Az amerikaiak mérge még mindig ott van Vietnamban

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az amerikaiak mérge még mindig ott van Vietnamban

A vietnami háború során az amerikaiak mintegy 79 millió liter Agent Orange-t permeteztek az esőerdőre. A növényirtószer bevetésével a hadsereg célja az volt, hogy megritkítsák a vietkongokat segítő dzsungel lombozatát. A gyomirtót azonban a gyártás során mérgező dioxin szennyezte be, így az Agent Orange használata súlyos következményekkel járt.

Az anyag a becslések alapján nagyjából 400 ezer vietnami halálát okozta, emellett 500 ezer esetben idézett elő születési rendellenességet.

Szakértők egy csoportja a közelmúltban felmérte, hogy jelen van-e még a veszélyes vegyület a vietnami ökoszisztémában – írja az IFLScienceKenneth Ray Olson, az Iowai Állami Egyetem munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy hiába telt el közel 50 év, a dioxin még mindig fenyegeti a helyi környezetet és a lakosságot.

Lois Wright Morton, a csapat tagja szerint miután az amerikai hadsereg az 1960-as években elkezdte szórni az Agent Orange-ot, a szert felszívták a levelek, majd amikor azok a talajra hullottak, a dioxinos anyag a földbe is bejutott. Innen aztán tovább szivárgott a vizekbe, ahol a helyiek által előszeretettel fogyasztott fajok élnek.

A vizsgálatban a szakértők olyan amerikai támaszpontokat tanulmányoztak, ahol köztudottan jelen volt a növényirtó, emellett pedig azokról a területekről is begyűjtöttek mintákat, ahol jelentős volt a permetezés. Az elemzés alapján a dioxin még ma is nagy mennyiségben van jelen a milliók által lakott térségekben.

Vietnamban a leginkább dioxinnal szennyezett hely a Bien Hoa légi támaszpont, amely Ho Si Minh-várostól 30 mérföldre (mintegy 50 kilométerre) északra fekszik

– mondta Kenneth.

Bár egyelőre az égetés a legköltségesebb eljárás a dioxin semlegesítésére, a szakértők mégis ezt javasolják, hiszen ezzel meg lehet szüntetni a szennyezésből adódó problémákat.

Kiemelt fotó: iStock

folytatás

Legkedveltebb hírek
A tojásaik szerkezetének vizsgálatából megállapították, hogy a dinók képesek voltak szabályozni a hőmérsékletüket és melegen tartani magukat
2020-02-18 13:48:05 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az Alkotmánybíróság keddi határozata szerint B. Krisztián ügyét felül kell vizsgálni.
2020-02-18 13:26:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A két üzletember a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta meg
2020-02-18 13:21:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez