A kiskorúak ellen elkövetett erőszakról tanácskoznak a püspökök és a pápa Vatikánban

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A kiskorúak ellen elkövetett erőszakról tanácskoznak a püspökök és a pápa Vatikánban

Az áldozatok meghallgatását és védelmét szolgáló egyházi irányelvek bemutatásával vette kezdetét a kiskorúak elleni erőszakról összehívott püspöki tanácskozás a Vatikánban csütörtökön, az első napon a papi erőszak áldozatainak több tanúvallomása is elhangzott.

Isten népe konkrét lépéseket vár a kiskorúak védelmében

? hangsúlyozta Ferenc pápa megnyitó beszédében.

A katolikus egyház püspöki konferenciái elnökeinek tanácskozása imával kezdődött, hogy az áldozatok igazságot kaphassanak, és az emberek ne veszítsék bizalmukat az egyházban. Az áldozatok közül ?sokak évtizedeken át hallgattak, akik pedig beszéltek róla, elhallgattattak, vagy nem hittek nekik” ? hangzott az imádság szövege.

A vatikáni szinódusi teremben zajló találkozót mindvégig személyesen követő Ferenc pápa nyitóbeszédében kijelentette: azért hívta össze a püspököket, hogy ?mindannyian együtt halljuk meg a legkisebbek segélykiáltását”.

A püspökök öt egykori áldozat tanúvallomását is meghallgatták videófelvételről. Olasz sajtóforrások szerint

a megrázó beszámolók közt szerepelt egy 13 éves korától többször megerőszakolt nő, aki emiatt három abortuszra is kényszerült.

Lengyel újságírók egy lengyel áldozatról írtak, aki személyesen jelen van a Vatikánban, és Ferenc pápával is találkozott. A püspöki tanácskozással egy időben egymást követik egykori áldozatok beszámolói; köztük több ismert olasz pap is most hozta nyilvánosságra, hogy gyerekkorában vagy később a papi a szemináriumban erőszak érte.

A vasárnapig tartó tanácskozás első napján a püspökök egy 21 pontos útmutatóról tanácskoztak, amelyet a püspöki konferenciákhoz a vatikáni találkozó előtt szétküldött kérdőívek válaszai alapján állítottak össze. A Vatikán honlapján is közölt irányelvekben többek között ?meghallgatási-központok” felállítása szerepel, ahova az áldozatok fordulhatnak világi és egyházi szakértői segítségért.

Nagyobb figyelem fordítását szorgalmazzák a papi képzésre, valamint a püspököknek az egyházi és polgári hatóságokkal való együttműködésére. A javaslatok közt szerepel a visszaéléssel vádolt papok védelemhez való jogának biztosítása is, valamint a tömegkommunikációs eszközökkel való együttműködés a hamis vádak és rágalmak elkerülésére.

Szó volt a visszaélést elkövető papok kitaszításáról a papi rendből.

Szorgalmazták a házassági életkor 16 évre való megemelését az afrikai és ázsiai országokban. Charles Scicluna érsek, a visszaéléseket vizsgáló vatikáni ügyész és a találkozó plenáris üléseit vezető Federico Lombardi atya az első nap sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nem a homoszexualitás és nem is a papi cölibátus eredezteti a visszaéléseket.

Kiemelt kép: Handout / VATICAN MEDIA / AFP 

folytatás

Legkedveltebb hírek
A michigani tiszteletes Brian Stanley összesen 60 nap letöltendő börtönbüntetést kapott, mert buborékos csomagolásba tekert egy diákot ? írja a Detroit Free Press
2020-01-28 13:56:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A címvédő Novak Djokovic magabiztos győzelemmel jutott be az elődöntőbe a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon
2020-01-28 13:50:17 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A rezervátumban sok gyerek megbetegszik a szennyezett folyóvíztől, s egyikük meg is hal
2020-01-28 13:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Malac-románc
2020-01-28 13:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nem jöhet el a BIDF-en tartott premierre a férfi, aki operatőrként és szereplőként is érintett a fesztivál egyik dokumentumfilmjében – írja a hvg
2020-01-28 13:13:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez