Instagramon jelentette be lemondását az iráni külügyminiszter, az iráni elnök nem fogadta el

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Instagramon jelentette be lemondását az iráni külügyminiszter, az iráni elnök nem fogadta el

Nem fogadta el Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter lemondását Haszán Róháni iráni államfő ? közölte az iráni elnöki hivatal kedden. A közleményben az elnöki hivatal leszögezte: Zaríf bátran végezte munkáját, és folytatni is fogja.

Zaríf az Instagram-oldalán jelentette be lemondását, az elnöki hivatal is ezen a felületen jelentette meg válaszát, amelyben hozzáfűzte:

Zaríf nem lesz egyedül, és mi mindannyian támogatni fogjuk.

A külügyminiszter váratlanul jelentette be lemondását. Megfigyelők szerint azonban számított arra, hogy Róháni nem fogadja el.

Lemondásának okát széles körben abban látták, hogy miután Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az iszlám köztársaság atomprogramjának korlátozását szolgáló többhatalmi megállapodást, és visszaállította az addig felfüggesztett amerikai szankciókat Iránnal szemben, Zaríf a Nyugat-ellenes iráni keményvonalasok bírálatainak kereszttüzébe került.

A külügyminiszternek oroszlánrésze volt a megkötésekor és életbe lépésekor Iránban sokak által ünnepelt atomalku létrejöttében.

Mások szerint a külügyminiszter azért döntött a távozás mellett, mert kihagyták a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel folytatott hétfői találkozóból Teheránban.

Megfigyelők egyetértettek abban, hogy Zaríf lemondása az atomalku végét jelentené. A megállapodás ugyanis az Egyesült Államok kilépése ellenére is életben van még, mivel a szerződést aláíró többi ország az alku fenntartása mellett foglalt állást.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA Pool/Hou Hvi Jung)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Zsarolási kísérlet volt a vád. Az Indexnek azt mondta, azért is tett beismerést, mert "abban a világ
2019-06-25 14:01:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A magyar kormány nem adott magyarázatot a dokumentum visszatartására
2019-06-25 13:47:49 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Bár sokan nem gondolták volna róla, a szépségkirálynő mégis megmutatta, mire képes az Exatlon Hungary-ben
2019-06-25 13:45:05 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez