. Szerintem ez a kis alternatív zenekar hallhatta és lophatott belőle.?

Az Azok a boldog, szép napok szerzője, Hirleman Bertalan a Borsnak egész egyszerűen hü­lyeségnek nevezte a feltételezést.

?Akkor az összes rock and roll, blues és minden plágium. Én nem tudok semmiről. Ez egy hü­lyeség. Az is lehet, hogy rólunk koppintották, hiszen a Beatricének nem is lehetett sokáig lemeze? – mondta. A szerzőt egyébként nem először gyanúsítják meg plagizálással: kilenc éve a Subba blog egy, a Részegen ki visz majd haza című Bikini-slágerhez hasonlító Super Mario-zenét talált. Hirleman akkor hülyeségnek nevezte a feltételezést.

Kiemelt kép: Zih Zsolt / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Huawei augusztus elején rántotta le a leplet a saját fejlesztésű operációs rendszeréről, a Harmony OS-ről (Kínában Hongmeng), amit a korábbi találgatásokkal ellentétben nem kifejezetten okostelefonokra, az Android leváltására szán a gyártó, hanem egy olyan megosztott rendszerről van szó, ami számos eszközt képes kiszolgálni, így tévéket, laptopokat, okosórákat és egyéb kiegészítőket is
2019-08-22 05:40:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ajánló - Hétköznap esti sorozatok az Izaura TV-n!
2019-08-22 04:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Barbarát mélyen érinti Roland és Tünde eljegyzése, miközben Dóra visszanyeri Kardos eljátszott pénzét
2019-08-22 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Csajok, pasik, Balaton több, egymástól különálló történetet dolgoz fel, de az események kiindulópontja ugyanaz: barátok, barátnők ? tehát csajok és pasik érkeznek a Balatonra és igyekeznek kimaxolni a vakációt
2019-08-22 00:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Új résszel folytatódik az Áll az alku csütörtökön 21
2019-08-22 00:01:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez