Nem akárkik védik a kémkedéssel vádolt Huaweit

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nem akárkik védik a kémkedéssel vádolt Huaweit

Az Egyesült Államok a Huawei mobilhálózati berendezéseivel kapcsolatos, állítólagos biztonsági kockázatok miatt a kínai cég kizárására igyekszik rávenni szövetségeseit az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekből. Az amerikai álláspont szerint a következő, 5G-s mobil távközlési hálózatok a kémkedés veszélyének még az eddiginél is jóval inkább ki lesznek téve már csak a forgalmazott adatok puszta tömege miatt is.

Az AP hírügynökség által idézett informatikai biztonsági szakértők szerint azonban az Egyesült Államok nemcsak hogy nem állt elő még bizonyítékokkal a Huawei hálózati berendezéseinek biztonsági kockázatairól, de átsiklik afelett a nyilvánvaló tény felett is, hogy hackereknek eddig sem volt szükségük külön a számukra nyitva hagyott hátsó ajtókra távközlési hálózatok feltöréséhez – írja az MTI.

Bizonyítékot kérnek a Huawei elleni vádakra az amerikaiaktólA Huawei kizárása a fejlesztésekből nem olyan egyszerű dolog.

Egy ilyen szoftveres ?hátsó ajtó” (backdoor) beépítését nagyon is valószínűtlennek tartják az idézett informatikai szakértők. Az egyes államokhoz köthető fejlett hackercsoportok pedig eddig sem mutattak semmiféle preferenciát valamely hálózati berendezés gyártó vállalat eszközei iránt.

Ha (a kínaiak) be akarnak jutni a globális távközlési hálózatba, akkor azt meg fogják tenni függetlenül attól, kinek a berendezéseiből épült az fel”

– jelentette ki Jan-Peter Kleinhans, a berlini Stiftung Neue Verantwortung szakértője.

Az egykori NSA-dolgozó szerint sem valószínű

Az amerikai nemzetbiztonsági hivataltól (NSA) 2017-ben nyugdíjba vonult és jelenleg a Recorded Future kiberbiztonsági vállalat elemzőjeként dolgozó Priscilla Moriuchi szerint ?épp a leleplezés kockázata miatt gyakorlatilag zéró annak a valószínűsége, hogy a Huawei ilyen hátsó ajtót építene be berendezéseibe”.

Elmondta: munkájuk során sem ő, sem munkatársai az NSA-nál nem találtak semmiféle hardveres vagy szoftveres hátsó bejáratot a Huawei berendezéseiben.

A felhozott vád azonban nem teljesen alaptalan. Az NSA egykori külsős alkalmazottja, Edward Snowden által 2013-ban nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint ugyanis történtek ilyen jellegű átalakítások az Egyesült Államokban gyártott és külföldre szállított távközlési berendezéseken. Kína akkor be is tiltotta az érintett amerikai gyártó hálózati berendezéseinek a használatát.

Ezért nem akarja Amerika, hogy a kínai Huawei uralja az 5G piacátAz Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy elérje: szövetségesei hozzá hasonlóan tiltsák ki a kínai vállalatot a következő generációs, 5G-s mobilhálózatok fejlesztéséből.

A Huawei ellen indult kampány hátterében valójában Kína technológiai hatalmi előretörése áll – állítja Paul Triolo, az Eurasia Group kockázatelemző cég szakértője. ?Kampány indult a Huawei megbízhatatlan partnerként való beállítására” – mutatott rá.

Amerikai vállalatok ugyanis gyakorlatilag kiszorultak a versenyből, a piac háromszereplőssé vált: a Huawei mellett már csak két európai cég, a svéd Ericsson és a finn Nokia van versenyben. A piacvezető Huawei a világ 50 legnagyobb mobil hálózati szolgáltatójából 45 számára szállít berendezéseket, és harminc társasággal kötött szerződést 5G mobilhálózati-technológia szállításáról.

(MTI)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Ezzel a trükkel kapcsolhatja be a sötét Facebook MessengertKétségbeesett lépésre szánta el magát a YouTubeEgyedi megoldással jöhet az Apple hajlítható mobilja
folytatás

Legkedveltebb hírek
A Sony bejelentette, hogy az új Xperia L4 készülékkel tovább bővül a szórakoztatásközpontú telefonjainak portfóliója
2020-02-20 13:39:50 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Negyven év után megnyitották a Szerelmesek házát (Casa degli Amanti) Pompejiben a látogatók előtt
2020-02-20 13:18:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Szerkesztőségünk néhány tagja is megkapta azt a (hiba)jelzést, amit a Samsung küldött szét csütörtökön a Galaxy mobilok tulajdonosainak, véletlenül
2020-02-20 13:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tavaly a TikTok volt a legtöbbet letöltött applikáció, egész évben 700 millióan töltötték le a telefonjukra vagy táblagépükre
2020-02-20 13:00:50 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
53 éve, 1967. február 20-án született Kurt Cobain, a Nirvana együttes egykori énekese, gitárosa, sz&
2020-02-20 12:25:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Az amerikaiak 20 százaléka félreinformált az oltásokkal kapcsolatban, és ezeknek a fals információknak a nagy részét az internetről szedi össze – derült ki egy friss kutatásból
2020-02-20 12:20:24 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez