Kivonult az Oscarról Spike Lee, amikor elvitték előle az Oscart

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kivonult az Oscarról Spike Lee, amikor elvitték előle az Oscart

Spike Lee nem az a szívbajos rendező, fejlett igazságérzetével nem egyszer fogalmazott már karcosan Hollywood visszásságairól. Most a tiltakozás egy látványosabb formáját választotta: amikor az éjjel az Oscar-gálán bejelentették, hogy a Zöld könyv kapta a legjobb film díját, Spike Lee felállt, és tüntetőleg, ahogy az esetről beszámoló AP fogalmazott, ?láthatóan dühösen” kivonult a teremből a legjobb adaptált forgatókönyvért kapott Oscarjával a kezében. Vagyis csak próbált, mert a személyzet megállította és visszakísérte a helyére.

Lee ugyanis a Csuklyások: BlacKkKlansman című fergeteges filmjével ugyancsak jelölt volt a legjobb film kategóriában – és egyébként rendezőként is, de ez a történtek szempontjából kevésbé fontos. Akárhogy is, a Zöld könyv győzelmével láthatóan nem értett egyet. Később a sajtószobában azt mondta:

El vagyok átkozva. Mármint, valahányszor valaki valakit fuvaroz, veszítek. De most legalább változott a helykiosztás!

– Lee arra utalt a beszólásával, amikor egyetlen díjat sem nyert a Szemet szemért című filmjével abban az évben, 1990-ben, amikor a Miss Daisy sofőrje című film többet is elhozott, köztük a legjobb film Oscarját is. A filmben egy fekete sofőr és fehér munkaadója sztoriját követhetjük, míg a Zöld könyvben, ugye, fehér sofőr és fekete munkaadóét.

Spike Lee ugyanakkor ennél bővebben nem kommentálta a Zöld könyv győzelmét, amikor direkten rákérdeztek, mi a véleménye, jó hangosan következő kérdést kért. Majd azzal zárta nyilatkozatát, hogy

akár nyertünk legjobb filmes Oscart, akár nem, ez a film ki fogja állni az idő próbáját a történelem helyes oldalán állva.

Korábbi interjúban is kérdezték már a Zöld könyvről a rendezőt, akkor úgy fogalmazott, hogy a feleségével megállapodtak, hogy nem fognak más filmekről beszélni, különösen nem arról a filmről. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy csendben viseli-e  majd, ha a Zöld könyv elhozza a legjobb filmnek járó Oscart, azért nevetve azt mondta:

Én ilyet nem mondtam, ne túlozzunk!

Hát, betartotta, amit ígért. Nem kommentált, csak kivonult. Eddigre már nyert az este folyamán egy díjat, a legjobb adaptált forgatókönyvért, ami az első versenykategóriás Oscarja: 2016-ban életműdíjat már kapott.

A Zöld könyv győzelme azért is lepett meg sokakat, mert bár kétségtelenül erős film, minden sikere ellenére tripla botrány övezi. Egyrészt a filmben Mahershala Ali által megformált Don Shirley családja irányából, akik hazugságnak nevezték a filmben látottakat. Másrészt azért, mert a rendező Peter Farrellyről kiderült, hogy éveken keresztül filmes eszközkészletének visszatérő eleme volt, hogy a péniszét mutogatta a forgatásokon. Harmadrészt pedig azért, mert előkerült a társ-forgatókönyvíró és producer Nick Vallelonga egy korábbi tweetje, melyben 100%-ig pontosnak nevezte Donald Trump képtelen, és egyébként tényekkel alátámasztva megcáfolt tweetjét, miszerint annak idején a muszlimok ünnepelték, hogy a 9/11-es támadásban leomlottak a World Trade Center tornyai. Vallelonga a botrány nyomán törölte is Twitter-fiókját.

Kiemelt kép: Mike Coppola/VF19/Getty Images for VF

folytatás

Legkedveltebb hírek
Térdsérülést szenvedett Nora Mörk, a CSM Bucuresti női kézilabdacsapatának norvég világklasszisa
2019-08-25 22:35:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Hezbollah mostantól minden izraeli drónt le fog lőni, amely berepül Libanon légterébe ? jelentette ki vasárnap Haszan Naszrallah, a síita terrorszervezet vezetője pár órával az után, hogy két izraeli drón csapódott a szervezet bejrúti irodájába
2019-08-25 22:02:10 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szigorúbb büntetéseket szeretnének.
2019-08-25 21:45:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Rendkívüli állapotot hirdetett vasárnap az ország legjelentősebb kikötővárosában, Port Szudánban a Szudánt vezető szuverén tanács, miután a városban törzsi villongásokban 16 ember halt meg
2019-08-25 21:36:06 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Hajnalban 15-22, délután 28-34 fokot mérhetünk. (Sport)
2019-08-25 21:31:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Ajánló - Szereplők: Andrea Bowen, Susan Walters, Nick Bateman, Brooke Butler, Adam Senn
2019-08-25 21:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez