A Huawei perelné az amerikaiakat

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A Huawei perelné az amerikaiakat

Meng Van-csou jogi képviselői azt mondták, hogy kártérítési pert kezdeményeztek pénteken Brit Columbia tartomány legfelsőbb bíróságán a kanadai állam, a határőrség és a rendőrség ellen. Keresetük szerint a hatóságok letartóztatása nélkül azonnal elvették elektronikus eszközeit, és törvénytelenül megtekintették tartalmukat – írja az MTI.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma januárban vádat emelt a Huawei és pénzügyi igazgatója ellen. Az amerikai hatóságok több szálon folytatnak vizsgálatot a cég ellen. Van-csout azzal vádolják, hogy leányvállalatai segítségével megsértette az Irán elleni szankciókat, valamint azt feltételezik, hogy műszaki és kereskedelmi titkokat lopott el amerikai cégektől. 

Meng Van-csou tagadja az amerikai kormányzat vádjait, és harcol az Egyesült Államoknak történő kiadatása ellen. A Huawei szerint ?indokolatlanul üldözik” a vállalatot, ezért kérte, hogy Washington vonja vissza a letartóztatási parancsot, Kanada pedig ne adja ki őt az Egyesült Államoknak.

Nem akárkik védik a kémkedéssel vádolt HuaweitKiberbiztonsági szakértők szerint eltúlzottak a vádak.

A pénzügyi igazgató perét a kanadai állam ellen aznap kezdeményezte, hogy a kanadai igazságügyi minisztérium bejelentette: Washington elegendő bizonyítékot mutatott be ahhoz, hogy megkezdjék a kiadatási eljárást, amelynek végén várhatóan kiadják Menget az Egyesült Államoknak. Ennek első lépéseként március 6-án meghallgatást tartanak, amikor kitűzik a határozathozatal idejét.

Pénteken Kína ottawai nagykövetsége elítélte a legutóbbi kanadai döntést, és tiltakozott a jogi eljárás folytatása ellen. A képviselet közleménye szerint politikai üldöztetésről van szó. Szombaton a kínai külügyminisztérium is bírálta Kanadát, amiért úgy döntött, hogy elindítja az Egyesült Államok által kért kiadatási eljárását.

Az USA ellen is indulhat a per

A Huawei az Egyesült Államok kormányát is készül beperelni a texasi keleti körzeti bíróságon – írta hétfőn a The New York Times az ügyet ismerőkre hivatkozva. A lap szerint úgy tűnik, a Huawei azt róná fel a bíróságon, hogy a vállalatnak a piacról történő kizárása a parlament által bírói tárgyalás nélkül hozott határozat polgári jogoktól vagy vagyontól való megfosztásról.

Hétfőn a kínai kormány szóvivője azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy kettős mércét alkalmaz, amikor azt állítja, hogy a kínai törvények írják elő a Huawei cég számára más országok információs biztonságának megsértését.

Ezért nem akarja Amerika, hogy a kínai Huawei uralja az 5G piacátAz Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy elérje: szövetségesei hozzá hasonlóan tiltsák ki a kínai vállalatot a következő generációs, 5G-s mobilhálózatok fejlesztéséből.

Csang Je-szuj azt mondta, hogy amerikai tisztviselők szövegösszefüggéséből kiragadva idéztek egy részt a kínai nemzetbiztonsági törvényből, a kínai vállalatokkal összefüggésben pedig ?rájátszanak” az úgynevezett biztonsági kockázatokra.

A 2017-ben született törvény más országok tapasztalatára építve védi az emberi jogokat, továbbá egyének és szervezetek törvények adta jogait – mondta. Az ilyenfajta politikai eszközökkel történő beavatkozás a gazdasági tevékenységbe sérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszerét, és felbomlasztja a tisztességes versenyre épülő nemzetközi piac rendjét. Ez tipikus példája a kettős mérce alkalmazásának – szögezte le a kínai kormány szóvivője.

(MTI)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Bárki ránk találhat a Facebookon a telefonszámunk alapjánNem akárkik védik a kémkedéssel vádolt HuaweitEzzel a trükkel kapcsolhatja be a sötét Facebook Messengert
folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy korábban másolatnak vélt négyszáz éves festményről derült ki, hogy valójában eredeti Botticelli
2019-11-15 14:29:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A Facebook nagy hangsúlyt fektet annak kommunikálására, hogy a nagy kék közösségi oldalon és a Messenger csevegőn túl az Instagram és a WhatsApp is az ő termékük
2019-11-15 13:37:28 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Ötven éve nem találtak akkora gepida temetőt a Kárpát-medencében, mint amekkorát az elmúlt másfél évben tártak fel Tiszaug határában a Kecskeméti Katona József Múzeum szakemberei ? közölte Wilhelm Gábor ásatásvezető régész
2019-11-15 13:32:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A legalább 145-ös IQ-val rendelkező Laurent Simons még csak 9 éves, de már a legjobb egyetemek várják PhD-zni
2019-11-15 13:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
32 éve, 1987. november 15-én halt meg Goldfinger Ernő, a múlt század magyar származású modernis
2019-11-15 12:38:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez