Ha nem jön a fordulat, elnéptelenedik a régiónk

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ha nem jön a fordulat, elnéptelenedik a régiónk

Néhány évtizeden belül 8 millióra csökkenhet Magyarország népessége, de a régióban ennél is nagyobb bajban van Bulgária és Horvátország, a probléma okai hasonlók: a társadalom öregszik, a mobilis rétegek pedig elvándorolnak Nyugat-Európába derül a JP Morgan ? Portfolio által ismertetett ? elemzéséből.

A jelentés elképesztő adatokat sorol fel: Bulgária lakossága például 2050-re 23 százalékkal csökkenhet. 

Mindeközben a régiónkban látott folyamatok ellenkezője zajlik a világ sok részében, hiszen ezzel párhuzamosan Dél-Afrika lakossága 26,8 százalékkal nőhet, Törökországé majdnem 17 százalékkal emelkedhet, Fekete-Afrika népessége megduplázódhat.

Nyugat-Európának egyelőre ugyanakkor a bevándorlásnak köszönhetően nem kell a kelet-európai országoknál előrevetített drámai hanyatlással számolnia.

A JP Morgan rámutat, hogy a romló demográfiai körülmények miatt a következő évtizedekben egyre kevesebb dolgozónak kell majd eltartania egyre több nyugdíjast a régióban. Ez pedig a kormányokra is komoly nyomást helyezhet, hiszen csökken az adóbevételük, viszont nő a nyugdíjkiadások, ráadásul a gazdasági növekedést is negatívan érinti mindez.

A dolgozat kiemeli, a termékenységi ráta (a szülőképes korú nőkre jutó szülések száma) a régió minden országában elmarad a 2,1-es értéktől, ami ahhoz kellene, hogy ne fogyjon a lakosság.

Kiemelt kép: Vajda János / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nemzetközi együttműködéssel folytatott titkos nyomozás révén felszámolták a világ egyik legnagyobb illegális online kereskedelmi portálját és letartóztatták feltételezett üzemeltetőit, három német férfit ? közölték idén májusban német illetékesek
2019-07-21 19:38:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
?Azt a fajta sokkot, amit a mellem elvesztése okozott, soha nem éreztem előtte?A mellrákon és mellamputáción átesett nők sok időt kénytelenek várni a plasztikai helyreállító műtétre
2019-07-21 19:16:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Minden jegy elkelt az U19-es kézilabda Európa-bajnokság vasárnapi döntőjére
2019-07-21 18:52:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szerdán mi is írtunk róla, hogy a netet ellepték a felhasználók öregített fotói az ismét felkapott FaceApp nevű mobilalkalmazásnak köszönhetően, ami frissen készített szelfik vagy a telefonon tárolt fotók alapján alakít át arcokat
2019-07-21 18:44:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez