Odavág az időjárás: május végi meleg lesz

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Odavág az időjárás: május végi meleg lesz

Hamar feladta az idei tél, február utolsó napjaiban már tavaszi időjárás köszöntött ránk. Persze jól esik az embernek a napsütés és a kellemes idő, főleg hogy az egymás sarkát taposó frontok sem tudnak már a fagyba visszavinni: hidegfront idején is 10 fok feletti hőmérsékleteket mérhetünk.

Soha ilyen meleg téli nap

Ám ha egy kicsit is ?körbenézünk?, azt kell látni: nagyon nincs ez rendjén. Kezdjük február utolsó napjával, amikor is jelentős hőmérsékleti rekord született, csak valahogy nem törte át a szélesebb közvélemény ingerküszöbét:

Február 28-án a Vas megyei Sárváron 23,5 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet. ezzel nemcsak a napi maximum rekordja dőlt meg csaknem két fokkal, hanem Magyarországon a mérések kezdete óta soha ilyen meleg téli nap nem fordult elő

? mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Itt a május

A múlt hétvégén ugyan egy enyhe hidegfront ?lehűlést? hozott, ám bőven az átlag felett vagyunk, voltunk és leszünk is. Hétfőn este újabb hidegfront érkezik, fő jellemzője a viharos szél lesz, a meteorológiai szolgálat hétfőre és keddre is több megyében léptetett életbe figyelmeztető előrejelzést.

Az ország nagy részén nem valószínű nagyobb mennyiségű eső, de a Dél-Dunántúlon akár 5-8 milliméter csapadék is hullhat. Az esőzés a nyugati megyékben kezdődik késő este, majd fokozatosan délkelet felé terjed a csapadékzóna. A front várhatóan gyorsan átvonul az országon, kedd reggel délkeleten hagyja el hazánkat.

Hidegről a legkevésbé sem beszélhetünk, szerdától újabb hirtelen felmelegedés indul, majd pénteken ismét egy hidegfront érkezik, de a csúcshőmérséklet egy napon sem süllyed 12-13 fok alá. Sőt:

csütörtökön helyenként akár 23 Celsius-fokot is mérhetünk, ami legkorábban május derekán lenne ?normális?, március elején 5-10 fok az átlag.

Sokkal az átlag felett

Mindez a klímaváltozás számlájára írható, a mediterrán térségből érkező délnyugati áramlás szokatlanul meleg légrétegeket sodor a Kárpát-medence fölé- Ebből pedig az is következik, hogy Délnyugat-Európában bizony március első hetében nyári melegek lesznek.

A frontok tavaszi hullámzása teljesen rendjén való, a meghökkentő az, hogy a hideg és meleg szélsőértékek is bő 10 fokkal az átlag felett vannak

? hívja fel a figyelmet a szakember.

Hozzáteszi: a ?bolondos április? most márciusra csúszott májusi hőmérsékletekkel.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter A részletek

Nézzük a hét időjárásának részleteit a Kiderül.hu előrejelzése szerint.

Hétfőn

Napközben a változó felhőzet mellett sok napsütésre, száraz időre lehet számítani, majd késő délutántól, estétől északnyugat felől erős felhősödés kezdődik, és a Dunántúlon egyre több helyen várható eső, záporeső. Sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél, amely este a Kisalföldön nyugatira, északnyugatira fordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között várható, de északkeleten ennél hűvösebb, a nyugati vidékeken helyenként ennél melegebb is lehet. Késő este 6, 11 fok valószínű.

Kedd

Hajnalra felszakadozik a felhőzet, majd napközben északon felhőátvonulásokra számíthatunk többórás napsütéssel, délen több lesz a felhő, kevesebb a napsütés. Éjszaka többfelé várható eső, reggeltől már csak helyenként alakul ki futó zápor. Az ország délnyugati harmadán legfeljebb élénk, másutt erős, északon, északkeleten helyenként viharos lesz a nyugati szél, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul.

Szerdán

Változóan felhős időre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Északkeleten kezdetben néhol kisebb eső, zápor még előfordul, majd csapadék nem valószínű. Napközben elsősorban nyugaton többfelé megélénkül a délire forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és 5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között várható.

Csütörtökön

Szűrt napsütésre számíthatunk változó vastagságú fátyolfelhőzeten át. Csapadék nem várható. Mindenütt megerősödik, elsősorban a Dunántúl nyugati felén többfelé viharossá fokozódik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között várható.

Pénteken

Szakadozott felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Többfelé erős lökések kísérik a délnyugati, majd az északnyugatira forduló szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 21 fok között várható, napközben északnyugatról délkelet felé haladva lesz egyre melegebb.

Szombaton

Erősen és gyengén felhős időszakok váltakoznak. Helyenként zápor kialakulhat. A nyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű.

Kiemelt kép: Varga György / MTI 

Bihari Dániel korábbi cikkei Ideédesgettük a fecskéket, most megöljük őketHáromezer hunból született a székelységEzért borulunk ki a kutyaugatástól
folytatás

Legkedveltebb hírek
A válására gyűjt pénzt egy házaspár, ezért jelentkeztek a TV2 legújabb kvíz show-jába, a Bankba
2019-04-24 20:11:37 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tragédia az M1-es autópályán. Egy autó hátulról egy kisteherautóba rohant Győr környékén,
2019-04-24 20:05:47 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Danny megtalálja a lopott pénzt, de kevesebbet, mint amire Reyes igényt tart
2019-04-24 20:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Peter Pellegrini mindjárt tiszteletét teszi az Egyesült Államok elnökénél
2019-04-24 19:41:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A telt keblek a nőiesség szimbólumainak számítanak, és sokan vágynak arra, hogy a természet adományainál méretesebbekkel büszkélkedhessenek
2019-04-24 19:31:51 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Ajánló - Szereplők: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Giovanni
2019-04-24 19:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez