Egyre több pornókukkoló fázik rá

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Egyre több pornókukkoló fázik rá

Ugyan a pornó általában jó csalinak számít, ha a kiberbűnözők adatokat szeretnének kicsalni netezőkből, maga a felnőtt tartalom eddig nem számított különösebben fenyegetettnek – írja a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég közleményében. Az új jelentés szerint azonban a pornó, nevezetesen a pornó oldalakhoz tartozó, exkluzív tartalmakhoz hozzáférést biztosító prémium előfizetések egyre nagyobb figyelmet kapnak a csalóktól.

Egy éven belül több mint kétszeresére nőtt azoknak a felhasználóknak a száma, akiket rosszindulatú programok támadtak meg, hogy ellopják népszerű felnőtt tartalmú oldalakhoz tartozó bejelentkezési adataikat. Míg 2017-ben 50 000 felhasználó esett áldozatul ilyen támadásnak, 2018-ban már 110 000. Összességében pedig több mint 850 000 ilyen támadást észleltek.

A növekedéssel párhuzamosan a sötét weben kínált lopott bejelentkezési adatok száma is megugrott, valamint a rosszindulatú programcsaládok által indított támadások száma is emelkedést mutatott.

így támadnak

A felnőtt tartalmú oldalakon létrehozott prémium fiókokhoz tartozó bejelentkezési adatok megszerzéséhez a bűnözők úgynevezett botneteket használnak: olyan robotok vagy eszközök láncolatát, melyek kártevő programmal fertőzöttek, és további káros programokat tudnak letölteni távolról, az irányító személy szándékaitól függően.

Fotó: iStock

A személyes adatok ellopását célzó fenyegetések esetén ezek a botnetek általában a jól ismert banki trójai vírus formáját veszik fel, csak most az a céljuk, hogy felnőtt tartalmú honlapok felhasználóit támadják. Lekövetik az áldozat adatforgalmát, és átirányítják őket olyan hamis weboldalakra, amik tökéletesen lemásolják azt a felnőtt tartalmú oldalt, amit az áldozat eredetileg fel akart keresni, így amikor a felhasználó be akar lépni az oldalra, a program rögzíti személyes adatait.

Az említett módszer egyre népszerűbb a kiberbűnözők között és legtöbbször azzal jár, hogy az áldozat személyes információi szabadon hozzáférhetővé válnak a bűnözők számára. Ráadásul az áldozatul esett felhasználókkal az is előfordulhat, hogy kizárják őket a prémium fiókjukból, amiért viszont akár évi 150 dollár (kb. 42 ezer forint) előfizetési díjat is fizethettek.

Egyre több a hatékony vírus

A Kaspersky Lab kutatói szerint az ilyen jellegű támadások számának növekedése a kártékony programok megnövekedett eredményességéhez köthető. Az említett programok pornóhoz kapcsolódó támadásai csaknem megháromszorozódtak: 2017-ben 307 868 ilyen támadást észleltek, 2018-ban már 850 000-et. Az ilyen arányú növekedés valószínűleg a botnetek által terjesztett, a pornó oldalak belépési adatait támadó kártékony programcsaládok megemelkedett számának köszönhető.

2018-ban a Kaspersky Lab szakértői 22 változatát leplezték le azoknak a botoknak, melyek öt banki trójai vírus családot terjesztettek ilyen támadások indítására: Betabot, Gozi és   Panda ? amely  a népszerű e-kereskedelmi oldalak felhasználóinak támadásáról is ismert -, valamint a Jimy és a Ramnit. Az utolsó kettő, hasonlóan a Gozi-hoz, új a pornós bejelentkezéses támadások terén. 2017-ben 27 botvariáció csupán 3 kártékony programcsaládot terjesztett: a Betabotot, a Neverquestet és a Pandát.

Fotó: iStock

A támadások számának emelkedésével a feketepiacon megjelenő, lopott adatokat kínáló ajánlatok száma is megugrott: a kutatás szerint 2018-ban több mint 10 000-re nőtt, így 2017-hez képest megduplázódott azon egyedi ajánlatok száma, melyek prémium hozzáférést kínálnak pornó oldalakhoz. Az ár ugyanakkor nem változott ? egy fiók 5-10 dollárt (1400-3000 forintot) ér ma is.

Összességében az ilyen, felnőtt tartalmú weboldalnak álcázott adathalász oldalakra tett látogatási kísérletek száma 38 305 volt. Ezek közül a legtöbb kattintás azokra az adathalász oldalakra érkezett, amelyek a Pornhub nevű oldalnak adták ki magukat. 37 144 kísérletet tettek a webhely adathalász verziójának felkeresésére, míg összesen 1 161 ilyen kísérlet történt a Youporn, az Xhamster vagy az Xvideos oldalak esetén.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Galaxy Buds: kényelmes és praktikus a Samsung vadiúj vezeték nélküli fülhallgatójaVelős választ küldött a Huawei a Samsung bemutatója utánAgyzsibbasztó áron jön a Samsung összehajtható képernyős mobilja
folytatás

Legkedveltebb hírek
Újabb nap és ismét kiderültek egy adatszivárgási botrány részletei
2019-03-23 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Még a Samsung hivatalos háttérképei is elfedik az előlapon lévő, sokak szerint nem túl dizájnos kameralyukat, azonban lehet ezt viccesebb formában is csinálni
2019-03-23 17:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A laposföld-hívők egy csoportja azt tűzte ki célul, hogy elutaznak az Antarktiszhoz, hogy kiderüljön, valóban az-e a világ széle
2019-03-23 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Egy asztali számítógépnek pont az lehet a legnagyobb előnye egy átlagos laptophoz, vagy egy monitorba épített számítógéphez képest (pl
2019-03-23 16:02:48 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Sorra fordulnak a cégek az Apple ellen: nemrégiben a Kaspersky Lab biztonsági cég nyújtott be panaszt Oroszországban, nehezményezve az almás cég tisztességtelen App Store-os üzletpolitikáját
2019-03-23 15:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Önjáró, akár egyesével suhanó tehervagonok, vezető nélküli teherexpresszek, városi tehervillamosok ? formálódnak a következő évtizedek vasúti fuvarozásának tervei
2019-03-23 14:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez