A teniszszövetség szerint a kormányhatározat smafu

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A teniszszövetség szerint a kormányhatározat smafu

Csütörtökön új fejezetéhez érkezett a teniszháború: Fucsovics Márton és Babos Tímea nyílt levélben kérte a szövetséget, hogy kormánygarancia, elnökségi határozat és ami a leglényegesebb, megfelelő élőfüves teniszcentrum hiányában vonja vissza a WTA-nál a 2019-, 2020 nyarára bevállalt élőfüves (!) WTA-teniszversenyt a Márky Jenő jogtulajdonában lévő és mindezzel rendelkező viadal javára.

Újabb teniszőrület: a szövetség összekeveri Budapestet WimbledonnalEgy füves pályás verseny Budapestre hozása érdekében tett lépéseket a Magyar Tenisz Szövetség. Magyarországon egyetlen füves teniszpálya sincs, így a rendezés irtózatos költséggel járna, és kormánygarancia sincs rá. A szövetség titkolózik és adatvédelmi incidenst emleget.

A gond abból támadt, hogy a WTA jelezte, amíg a

mindenféle szakmai és infrastrukturális nélkül, tök értelmetlen módon az MTSZ által bevállalt élőfüves torna a programban van, azt a szövetség vissza nem vonja,

addig nem ad ki engedélyt Márky tornájára.

A szövetség csütörtök éjszaka reagált, saját nyílt levelében hangsúlyozva, hogy már hetek óta egyeztetett az Emmi sportállamtitkárságával a helyzet megoldása érdekében. Ezen felül pedig az elnökséget is összehívják majd, hogy elősegítsék kialakult helyzet rendezését.

Az MTSZ ugyanakkor hosszan kifejtette, hogy Márky Jenő a magyar szövetséggel nem tárgyalt, pedig – amint az a levélben olvasható:

az MTSZ a magyar tenisztársadalom tagsága által megbízott szervezet a teniszsport érdekképviseletére, ráadásul amennyiben bevonásra került volna az MTSZ a folyamatba, akkor már a tavalyi év folyamán lehetett volna tisztázni a helyzetet. … Önmagában tehát az a tény, hogy a tulajdonos Budapesten szeretné megrendezni a versenyt, illetve kormányhatározat is született a verseny hazai megrendezéséről, még egyáltalán nem elegendő feltétel a megrendezéshez.

A 24.hu megkérdezte Márky Jenőt, aki úgy fogalmazott:

Nem szeretnék ebben az ügyben megszólalni. Az 1996-2014 között Magyarországon általam megrendezett 13 budapesti WTA-torna, a 60 nemzetközi verseny rendezéssel és az ehhez szükséges nemzetközi minősítésű, 3000-es, Asbóth József teniszstadionnal a háttérben, nekem minden körülmények között a magyarországi világverseny hazahozatala a legfontosabb. Mint versenyigazgató, nem a médián keresztül kell az igazságomat megkapni. A csúsztatásokra és a valótlanságokra bizonyítékokkal fogok reagálni.

Hol téved a szövetség?

A szövetség ott van hatalmas tévedésben, hogy míg a szövetség az ITF-tagja, addig Márky Jenő jogtulajdonosként a WTA-szervezet alá tartozik, amely felett nem diszponál az ITF, így Márky és tornája sem tartozik a szövetség kötelékébe. Mivel az MTSZ az ITF köteléke alá tartozik, semmiféle felügyeleti joga, hatása nincs egy pénzügyileg független jogtulajdonos magánvállalkozására, még ha éppen teniszeznek is benne

Erre vonatkozó kérdésünkre az EMMI a minap megerősítő nyilatkozatot adott ki. A minisztérium is úgy fogalmazott hivatalos állásfoglalásában a sporttörvényre hivatkozva:

A WTA-tornák tulajdonosi körét ügynökségek (Octagon, IMG) magánemberek, cégek és vállalatok alkotják. A WTA nem nemzetközi sportági szövetség, ezt a feladatot Nemzetközi Tenisz Szövetség (International Tennis Federation) tölti be, így az MTSZ által hivatkozott kötelező kapcsolat nem értelmezhető ebben a viszonylatban.

A tárca szerint a szövetség által hivatkozott sporttörvényi rendelkezés

az állami feladatok ellátására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, amely körbe az ATP és WTA professzionális versenyek szervezése nem tartozik bele.

Miért tört ki a teniszháború?

Ahhoz, hogy az éljátékosok nem akarnak a szövetséggel szóba állni, hogy a fideszes Szűcs Lajos elnök és Richter Attila főtitkár által vezetett szövetség helyett a kormány mást választott versenyrendezésre, több korábbi ügy is hozzájárulhatott. Az MTSZ az utóbbi időszakban versenyrendezés címen

többször több száz millió forintot költött el pár napig álló teniszstadionokra, összekeverte Budapestet Wimbledonnal, ezért elképzelhető, hogy jelentős összegű kártérítést kell fizetnie egy meg nem rendezhető, de bevállalt füvespályás tenisztornáért annak jogtulajdonosának.

A gazdálkodás miatt

nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség, egyre másra mondtak le az elnökségi tagjai, a kormány nem a sportágat irányítani hivatott szövetséget, hanem a Vasast választotta szakmai partnernek a központi, több milliárd forintból létesítendő teniszcentrum létrehozásához. Ha ez nem lenne elég, a beszállítói kifizetések sem mentek rendben: tartoztak egyes munkatársaknak.  A kormány múlt heti határozatában elvette a nagy nemzetközi teniszversenyek ? WTA, ATP ? rendezési jogát a Magyar Tenisz Szövetségtől. Az EMMI is eljárást kezdeményezett a tenisz szövetség ellen.

(Nyitóképen Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke a sportágát gyakorloja. Forrás: szucslajos.com)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A szekszárdi borvidék legjobb borai egy rendezvény keretében Budapesten is megkóstolhatók
2019-04-26 10:14:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Május közeledtével megnyitják kapuikat a legnépszerűbb fővárosi strandok
2019-04-26 10:02:03 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, valamint Schiff Mónika a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetője meséltek a Mokka műsorvezetőinek a vakvezető kutyák világnapja alkalmából rendezett rendezvényről, valamint arról is, hogy miért nem szabad megsimogatni ezeket az állatokat
2019-04-26 10:01:18 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Hős utcában lakó gyerekek polaroid és kerámia szelfijei most a Hős utca ? a ?legegerősebek? című erzsébetvárosi kiállításon láthatók
2019-04-26 10:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Liverpool a bajnoki címért, a Tottenham a BL-szereplésért, az Everton pedig a következő szezonbeli Európa Liga-indulásért küzd
2019-04-26 09:48:01 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Minden eddiginél búsabbak, dühösebbek az emberek szerte a világon, jóval inkább tele vannak félelemmel, mint valaha - derül ki a Gallup közvélemény-kutató intézetnek az érzelmek globális állapotáról készült éves felméréséből
2019-04-26 09:45:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez